900.000 de români îşi sărbătoresc azi onomastica. Ce știți despre Sfântul Andrei?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

sambata, 22.01.2022

900.000 de români îşi sărbătoresc azi onomastica. Ce știți despre Sfântul Andrei?

GALERIE
sfantul andrei
 • sfantul andrei
- +

Creştinii ortodocşi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Apostol Andrei, apostolul considerat a fi cel care a creştinat poporul român. Pe lângă sărbătoarea cu puternică încărcătură ortodoxă, aproximativ 900.000 de români îşi serbează astăzi onomastica, dintre aceştia peste 500.000 de bărbaţi şi aproximativ 420.000 de femei, potrivit ultimelor informaţii ale Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Sfântul Andrei, „cel întâi chemat” la apostolie era frate al lui Simon Petru, alături de acesta fiind printre cei 12 apostoli ai lui Iisus, fiind amândoi fiii pescarului Iona. Potrivit tradiţiei, Sfântul Andrei a fost primul care a propovăduit Evanghelia la geto-daci sau în Scythia Minor (Sciţia Mică), teologi, dar şi istorici confirmând acest lucru.

Pe lângă încărcătura profund creştină a sărbătorii, în cadrul căreia credincioşii participă la slujba Sfintei Liturghii în dimineaţa zilei de 30 noiembrie, în multe zone ale ţării sărbătoarea a „adunat” în decursul timpului numeroase alte încărcături. Astfel, se crede că în noaptea care tocmai a trecut, cea de 29 spre 30, se pot face numeroase vrăji, iar fetele îşi pot visa ursitul dacă rostesc o anumită formulă magică sau dacă îşi pun busuioc sub pernă, dacă beau apă proaspătă de izvor înainte să pună capul pe pernă sau dacă rostesc rugăciunea Sfântului Andrei. În alte zone există chiar ritualuri prin care tinerele îl pot vrăji pe cel pe care îl doresc.

Tot în noaptea de 29 spre 30 este recomandat să nu se iasă noaptea din casă, iar ferestrele şi uşile să fie unse cu usturoi pentru a nu intra spiritele rele. În dimineaţa zilei de 30 noiembrie se merge la biserică pentru a aduce rugăciuni de mulţumire Sfântului Andrei pentru că i-a ocrotit pe credincioşi de spiritele care au bântuit pământul în noaptea de dinainte.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Avem selecţioner!

Nicolae GRECU

Avem selecţioner!

Dinspre conclavul de la „Casa Fotbalului” se iţesc dâre de fum alb, numai că cine e alesul rămâne un mister.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (4)

Autorul prezintă în continuare procesul rapid de dispariţie a ţărănimii prin colectivizarea comunistă a agriculturii, aşa cum l‑a perceput în propria copilărie.

Din bucătăria rugăciunii

pr. Constantin STURZU

Din bucătăria rugăciunii

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a consacrat 2022 ca fiind "Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului” şi "Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama şi Paisie de la Neamţ”. De fapt, şi când vorbim despre sfinţii isihaşti, tot despre rugăciune vorbim. Adică despre ceea ce ne orientează spre Dumnezeu.

Economia, ştiinţă sau pseudoştiinţă?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Economia, ştiinţă sau pseudoştiinţă?

„Când teoria matematică este arbitrul suprem al adevărului, devine dificil să vedem diferenţa dintre ştiinţă şi pseudoştiinţă. Rezultatul sunt oameni precum judecătorul din procesul lui Evangeline Adams sau Fiul Raiului din China antică, care au încredere în exactitatea matematică a teoriilor fără a lua în considerare performanţele lor - care confundă matematica cu ştiinţa, raţionalitatea cu realitatea.” (Levinovitz, 2016)

pulspulspuls

Atenţiune, atenţiune! Ta-ra-ram, ta-ra-ram: iaca noua împărţeală a dregătoriilor moldave!

Atenţiune, atenţiune! Ta-ra-ram, ta-ra-ram: iaca noua împărţeală a dregătoriilor moldave!

Veşti noi pe astăzi, stimaţi telespectatori, multe “bombă”, despre noua împărţeală de posturi de şefi regionali din Moldova, la instituţiunile ce au sediul, multe din ele, taman la Iaşi. 

Caricatura zilei

Din cauza Omicron, se lasă cu penalizări

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X