USLIP va protesta la Prefectură pentru sporul de suprasolicitare neuropsihică

marți, 05 februarie 2019, 02:49
2 MIN
 USLIP va protesta la Prefectură pentru sporul de suprasolicitare neuropsihică

În acest moment, directorii unităţilor şcolare şi personalul auxiliar nu primesc acest spor.

Reprezentanţii profesorilor ieşeni au anunţat că vor protesta joia aceasta în faţa Prefecturii Iaşi, fiind nemulţumiţi de faptul că o parte din personalul din învă­ţământul preuniversitar nu beneficiază de un drept salarial acordat profesorilor.

Astfel, reprezentanţii Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi (USLIP) sunt nemulţumiţi de faptul că personalul didactic din cadrul Centrului de Resurse şi Asistenţă Educaţională, personalul de la conducerea unităţilor şcolare, dar şi personalul auxiliar din şcoli, precum secretarii, contabilii sau inginerii de sistem, nu beneficiază de sporul de 10% pentru suprasolicitarea neuropsihică.

Acest spor se acordă profesorilor, potrivit Legii salarizării unitare 153/2017, începând cu 1 decembrie 2018, iar de acesta beneficiază doar personalul de la catedră.

Reprezentanţii USLIP avertisează însă că neacordarea sporului de 10% pentru personalul din conducere nu este corectă, având în vedere faptul că directorii unităţilor şcolare au şi ore la catedră.

De asemenea, şi personalul Centrului de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) este îndreptăţit să primească acest drept, având în vedere că, la fel ca şi profesorii, lucrează cu elevii.

„Aceste categorii au fost excluse şi considerăm că nu există un cadru legal, atât directorii, cât şi personalul CJRAE avânt ore cu elevii. Directorii sunt, de asemenea, parte din personalul didactic şi la fel şi cei din CJRAE“, explică Laviniu Lăcustă, preşedintele USLIP Iaşi.

Pe lângă cele două categorii de angajaţi din sistemul de învăţământ, reprezentanţii USLIP solicită ca personalul auxiliar să primească, de asemenea, sporul de 10%.

„Personalul auxiliar a fost uitat şi încercăm să obţinem şi pentru această categorie un spor salarial. În cazul acestei categorii vorbim doar de un spor de stres. În plus, în timp ce celelalte categorii de angajaţi au mai primit drepturi salariale, personalul auxiliar nu a mai primit mai nimic de vreo doi ani. Şi nu este corect, având în vedere că este vorba de un volum de muncă ridicat“, completează Laviniu Lăcustă.

Comentarii