Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Zi importantă pentru catolici: azi începe pelerinajul de la Cacica

GALERIE
pelerinaj cacica
  • pelerinaj cacica
- +

PS Iosif Păuleţ va participa pentru prima dată la pelerinajul de la Cacica în calitate de episcop al Diecezei de Iaşi. 

La evenimentul religios din acest an şi-au anunţat prezenţa mii de pelerini, în zilele de 14 şi 15 august urmând să sărbătorească Adormirea Maicii Domnului credincioşi din Polonia, Germania, Ungaria (credincioşii urmând să fie însoţiţi de PS János Székely, episcop de Szobathelyi), Austria, Italia, preoţi sau autorităţi civile. De asemenea, printre pelerini se vor număra şi IPS Miguel Maury Buendía, nunţiu apostolic în România şi Republica Moldova, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, şi PS Petru Gherghel, episcop emerit de Iaşi.
 
Pelerinajul va începe de astăzi, 14 august, de la ora 12.00, PS Iosif Păuleţ, episcopul Diecezei Romano-Catolice de Iaşi urmând să celebreze Sfânta Liturghie de deschidere a pelerinajului, iar predicile de la Liturghiile principale urmând să fie ţinute de pr. Virgil Blaj, OFM Conv., profesor de filozofie la Institutul Teologic Franciscan din Roman.
 
Din programul celebrărilor de la Cacica face parte pelerinajul tinerilor de miercuri, 14 august. Pelerinajul pe jos începe la circa 5 km de Cacica, la ora 12.00, urmând ca la ora 13.30 să aibă loc ritul primirii tinerilor pelerini, iar la ora 18.00 va fi Sfânta Liturghie celebrată de IPS Miguel Maury Buendía, nunţiul apostolic. Privegherea mariană cu lumânări de la ora 22.00 constituie pentru pelerini apogeul ajunului sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. 
 
A doua zi, peste 100 de preoţi din ţară şi străinătate vor celebra, alături de episcopii menţionaţi, Liturghia de hram, cu această ocazie PS Iosif Păuleţ urmând să adreseze un mesaj către pelerini. În prima sa scrisoare pastorală prin care invita credincioşii la pelerinajul de la Cacica, PS Iosif Păuleţ menţiona faptul că „simt în acest loc sfânt că formează o singură familie, în care Tată este Dumnezeu, frate, Isus Cristos, însufleţitor, Duhul Sfânt, iar sfânta Fecioară Maria, adevărată Mamă cerească“, îndemnând totodată credincioşii: „mergând la Cacica, rugaţi-vă şi pentru noul păstor pus în fruntea diecezei; rugaţi-vă pentru întreaga sfântă Biserică, pentru Sfântul Părinte papa Francisc; rugaţi-vă în mod special pentru Dieceza noastră de Iaşi ca să înflorească, spre slava lui Dumnezeu şi spre mântuirea noastră a tuturor!“, a încheiat PS Iosif Păuleţ.
 
În seara zilei de 15 august, de la ora 18.30, PS Aurel Percă va prezida Liturghia pontificală de hram al catedralei şi va rosti şi cuvântul de învăţătură. La slujba religioasă vor participa şi PS Iosif Păuleţ şi PS Petru Gherghel.
 
Până la consacrarea episcopală, PS Iosif a fost decan al Decanatului de Bucovina, unde se află sanctuarul din Cacica. Acesta din urmă, este un important loc de pelerinaj şi rugăciune pentru comunitatea romano-catolică din întreaga ţară, fiind sfinţit, conform repezentanţilor Episcopiei, prin prezenţa icoanei miraculoase a Preacuratei Fecioare Maria, copie a icoanei „Madona Neagră“ de la Częstochowa (Polonia), care a fost adusă la Cacica în anul 1809. Sanctuarul se găseşte regiune bucovineană, la 19 km de Gura Humorului şi la 36 de km de Suceava. Bazilica se află în centrul localităţii, actuala biserică fiind construită între anii 1903 şi 1904, în stil neogotic, în crucieră, din piatră cioplită şi cărămidă roşie presată după un proiect din Polonia. În ziua de 15 august 1996, biserica a fost declarată sanctuar diecezan, în anul 1997 a fost declarată sanctuar naţional, iar în anul 2000 papa Ioan Paul al II-lea a acordat bisericii titlul de „basilica minor“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri