Vecinii, rugați de autorități să stea cu ochii pe ieşenii întorşi din străinătate

joi, 12 martie 2020, 02:58
3 MIN
 Vecinii, rugați de autorități să stea cu ochii pe ieşenii întorşi din străinătate

Primarii, dar şi cetăţenii, sunt chemaţi de autorităţi să urmărească dacă cei veniţi zilele acestea din zonele unde s-au semnalat îmbolnăviri respectă condiţiile de autoizolare.

 

„Constatăm că, de la momentul intrării Ita­liei sub cod roşu, au crescut tentativele cetăţeni­lor care vin din zonele «roşii» de a evita perioada de carantină, respectiv ale celor care se întorc din alte zone de a nu respecta termenul de autoizolare. Rugăm la responsabilitate, acesta este cuvântul, toţi actorii implicaţi în gestionarea acestei crize, de la instituţiile din subordinea Prefecturii până la primării“, a declarat ieri Marius Dangă, purtătorul de cuvânt al Insti­tu­ţiei Prefectului.

El a insistat ca primarii să îi monitorizeze atent pe cei despre care Direcţia de Sănătate Publică a transmis că trebuie să stea în izolare la domiciliu. „Primarii să utilizeze toate instrumentele pe care le au la dispoziţie să-i identifice pe cei care se întorc casă şi să în­ce­pem să luăm măsurile de carantinare, acolo un­de se impun“, a subliniat Dangă.

Totodată, pri­marii au fost îndemnaţi să identifice săptămâ­na aceasta locuri de carantinare, „pentru că ne aş­teptăm ca mulţi dintre cei care încearcă să ajun­gă zilele acestea în ţară să fie din Iaşi şi să fie orientaţi către aceste spaţii“. Purtătorul de cuvânt a subliniat că aceste persoane nu sunt bolnave, dar că trebuie monitorizată starea lor de sănătate în cele 14 zile.

Totodată, „Ministerul Sănătăţii, prin DSP, va asigura costurile de cazare şi masă pentru persoanele carantinate în spaţiile identificate de primari“, a spus Dangă, menţionând inclusiv hoteluri şi pensiuni. În judeţul Iaşi, ieri erau 144 de asemenea locuri.

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii a chemat şi cetăţenii să fie responsabili. „Poate să nu sune foarte bine, dar nici situaţia nu este una simplă. Dacă au informaţii certe asupra unor persoane – vecini, de exemplu, despre care ştiu că erau plecaţi şi dintr-odată s-au întors, dar nu stau în casă – să informeze imediat autorităţile. Poate fi utilizat numărul gratuit 0.800.800.358, serviciul 112 sau Centrul de Permanenţă al DSP la numărul de telefon 0730.240.392“, a mai spus Marius Dangă.

Cazul Ciorteşti

Din cele 22 de persoane carantinate în comuna Ciorteşti, 14 au venit cu un microbuz din regiunea Lombardia, a precizat, ieri, primarul Alina Apostol. „Au fost la tăiat la vie, li s-a terminat contractul şi s-au întors acasă. Unii dintre cei 14 au aparţinători, de aceea s-a ajuns la 22 de persoane“ care trebuie să stea în carantină, a explicat ea. Totuşi, două persoane „nu înţeleg gravitatea situaţiei şi că pot să fie purtători de coronavirus. Am făcut adrese către DSP şi Jandarmerie pentru a-i izola la domiciliu şi sper să reuşim să limităm cât mai mult răspândirea bolii“, a mai spus primarul comunei.

Comentarii