Vilă secretă printre copacii de la Bârnova. E ascunsă de 7 ani de un director din Primărie

marți, 27 august 2019, 02:03
5 MIN
 Vilă secretă printre copacii de la Bârnova. E ascunsă de 7 ani de un director din Primărie
Vilele nedeclarate public sunt o obişnuinţă în rândul şefilor din Palatul Roznovanu. De câteva luni, primarul Mihai Chirica se află în plin scandal în relaţie cu averea sa, dar situaţia lui nu este nici pe departe singulară în Primărie. Un şef de birou din cadrul instituţiei, frate al fostei şefe de la Spaţii Verzi Luminiţa Sălceanu, un alt personaj controversat, a început construcţia unei vile la marginea unei păduri de lângă Iaşi, într-o zonă mirifică, încă din anul 2012, dar nu a introdus-o vreodată în declaraţiile de avere anuale din ultimii şapte ani. Cum se poate să deţii o vilă care, în scripte, să nu existe? Vă explică în amănunt Gheorghe Bulgaru, şef al Biroului de Spaţii Verzi din cadrul Primăriei.
FOTO: Istoricul GoogleMaps arată că vila lui Bulgaru, începută în 2012, există la fel ca acum din 2013
Vila lui Gheorghe Bulgaru, şef al Biroului de Spaţii Verzi din cadrul Primăriei, a fost construită pe un teren ce are o suprafaţă totală de 5.000 mp, amplasament aflat într-o zonă liniştită din Bârnova. deşi a început construcţia în 2012, acesta susţine că vila este încă în construcţie şi nu este recepţionată, şi, din acest motiv, nu figurează în declaraţia de avere. Reporterii „Ziarului de Iaşi“ au mers recent la proprietatea din Bârnova: vila are finisajele exterioare finalizate şi este racordată la reţele de utilităţi ale zonei.
 
 
Mai mult, vila a fost înregistrată din oficiu la Primăria Bârnova, la momentul expirării autorizaţiei care fusese emisă în 2011: inspectorii autorităţii locale au mers pe teren, au constatat că respectiva construcţie este ridicată şi finalizată şi au înregistrat-o la impozitare. În plus, Bulgaru pare că este chiar cu plata impozitului la zi, având în vedere că numele lui nu apare pe liste de restanţieri.
 
Acolo îşi petrece weekend-urile
 
Vecinii spun că şeful din Primărie trece periodic pe la vila sa şi îşi petrece aici în special weekend-urile, un semn clar că vila este locuibilă. Dar Bulgaru spune că nici curent electric nu are. Surse din administraţia locală ieşeană ne-au precizat că subterfugiul la care apelează Bulgaru (lipsa unui proces-verbal de recepţie şi aparenţa faptului că vila este încă în construcţie) este unul des întâlnit în rândul celor care nu vor să includă bunuri imobile în declaraţiile de avere. „După recepţie, în mod obligatoriu va figura în declaraţia de avere“, ne-a spus Gheorghe Bulgaru.
 
 
Părerile sunt împărţite în rândul persoanelor care deţin funcţii publice: unii spun că vilele în construcţie nu trebuie declarate decât după recepţie, alţii susţin contrariul. Consultând prin sondaj o serie de declaraţii de avere de la Primăria Iaşi, putem observa că inclusiv unii consilieri locali îşi declară vilele care sunt în construcţie. La nivel naţional, până şi Liviu Dragnea, fost şef PSD, şi-a declarat o vilă în construcţie. „Ziarul de Iaşi“ a solicitat un punct de vedere de la Agenţia Naţională de Integritate (ANI) pe această temă, dar, până ieri, nu am primit un răspuns. Modul în care Gheorghe Bulgaru şi-a completat declaraţiile de avere de-a lungul timpului ridică şi alte semne de întrebare.
 
Vila a fost ridicată până în anul 2013
 
Terenul de 5.000 mp a fost achiziţionat în 2010 de soţii Bulgaru, fiecare având o cotă parte de 50%. La acel moment, terenurile în zonă se vindeau la un preţ cuprins între 10 şi 15 euro/mp, astfel că rezultă un cost probabil cuprins între 50.000 şi 70.000 euro. Deşi era achiziţionat în 2010, terenul nu a apărut în declaraţia de avere din 2011, ci ceva mai târziu. Imagini din satelit, consultate prin aplicaţia Google Earth, demonstrează că ridicarea vilei a început în anul 2012. În 2013, conform aceleiaşi surse, vila era deja construită, iar imaginile din 2019 arată că nu au fost schimbări semnificative ale construcţiei, cel puţin nu la exterior. În schimb, Gheorghe Bulgaru susţine că vila sa este încă „în construcţie“ şi la acest moment. „Este în construcţie, este altceva, nu e terminată. Eu lucrez încă la ea, nu e tras curent (?, n.r.), nu e tras nimic, nici nu stau în ea. Nu e dată la Primărie construită, că nu am făcut recepţie, nu am trecut-o (în declaraţia de avere, n.r.)“, a declarat Gheorghe Bulgaru.
 
 
De menţionat că, la momentul vizitei pe teren, reporterii „Ziarului de Iaşi“ au observat că vila beneficiază inclusiv de sistem de curent electric de la reţeaua publică. Vila este relativ aproape de drumul principal care tranzitează satul Bârnova, fiind posibil accesul cu maşina până la limita proprietăţii printr-o arteră de legătură. Bulgaru a susţinut că vila va apărea „în mod obligatoriu“ în declaraţia de avere după ce va recepţiona lucrările la construcţie. „Mai trebuie şi ceva bani, dacă vă veţi uita în declaraţia de avere, era trecut acum doi ani apartamentul soţiei care nu mai este trecut. Credeţi că din salariul meu şi pensia soţiei pot să fac…?“, a mai spus Bulgaru.
 
Ciudăţenii în toate declaraţiile de avere
 
În declaraţiile de avere din perioada 2011 – 2019, veniturile anuale ale şefului din Primărie sunt cuprinse între un minim de 26.000 lei şi un maxim de 90.000 lei, în timp ce pensia soţiei, între 12.000 şi 16.000 lei. Apartamentul la care face referire Bulgaru are o suprafaţă de 65 mp şi se află în Iaşi, ultima „apariţie“ în declaraţia de avere fiind în anul 2016. Deşi a declarat atunci că apartamentul a fost dobândit în 2005, bunul imobil nu este de găsit în declaraţiile de avere din 2015 sau 2014. În 2011 apare un apartament dobândit în anii ’90 (nu se distinge clar anul scris în declaraţie). Cea mai veche declaraţie de avere ce poate fi consultată în mod public datează din 2008: atunci nu figura nici apartamentul din 2005, nici apartamentul din anii ’90. În schimb, apare un apartament dobândit în 1985 – bun imobil care apare în toate declaraţiile de avere depuse de Bulgaru.
 
Din declaraţia de avere a „dispărut“ şi un autoturism, un Opel Corsa, dar care încă este folosit de familia Bulgaru, maşina fiind observată de mai multe ori parcată în faţa vilei din Bârnova. Gheorghe Bulgaru este fratele Luminiţei Sălceanu, fostă şefă a Servicii Publice Iaşi. În timpul în care s-a aflat la conducerea instituţiei din subordinea Primăriei, Sălceanu a făcut obiectul a mai multor scandaluri: de la acuzaţii de nepotism şi până la proprietăţi imobiliare care nu figurau în declaraţiile de avere. În primul caz, inclusiv fostul primar Gheorghe Nichita a denunţat, acum circa cinci ani, cazurile de nepotism, dar numai după ce presa le-a dezvăluit în mod public.

Comentarii