Patriciu a cumparat rafinaria Petromidia
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 02.12.2020

Patriciu a cumparat rafinaria Petromidia

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Fondul Proprietatii de Stat (FPS) si Rompetrol Group BV Rotterdam au semnat, ieri, contractul de privatizare al combinatului petrochimic Petromidia Navodari, valoarea tranzactiei ridicindu-se la 615 milioane de dolari.
  FPS a vindut pachetul de 69,991% din actiuni pentru suma de 50,517 milioane dolari, echivalentul a 2 dolari pe actiune. Rompetrol s-a angajat sa investeasca, in urmatorii cinci ani, 205 milioane dolari in modernizarea instalatiilor tehnologice ale rafinariei si in repornirea sectorului petrochimic, precum si alte 20 de milioane de dolari in protectia mediului. Pe linga aceste investitii, cumparatorul va prelua si datoriile Petromidia, in valoare de 340 milioane dolari, din care 2.300 miliarde lei obligatii la bugetul de stat si 171 milioane dolari datorii catre banci in urma importurilor de titei din anii trecuti.
  Plata actiunilor se va face in trei rate, din care prima, reprezentind 35% din valoarea totala a actiunilor achizitionate, trebuie facuta in maximum 90 de zile de la data semnarii contractului. Potrivit presedintelui FPS, Radu Sirbu, garantia de participare depusa de Rompetrol pentru participarea la licitatie a fost deja transformata in avans de plata. Celelalte doua rate vor fi platite in urmatorii doi ani.
  Radu Sirbu a declarat ca investitiile asumate de Rompetrol la Petromidia se vor face sub forma majorarii de capital si ca acestea au fost garantate prin contract de firma olandeza. "Pentru prima data in istoria FPS, un contract de privatizare include clauze rezolutorii la finele fiecarui an, timp de cinci ani, in cazul in care prevederile contractuale nu sunt respectate", a precizat Radu Sirbu.
  Conform contractului, Rompetrol nu poate efectua concedieri colective pentru o perioada de cinci ani de zile. Petromidia are in acest moment peste 3.500 de angajati, dar, sustine Dinu Patriciu, in eventualitatea repornirii sectorului petrochimic, vor mai trebui angajati alti oameni.
  Pe linga aceste clauze, FPS a mai cerut Rompetrol sa asigure un prag rentabil de functionare a rafinariei, prin aprovizionarea cu 2,75 milioane tone de titei pe an, ceea ce ar insemna realizarea unei cifre de afaceri de 600 de milioane de dolari anual.
  Dinu Patriciu, presedintele Consiliului de Administratie al Rompetrol, a declarat ca au fost deja semnate o serie de precontracte cu diversi furnizori pentru aprovizionarea rafinariei, din luna noiembrie, cu 250.000 de tone de titei lunar. "Speram ca peste un an si jumatate sa procesam 300-320.000 de tone lunar, urmind ca, intr-o perioada de trei ani, sa aducem la Petromidia minimum 400.000 de tone de titei pe luna", a precizat Dinu Patriciu.
  Reprezentantii Rompetrol au declarat ca titeiul procesat la Petromidia va proveni din Marea Caspica, precum si din Irak, de unde, pina acum, Rompetrol International a achizitionat, sub memorandumul ONU, peste 9 milioane de barili. "Produsele obtinute la Petromidia pe linie de rafinare vor lua calea exportului in proportie de 90%, urmind ca sectorul petrochimic sa furnizeze materie prima atit pentru societati romanesti, cit si pentru cele din afara tarii", a mai spus Dinu Patriciu.
  "Atunci cind pietele din regiune vor inregistra cresteri economice semnificative, Petromidia va fi gata sa le aprovizioneze", a declarat directorul executiv al Rompetrol Group, John Works. "Petromidia este una dintre cele mai sofisticate rafinarii din Romania, avind posibilitatea sa proceseze mai multe tipuri de titei", a adaugat John Works. Rompetrol intentioneaza, de asemenea, sa-si formeze o puternica retea de benzinarii in toata tara.
  Rompetrol mai detine in Romania rafinaria Vega din Ploiesti, societatile Petros Ploiesti si Palplast Sibiu. Exporturile grupului au depasit suma de 70 miliarde lei in 1999, cifra de afaceri a rafinariei Vega inregistrata anul trecut fiind de peste 700 miliarde lei. Rompetrol Group este prezent, pe plan international, in Rusia, Turkmenistan, Azerbaidjan, Irak, Libia si Ecuador. Actionarii grupului sunt Romania&Moldova Direct Fund, cu 25% din actiuni, in timp ce alte doua institutii financiare din Elvetia (Tudori Foundation si Danama Foundation), impreuna cu managementul grupului, detin 75% din actiuni.
  Petromidia a fost infiintata in anul 1975 si este formata dintr-o rafinarie si o uzina petrochimica, cu un grad ridicat de integrare - 34% din produsele rafinariei sint valorificate in continuare in instalatiile petrochimice. Rafinaria a fost proiectata pentru a prelucra o cantitate de 3,5 milioane tone titei sulfuros anual, capacitate ce a fost extinsa prin modernizare la 5 milioane tone anual.
  Rompetrol s-a retras de la administrarea Conpet
  Incepind de ieri, Rompetrol nu mai administreaza societatea Conpet, pentru a evita orice speculatii pe tema unor conflicte de interese, in urma achizitionarii de catre Rompetrol a rafinariei Petromidia, a declarat, miercuri, John Works, directorul executiv al grupului Rompetrol. Reprezentantii Rompetrol afirma ca retragerea de la administrarea Conpet, operatorul national al retelei de conducte de transport a titeiului, a fost facuta din proprie initiativa, si ca acest lucru nu a constituit un subiect de negociere in tratativele purtate cu FPS pentru privatizarea Petromidia.
  In ceea ce priveste viitorul Conpet, presedintele FPS, Radu Sirbu, a declarat ca fondul va relua procesul de desemnare a administratorului, dar ca e nevoie de o decizie cit mai rapida din partea Guvernului cu privire la trecerea in domeniul public a conductelor de transport a titeiului.
  "Personal sunt de acord cu masura Guvernului de trecere a conductelor in domeniul public, acest lucru putind fi facut printr-o ordonanta de urgenta", a precizat Radu Sirbu.
   

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Vot de Sf. Nicolae

  Lucian DÎRDALA

  Vot de Sf. Nicolae

  Chiar dacă parlamentarii şi Parlamentul, ca instituţie, nu se bucură de încredere în rândul opiniei publice, cetăţenii României sunt singurii care pot remedia această situaţie, prin voturile lor. Singura condiţie ar fi ca ele să fie rezultatul unui proces de reflecţie atentă şi, poate, de deliberare sinceră cu cei apropiaţi.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Votul ca dar

  Florin CÎNTIC

  Votul ca dar

  Deşi nu sunt superstiţios, m-am gândit să reiau acest text scris înainte de europarlamentarele de anul trecut, cu speranţa că poate nu şi-a pierdut din caracterul său profetic şi duminică va fi dusă la bun sfârşit o acţiune începută atunci.

  O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

  Radu PĂRPĂUȚĂ

  O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

  Această lume nu judeca sau, vai! nu condamna lumea de ieri cu mintea de azi, stângistă, de un neomarxism avântat şi prostesc. Măcar de-ar fi numai prefăcut, dar e prostesc. Nu cunoştea „progresismul” actual şi nici nu-l practica. Pentru ea lumea veche era şi lumea de azi, nu era una „mai înaintată”. 

  Boala locvacităţii deşănţate

  Ioan MILICĂ

  Boala locvacităţii deşănţate

  Să ne imaginăm, urmând firul consideraţiilor lui Huxley, că apocalipsa discursivă declanşată pe durata pandemiei actuale se traduce nu numai într-un puhoi de bâlbe, aberaţii, confuzii şi nehotărâri de tot soiul, ci şi într-un lanţ de constrângeri, privaţiuni şi pedepse, impuse printr-un discurs public ofensiv şi cinic, care amplifică încordarea şi istovirea psihică a indivizilor. 

  pulspulspuls

  Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

  Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

  Fiindc-am auzit că tot a anunţat nea Şică Orban că vine azi la Iaşi, am zis că merită să-i transmitem pe această cale şi o anume informare despre care suntem siguri că nu ştiu să i-o spună conţilierii lui de la Bucureşti, în legătură cu Iaşul. 

  Caricatura zilei

  Defilare cu distanțare

  www.haidalacafeasiceai.ro

  Editia PDF

  Bancul zilei

  O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

  Linkuri

  Alte ziare locale

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.