VIDEO: Ieșenii au cerut creșterea zonei de protecție strictă a pădurii Bârnova-Dobrovăț

luni, 14 septembrie 2020, 09:32
3 MIN
 VIDEO: Ieșenii au cerut creșterea zonei de protecție strictă a pădurii Bârnova-Dobrovăț

Organizațiile neguvernamentale și grupurile locale de acțiune au tras un semnal de alarmă cu privire la tăierile de păduri din ariile protejate Bârnova – Repedea, aflate în vecinătatea orașului Iași. S-a solicitat creșterea zonei de protecție strictă a pădurii Bârnova-Dobrovăț, care acum este 1% din suprafața sit-ului aferent (restul de peste 90% este pădure exploatată în regim de producție).

Declarația Codrii Iașilor din comunicatul trimis presei de Agent Green:

"Trăim într-o aglomerare urbană de peste 500.000 de locuitori, iar Pădurea Bârnova-Dobrovăț este cea mai mare pădure de lângă orașul nostru, sursa noastră de oxigen, locul nostru de recreere de dincolo de betoane, identitatea noastră. Iașiul este orașul de dincolo de codri. Mare parte din această rămășiță a vechilor Codri ai Iașiului sunt păduri seculare. Cu toate acestea doar 1% din pădurea aceasta este actualmente în protecție strictă, deși Strategia Europeană pentru Biodiversitate 2030, asumată de România, ne cere să protejăm strict minim 10% din teritoriul întregii țări! Restul suprafeței este pădure de producție, cu multe porțiuni în diverse stadii de exploatare. În acest ritm, în câțiva ani nu vom avea acești codrii seculari la sud de Iași, ci o pădure preponderent tânără.

La evenimentul “Pădurile Iașiului – Viziune și strategie”, organizat de Ministerul Mediului am văzut pași concreți pentru promovarea utilizării recreaționale, pași necesari și pe care îi salutăm. Dar lipsește grija pentru natură materializată printr-o viziune pe latura de conservare, inclusiv alinierea cu strategia europeană asumată de țara noastră. Peste 12.000 de ieșeni au semnat petiția pentru protejarea Codrilor Iașiului. Valoarea Pădurii Bârnova-Dobrovăț pentru biodiversitate nu poate fi minimizată. Pentru ca județul nostru să ajungă la 10% din suprafața în protecție strictă, trebuie să protejăm această pădure periurbană, pentru toți ieșenii, până nu e prea târziu!".

Printre cerințele din comunicatul de presă:

1. creșterea suprafeței în protecție strictă (în care nu se poate tăia) din sit-ul Natura 2000 Pădurea Repedea-Bârnova de la 1% acum la 50%, cu restul suprafeței în tip funcțional T2 (tăieri minimale)

2. înființarea unui Parc Natural suprapus suprafeței curente a sit-ului care să asigure protejarea naturii și de care să poată beneficia ieșenii

3. oprirea realizării de noi drumuri forestiere pentru exploatări (sunt 4 noi drumuri forestiere planificate în amenajamentul curent)

Raportul inclus in comunicat (PDF) conține multe detalii foarte interesante pentru orice om care iubește această pădure, cu date clare care nu pot fi combătute.

Aflați amănunte de pe Facebook (Codrii Iașilor) și agentgreen.ro.

Comentarii