De Business

Punem punctul pe știi

Patriciu a cumparat rafinaria Petromidia

joi, 02 noiembrie 2000, 00:00
4 MIN
 Patriciu a cumparat rafinaria Petromidia

Fondul Proprietatii de Stat (FPS) si Rompetrol Group BV Rotterdam au semnat, ieri, contractul de privatizare al combinatului petrochimic Petromidia Navodari, valoarea tranzactiei ridicindu-se la 615 milioane de dolari.
FPS a vindut pachetul de 69,991% din actiuni pentru suma de 50,517 milioane dolari, echivalentul a 2 dolari pe actiune. Rompetrol s-a angajat sa investeasca, in urmatorii cinci ani, 205 milioane dolari in modernizarea instalatiilor tehnologice ale rafinariei si in repornirea sectorului petrochimic, precum si alte 20 de milioane de dolari in protectia mediului. Pe linga aceste investitii, cumparatorul va prelua si datoriile Petromidia, in valoare de 340 milioane dolari, din care 2.300 miliarde lei obligatii la bugetul de stat si 171 milioane dolari datorii catre banci in urma importurilor de titei din anii trecuti.
Plata actiunilor se va face in trei rate, din care prima, reprezentind 35% din valoarea totala a actiunilor achizitionate, trebuie facuta in maximum 90 de zile de la data semnarii contractului. Potrivit presedintelui FPS, Radu Sirbu, garantia de participare depusa de Rompetrol pentru participarea la licitatie a fost deja transformata in avans de plata. Celelalte doua rate vor fi platite in urmatorii doi ani.
Radu Sirbu a declarat ca investitiile asumate de Rompetrol la Petromidia se vor face sub forma majorarii de capital si ca acestea au fost garantate prin contract de firma olandeza. "Pentru prima data in istoria FPS, un contract de privatizare include clauze rezolutorii la finele fiecarui an, timp de cinci ani, in cazul in care prevederile contractuale nu sunt respectate", a precizat Radu Sirbu.
Conform contractului, Rompetrol nu poate efectua concedieri colective pentru o perioada de cinci ani de zile. Petromidia are in acest moment peste 3.500 de angajati, dar, sustine Dinu Patriciu, in eventualitatea repornirii sectorului petrochimic, vor mai trebui angajati alti oameni.
Pe linga aceste clauze, FPS a mai cerut Rompetrol sa asigure un prag rentabil de functionare a rafinariei, prin aprovizionarea cu 2,75 milioane tone de titei pe an, ceea ce ar insemna realizarea unei cifre de afaceri de 600 de milioane de dolari anual.
Dinu Patriciu, presedintele Consiliului de Administratie al Rompetrol, a declarat ca au fost deja semnate o serie de precontracte cu diversi furnizori pentru aprovizionarea rafinariei, din luna noiembrie, cu 250.000 de tone de titei lunar. "Speram ca peste un an si jumatate sa procesam 300-320.000 de tone lunar, urmind ca, intr-o perioada de trei ani, sa aducem la Petromidia minimum 400.000 de tone de titei pe luna", a precizat Dinu Patriciu.
Reprezentantii Rompetrol au declarat ca titeiul procesat la Petromidia va proveni din Marea Caspica, precum si din Irak, de unde, pina acum, Rompetrol International a achizitionat, sub memorandumul ONU, peste 9 milioane de barili. "Produsele obtinute la Petromidia pe linie de rafinare vor lua calea exportului in proportie de 90%, urmind ca sectorul petrochimic sa furnizeze materie prima atit pentru societati romanesti, cit si pentru cele din afara tarii", a mai spus Dinu Patriciu.
"Atunci cind pietele din regiune vor inregistra cresteri economice semnificative, Petromidia va fi gata sa le aprovizioneze", a declarat directorul executiv al Rompetrol Group, John Works. "Petromidia este una dintre cele mai sofisticate rafinarii din Romania, avind posibilitatea sa proceseze mai multe tipuri de titei", a adaugat John Works. Rompetrol intentioneaza, de asemenea, sa-si formeze o puternica retea de benzinarii in toata tara.
Rompetrol mai detine in Romania rafinaria Vega din Ploiesti, societatile Petros Ploiesti si Palplast Sibiu. Exporturile grupului au depasit suma de 70 miliarde lei in 1999, cifra de afaceri a rafinariei Vega inregistrata anul trecut fiind de peste 700 miliarde lei. Rompetrol Group este prezent, pe plan international, in Rusia, Turkmenistan, Azerbaidjan, Irak, Libia si Ecuador. Actionarii grupului sunt Romania&Moldova Direct Fund, cu 25% din actiuni, in timp ce alte doua institutii financiare din Elvetia (Tudori Foundation si Danama Foundation), impreuna cu managementul grupului, detin 75% din actiuni.
Petromidia a fost infiintata in anul 1975 si este formata dintr-o rafinarie si o uzina petrochimica, cu un grad ridicat de integrare – 34% din produsele rafinariei sint valorificate in continuare in instalatiile petrochimice. Rafinaria a fost proiectata pentru a prelucra o cantitate de 3,5 milioane tone titei sulfuros anual, capacitate ce a fost extinsa prin modernizare la 5 milioane tone anual.
Rompetrol s-a retras de la administrarea Conpet
Incepind de ieri, Rompetrol nu mai administreaza societatea Conpet, pentru a evita orice speculatii pe tema unor conflicte de interese, in urma achizitionarii de catre Rompetrol a rafinariei Petromidia, a declarat, miercuri, John Works, directorul executiv al grupului Rompetrol. Reprezentantii Rompetrol afirma ca retragerea de la administrarea Conpet, operatorul national al retelei de conducte de transport a titeiului, a fost facuta din proprie initiativa, si ca acest lucru nu a constituit un subiect de negociere in tratativele purtate cu FPS pentru privatizarea Petromidia.
In ceea ce priveste viitorul Conpet, presedintele FPS, Radu Sirbu, a declarat ca fondul va relua procesul de desemnare a administratorului, dar ca e nevoie de o decizie cit mai rapida din partea Guvernului cu privire la trecerea in domeniul public a conductelor de transport a titeiului.
"Personal sunt de acord cu masura Guvernului de trecere a conductelor in domeniul public, acest lucru putind fi facut printr-o ordonanta de urgenta", a precizat Radu Sirbu.
 

Comentarii