VIDEO Confruntare aeriană între Rusia și SUA deasupra Siriei. Un avion rusesc a avariat o dronă americană

marți, 25 iulie 2023, 22:13
2 MIN
 VIDEO Confruntare aeriană între Rusia și SUA deasupra Siriei. Un avion rusesc a avariat o dronă americană

Armata SUA a anunțat că un avion de vânătoare rusesc a lovit o dronă americană cu o rachetă de semnalizare şi i-a avariat "grav" elicea. Incidentul a avut loc deasupra Siriei.

Armata americană a acuzat avioanele rusești de "nepăsare flagrantă față de siguranța zborului", informează BBC.

Incidentul, care a avut loc duminică, 23 iulie, este cel mai recent dintr-o serie de interceptări care au avut loc între aparatele de zbor rusești, americane și chinezești.

La începutul acestei săptămâni, Rusia a acuzat avioanele și dronele americane, precum și pe cele ale aliaților, de "violarea spațiului aerian al Siriei".

De asemenea, Moscova a acuzat SUA și aliații lor că au încălcat protocoalele care au fost stabilite în 2019 pentru a evita confruntările pe cerul Siriei.

Într-un comunicat dat publicității marți, armata americană a afirmat că avionul de luptă rusesc a hărțuit drona în timp ce aceasta se afla, duminică, într-o misiune împotriva grupării Stat Islamic.

Comandamentul Central al forțelor americane – care supraveghează operațiunile din Orientul Mijlociu – a declarat că avionul "a lansat rachete de semnalizare direct deasupra, cu doar câțiva metri de separare între aeronave".

În ciuda faptului că a fost avariată, drona MQ-9 Reaper a putut fi dirijată de la distanță înapoi la baza sa, potrivit Armatei SUA.

Locotenentul general Alex Grynkewich, de la Comandamentul Central, a declarat: "Facem apel la rușii din Siria să pună capăt imediat acestui comportament nechibzuit, neprovocat și neprofesionist".

Forțele americane continuă să desfășoare în mod regulat misiuni aeriene și terestre alături de forțele aliate în Siria și Irak.

Numai în luna iunie, forțele americane au efectuat 37 de misiuni care s-au soldat cu 13 agenți ai Statului Islamic uciși și 21 reținuți, potrivit armatei americane.

Aceste misiuni, spun comandanții americani, au fost din ce în ce mai mult hărțuite de avioane rusești.

 

Comentarii