ÎN RĂSPĂR

Ziduri

miercuri, 02 august 2023, 01:50
1 MIN
 Ziduri

La noi, pe vremuri, dăinuia printre zidari credinţa că o casă nu se cade să fie complet terminată, fiindcă, spuneau ei, nu-i este dat omului să închege ceva în vremelnicia vieţii. Şi,de aceea, lăsau undeva. într-un colţ mai nevăzut, zidul „la roşu”, netencuit. Sau comiteau o jertfă. Vezi Legenda Mănăstirii Argeşului. Unii cred că din acelaşi motiv nu este terminată nici piramida lui Keops, care are, în loc de vârf, o platformă – da, o platformă, zicem noi, de pe care se vede viitorul. Aşa să rămână neîncheiate şi aceste intermitenţe de Keopsică. Poate că vor deschide o boltă către viitor.

Tic-tac-ul ceasornicului (dar şi al inimii) alergă cu timpul în cârcă. De ce şi încotro aleargă? Întrebarea este atât de stupidă… Şi, totuşi, atât de întemeiată! Dar, e întemeiată pe stupiditatea noastră, care nu ştim nu vrem sau nu putem şti că întrebarea este o artă veşnic disponibilă, naivă şi fără amintirea eşecurilor trecute. Şi de aceea expusă tuturor stupidităţilor. Aşa că mă întreb: Nu cumva oare cea mai perfectă întrebare este Tăcerea?

A iubi înseamnă să-ţi iei răspunderea morală a unui fragment din Realitate.
Cum poţi citi în ziua de azi vechile versuri populare: Cine ţine cu străinii / Mânca-i-ar inima câinii? Sunt aceste conforme cu noile norme europene?
„Daţi-mi un trup”! se văicărea Kierkegaard. Şi pe lamentările patologice ale acestui nesatisfăcut fără trup, existenţialiştii decretează că existenţialismul este, în primul rând, o filosofie a omului înainte de a fi o filosofie a naturii! Eroare! Nu, existenţialismul este o filosofie a unui om fără trup şi, ipso facto, fără natură; un om gol în gol!
Am tradus mai mulţi filosofi ruşi. Nu mai traduc: nu mi se cere, e drept, îmi vine să traduc ca câinelui a linge sare. Totuşi, să fiu drept, îmi lipseşte durerea efortului de a drămui, nopţi în şir, imponderabilele cuvinte – îngerii mei româneşti. Ah, musteşte în mine atâta orgoliu, văzând că limba românească este în stare să înveşmânteze geniul atâtor filosofi ruşi: Vladimir Soloviov, Rozanov, Berdiaev. Mda, le-am dat cetăţenie de filosofi români!
Hristos a dat suprema definiţie a angajării: „Cine nu este cu Mine, este împotriva Mea”. Ştia El ceva, acest Hristos, şi, mai ales, cunoştea bine la ce se putea aştepta din partea omului.
Creatorul i-a dat procură Poetului să continue Creaţia, dar nu l-a investit cu dimensiunea eternităţii. De aceea, Poezia este o eternitate care moare.
Întrebat cum a conceput uriaşa statuie a lui Zeus, Fidias a răspuns:

– Citindu-l pe Homer! Da, la început este poetul; apoi vin zarafii de vorbe. Dar fundamentarea lumii este un vis poetic.
Abisul cheamă abisul. Şi, dacă te uiţi în el, începe şi el să se uite în tine, iar prin adânc vezi moartea trecând.
Hristos râdea în hohote pe cruce. Şi, de două mii de ani, râde în hohot de cei care-l fac Dumnezeu. El vrea să fie numai Om!
Credinţa mea este cam aceasta: Cred în Una Realitate, Făcătoarea Cerului şi a Pământului; şi mă angajez să-ţi dăruiesc floarea gândului meu ca suprem omagiu adus numai ţie, Realitate, în lumina lucidităţii, a clarităţii şi a libertăţii. Amin!

 

Radu Părpăuţă este scriitor, traducător şi publicist

 

Comentarii