Veste bună pentru toți elevii din România: vor putea călători gratuit, cu câteva mențiuni importante

joi, 08 octombrie 2020, 10:59
2 MIN
 Veste bună pentru toți elevii din România: vor putea călători gratuit, cu câteva mențiuni importante

Printr-un amendament la legea educației adoptat de Parlamentul României, toți elevii din învățământul preuniversitar beneficiază de transport gratuit, în anumite condiții.

Cea mai bună veste din ultima perioadă pe copiii care au început școala luna trecută vine de la Parlament. Senatul, ca for decizional, a adoptat o modificare importantă la legea educației. Aceasta mai trebuie promulgată doar pe președintele Klaus Iohannis pentru a fi ratificată, dar cel puțin pe acest subiect, gestul va fi o formalitate.

Ideea de bază este simplă. Toți elevii din învățământul preuniversitar acreditat sau autorizat de statul român vor beneficia de gratuitate la serviciile de transport, la nivel local și județean. Această prevedere se extinde pentru mijloacele de transport rutier, feroviar, naval, cu metroul pe tot parcursul anului calendaristic. Ca un detaliu important, când vine vorba de trenuri, doar transportul la clasa a doua va fi decontat.

Noul proiect adoptat în parlament reprezintă o inițiativă din partea PSD-ului și este o extensie a unui alt proiect care, la începutul acestui an, a fost declarat neconstituțional. Diferența dintre proiectul refuzat și cel care va ajunge pentru promulgare pe biroul președintelui constă în faptul că, inițial, gratuitățile se extindeau și în alte domenii. Oficialii PSD își doreau atunci să promită elevilor intrări gratuite la muzee, concerte, spectacole de teatru, operă sau film, manifestări culturale sau evenimente sportive organizate de spații publice.

Varianta adoptată de Parlament are un singur paragraf pe care merită să-l ai în vedere. ”Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a Il-a, pe tot parcursul anului calendaristic”.

În vederea asigurării gratuității prevăzute, decontarea cheltuielilor se va face de la bugetul de stat prin transfer catre unitățile administrativ-teritoriale. Gratuitatea va fi asigurată de catre autoritățile locale prin subvenționarea operatorului de transport.

Ca un detaliu important, guvernul Orban nu a susținut această inițiativă din prisma referinței la anul calendaristic. Oficialii din PNL sunt de părere că gratuitatea ar trebui să se rezume perioada anului școlar, când elevii merg la școală.

Comentarii