Tinjind dupa Gabriela

vineri, 05 martie 2004, 00:00
2 MIN
 Tinjind dupa Gabriela

Anul trecut, dupa deceptia indusa de bilantul slab al CM de box de la Bangkok, au urmat Campionatele Mondiale de atletism de la Paris, cu acelasi bilant pentru Romania. Coincidenta face ca, si acum, dupa o catastrofa pugilistica precum cea din Croatia sa urmeze o mare competitie atletica: Campionatele Mondiale de la Budapesta. Si trebuie sa recunoastem ca, in ciuda faptului ca multi atleti de renume precum Marion Jones, Maurice Greene, Haile Gebrselassie, Iuri Borzakovski sau Kajsa Bergvist, atletismul romanesc ar putea avea din nou misiunea de a repeta „performantele” boxului. Buna-rea cum era, Gabriela Szabo convergea sperantele la medalii ale romanilor, dar „zvirluga blonda” se arata a fi la apus de cariera, ea spunind NU si intrecerii budapestane si Jocurilor Olimpice de la Atena. Din acest motiv se intimpla ca, in acest an, Romania sa nu aiba reprezentanta intr-o proba de prestigiu pentru tricolor, 3000 m feminin.
In absenta Gabrielei, cele mai mari sanse la o medalie le are Ionela Tirlea, care detine al saptelea timp mondial al sezonului in proba de 400 m (51,59 s), dar intr-un top in care este precedata de cinci rusoaice si o americanca, Sanya Richards. Cum Rusia nu poate trimite decit trei atlete, este posibil ca pe podium sa urce si Ionela. Trebuie spus ca marea favorita a probei este, insa, Natalia Nazarova (Rusia), cea care a reusit sa coboare sub 50 de secunde (49,68 s), apropiindu-se la 11 sutimi de recordul mondial al Jarmilei Kratochvillova, care dateaza de 22 de ani!
Urmeaza, in topul sperantelor, saritorii de triplusalt. Adelina Gavrila (14,58 m) si Marian Oprea (17,16 m) sint, de citiva ani pretendenti la medalii, dar pacatul lor este ca nu au confirmat niciodata rezultatele din sezon in competitia de obiectiv.
Cotat cu 2,30 m la saritura in inaltime, ieseanul Stefan Vasilache poate realiza surpriza, daca va reusi sa repete o asemenea performanta si la Budapesta, iar Bogdan Tarus este, cu saritura sa de 8,20 m, cel mai bine plasat atlet roman in topul mondial, el ocupind pozitia a IV-a. In rest, asteptam confirmari de la experienta Monicai Iagar si Gheorghe Guset si comportari onorabile de la tinerii introdusi in lot precum Carmen Zamfir, Mariana Solomon sau Ion Vieru. Mai precizam ca, in afara de Stefan Vasilache si Carmen Zamfir, Iasul atletic va fi reprezentat si de Angela Morosanu, componenta a stafetei 4X400 m. Intrecerile de la Budapesta vor fi transmise in direct, atit pe TVR 2 (reuniunile de seara, direct sau inregistrat), cit si pe Eurosport (aproape totul, „live”). (Nic. G)
Lotul Romaniei
feminin: Ionela Tirlea (400 si 4X400 m), Liliana Barbulescu (800 m), Alina Cucerzan (1500 m), Alina Ripanu, Maria Rus, Angela Morosanu (4X400 m), Carmen Zamfir (60 m garduri), Adina Anton (lungime), Adelina Gavrila, Mariana Solomon (triplu), Monica Iagar, Oana Pantelimon (inaltime)
masculin: Ion Vieru (400 m), Bogdan Tarus (lungime), Marian Oprea, Daniel Donovici (triplusalt), Stefan Vasilache (inaltime), Gheorghe Guset (greutate)

Comentarii