VIDEO În premieră, România are o navă multirol de căutare, salvare și de intervenție la incendiu pe mare. A fost construită la Galați

vineri, 30 iunie 2023, 12:56
1 MIN
 VIDEO În premieră, România are o navă multirol de căutare, salvare și de intervenție la incendiu pe mare. A fost construită la Galați

Prima navă multirol de căutare, salvare și de intervenție la incendiu pe mare care intră în dotarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a fost lansată vineri la apă. Vasul a fost proiectat și construit la şantierul naval Damen din Galaţi și a costat aproximativ 20,3 milioane euro.

„Are capacitatea de a efectua misiuni, în mod autonom, timp de trei zile, are capacitatea de a interveni la incendii pe mare, de efectuare de misiuni de căutare-salvare, de sprijin a navelor aflate în derivă, de salvare a naufragiaților, de evacuare medicală de urgență. Într-un cuvânt, are capacitatea de a salva vieți, de a veni în slujba și în sprijinul celor care, în situații de urgență, se află în stare de nevoie, au nevoie urgentă de ajutor”, a spus, la inaugurare, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu.

Este prima navă care va intra în dotarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență în materie de căutare, salvare și intervenții pe mare. Nava a costat aproximativ 20,3 milioane de euro.

Potrivit lui Predoiu, cea de-a doua navă de căutare și salvare care va intra în dotarea IGSU va fi lansată la apă în următoarele două-trei săptămâni. Aceasta costă 25 de milioane de euro și are capacitatea, suplimentar, de a acorda asistență medicală de urgență pe puntea navei și de a primi 50 de refugiați.

Contractul pentru achiziția celor două nave multirol, proiectate şi construite la şantierul naval din Galaţi, a fost semnat în octombrie 2022. Achiziția este făcută din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2021- Viziune 2020 și are valoarea totală de aproximativ 44 milioane de euro.

Comentarii