anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

900.000 de români îşi sărbătoresc azi onomastica. Ce știți despre Sfântul Andrei?

GALERIE
sfantul andrei
 • sfantul andrei
- +

Creştinii ortodocşi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Apostol Andrei, apostolul considerat a fi cel care a creştinat poporul român. Pe lângă sărbătoarea cu puternică încărcătură ortodoxă, aproximativ 900.000 de români îşi serbează astăzi onomastica, dintre aceştia peste 500.000 de bărbaţi şi aproximativ 420.000 de femei, potrivit ultimelor informaţii ale Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Sfântul Andrei, „cel întâi chemat” la apostolie era frate al lui Simon Petru, alături de acesta fiind printre cei 12 apostoli ai lui Iisus, fiind amândoi fiii pescarului Iona. Potrivit tradiţiei, Sfântul Andrei a fost primul care a propovăduit Evanghelia la geto-daci sau în Scythia Minor (Sciţia Mică), teologi, dar şi istorici confirmând acest lucru.

Pe lângă încărcătura profund creştină a sărbătorii, în cadrul căreia credincioşii participă la slujba Sfintei Liturghii în dimineaţa zilei de 30 noiembrie, în multe zone ale ţării sărbătoarea a „adunat” în decursul timpului numeroase alte încărcături. Astfel, se crede că în noaptea care tocmai a trecut, cea de 29 spre 30, se pot face numeroase vrăji, iar fetele îşi pot visa ursitul dacă rostesc o anumită formulă magică sau dacă îşi pun busuioc sub pernă, dacă beau apă proaspătă de izvor înainte să pună capul pe pernă sau dacă rostesc rugăciunea Sfântului Andrei. În alte zone există chiar ritualuri prin care tinerele îl pot vrăji pe cel pe care îl doresc.

Tot în noaptea de 29 spre 30 este recomandat să nu se iasă noaptea din casă, iar ferestrele şi uşile să fie unse cu usturoi pentru a nu intra spiritele rele. În dimineaţa zilei de 30 noiembrie se merge la biserică pentru a aduce rugăciuni de mulţumire Sfântului Andrei pentru că i-a ocrotit pe credincioşi de spiritele care au bântuit pământul în noaptea de dinainte.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ascensiunea Dreptei. Liberali, iliberali, populişti (I)

Alexandru LĂZESCU

Ascensiunea Dreptei. Liberali, iliberali, populişti (I)

Chiar şi în această perioadă de criză economică severă valorile culturale vor ocupa un rol tot mai proeminent în disputele politice şi electorale din spaţiul occidental.

opinii

Aisbergul cunoaşterii umane şi mecanismele istoriei

Nichita DANILOV

Aisbergul cunoaşterii umane şi mecanismele istoriei

Da, istoria o scriu învingătorii, dar o scriu şi istoricii. Uneori chiar şi poeţii. Şi când spun aceasta, gândul îmi zboară la Homer. Poate că nici aheii, nici troienii nu a fost atât de viteji pe câmpul de luptă cum apar în scrierile sale. Homer a prezentat faptele prin prisma sa poetică. De aici şi toată grandoarea şi măreţia ce sfidează veacurile.

Despre competitivitatea digitală a României

Ciprian IFTIMOAEI

Despre competitivitatea digitală a României

Ţara noastră rămâne în urmă pentru mai mulţi indicatori din categoria „capitalul uman”, având un nivel foarte scăzut de competenţe digitale de bază în comparaţie cu media UE. În ceea ce priveşte aspectele pozitive menţionate în Raportul DESI faţă de România se remarcă poziţiile înalte privind proporţia de femei specialişti în TIC la angajare (locul 2) şi absolvenţi TIC (locul 4) în UE-27.

Porumbeii şi planeta

Michael ASTNER

Porumbeii şi planeta

Mă duc la cumpărături. Ajuns la intersecţia Lidl - Policlinica Galata, văd o femeie mai în vârstă care tocmai se pregătea să hrănească... porumbeii. Care porumbei, zeci, poate chiar sute (s-a format un stol uriaş în zonă, stol ce acum câţiva ani nu exista), evident că au început să coboare şi să se adune pe terenul viran dintre trotuar şi gardul Policlinicii. 

pulspulspuls

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Iată o poză care face cât o mie de cuvinte, stimaţi telespecatori şi veţi vedea imediat de ce. Avem aici o desfăşurare de forţe a echipei USR cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale, prilej după cum ştim de defilare pentru public cu armată, avioane şi tromboane, dar, în acelaşi timp, este şi un prilej pentru partide ca să-şi arate muşchii. 

Caricatura zilei

Motorul Iubi

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.