Eseu despre cadoul de Crăciun: cum îl oferi ca să fie perceput la maxima lui valoare? Opinia unui scriitor ieşean
Cica se apropie Craciunul, dar, în egala masura se apropie si Anul nou, Pastele de anul viit (...)
citeste totluni, 04.12.2023
Depolitizarea şi profesionalizarea Curţii Constituţionale ar trebui să apară într-un top 3 al măsurilor urgente propuse de viitoarea majoritate construită în jurul PNL (există un proiect de lege al USR pe care liberalii îl pot adopta sau îmbunătăţi). Întrebarea e în ce măsură vor mai dori liberalii o reformă de substanţă a CCR când vor şti că pot coabita de minune cu majoritatea ex-pe..se..dis..tă de la Curte?
Corecţia fără precedent încasată de Curtea Constituţională la CEDO în cazul Kovesi a readus pe agenda publică necesitatea unei reforme a modului de organizare şi funcţionare a CCR. Imediat după anunţul deciziei de la Strasbourg, preşedintele Iohannis a accentuat în discursul său nevoia de schimbare. „Reamintesc faptul că la referendumul din 2019 românii au decis că atribuţiile Curţii Constituţionale trebuie modificate. Hotărârea CEDO de astăzi ne arată, dacă mai era nevoie, cât de necesară este o reformă la nivel constituţional a acestei instituţii. Însă este evident că Parlamentul actual, în această configuraţie politică, dominată chiar de partidul care a patronat revocarea din funcţie a doamnei Kovesi, a dovedit că nu este capabil să ia decizii pentru protejarea cetăţenilor”. Premierul Orban, liderul PNL, a fost chiar mai explicit: „Astăzi decizia CEDO arată clar necesitatea unei reanalizări a modului în care se compune şi funcţionează Curtea Constituţională, astfel încât să prevenim astfel de derapaje împotriva principiilor şi valorilor europene, dar şi să punem punct definitiv riscului de a mai fi condamnaţi prin decizii ale CCR care în mod evident excedează cadrul constituţional”.
Replica preşedintelui CCR, Valer Dorneanu, a fost ironică, aproape impertinentă, dar corectă pe fond: „Nu voi comenta niciodată deciziile unor politicieni. Politicienii sunt liberi să analizeze orice - şi dacă e bună legea noastră de organizare, şi modul în care sunt numiţi judecătorii”.
Ce spune, de fapt, Dorneanu. Că scaunul lui (şi al colegilor de la Curte) e suficient de şubred dacă ar exista voinţă politică şi ar dori cineva să-l clatine. Dar el ştie foarte bine că această voinţă politică nu există. Este de aşteptat ca următoarele decizii ale CCR să fie destul de prietenoase cu preşedintele şi PNL, fireşte, fără ca noua amiciţie să bată la ochi. Cu musca pe căciulă după decizia CEDO, majoritatea pe..se..dis..tă (a se citi rar şi apăsat cum face Iohannis) din CCR va tinde să încline balanţa spre puterea executivă (preşedinte - premier), în detrimentul parlamentului controlat la limită de PSD and comp. Iar acest fapt îl intuiesc destul de clar Iohannis şi Orban. De fapt, promisiunile de reformă enunţate marţi de cei doi ar trebui citite mai degrabă ca un avertisment pentru judecătorii CCR să se pună bine cu noua putere. Până la urmă, dacă Orban a fost dispus să aducă în partid un pe..se..dist sadea ca Mihai Chirica, de ce ar refuza sprijinul „dezinteresat” al Monei Pivniceru, o liberală, chiar dacă pe filiera Fenechiu. Iar Valer Dorneanu şi Marian Enache sunt maeştri în contorsiuni politice, îşi datorează cariera coloanei flexibile.
De când au preluat guvernarea, ultimul lucru care le poate fi imputat liberalilor ar fi lipsa unui demers de reformă a CCR. Au avut şi încă au probleme mai urgente pe cap, în contextul în care nu dispun de o majoritate certă în Parlament. Însă după alegerile din toamnă (iarnă, primăvară?) dacă rămân partidul principal din Guvern nu vor mai avea nicio scuză. Depolitizarea şi profesionalizarea Curţii Constituţionale ar trebui să apară într-un top 3 al măsurilor urgente propuse de viitoarea majoritate construită în jurul PNL (există un proiect de lege al USR pe care liberalii îl pot adopta sau îmbunătăţi). Întrebarea e în ce măsură vor mai dori liberalii o reformă de substanţă a CCR când vor şti că pot coabita de minune cu majoritatea ex-pe..se..dis..tă de la Curte?
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
ANALIZĂ Poli – Farul: De ce am fost “praf” în prima repriză? De ce am revenit după pauză?
15 burse de 4.000 de lei pentru elevii pasionaţi de informatică şi matematică din liceele ieşene
„Didascaliile” - Expoziţia unei profesoare de la “Negruzzi”, la Galeria „Absida” din Iaşi
VIDEO Accident cu trei mașini la Budăi. ”Ați băut o bere, da?”
VIDEO Un urs se simte ca la el acasă pe trotuarele din Poiana Brașov
VIDEO Tragerile la sorți EURO 24 făcute pe fundal porno, cu zgomote sexuale
E real filmul în care roboții Tesla trag cu mitraliera într-o camionetă Cybertruck?
VIDEO Cu un astfel de tren se va circula și la Iași. A ajuns în țară prima garnitură electrică CFR
Un bucureştean despre traficul din Iaşi: “E mai nasol ca la noi”
VIDEO Vulcanul Etna face spectacol cu foc și gheață. Râuri de lavă pe versanții înzăpeziți
POZA ZILEI vine de la Botoșani. ”Șefimea” a sărbătorit 501 ani de la Marea Unire VIDEO
Ce au căutat românii pe Google în 2023. Rețeta de ciorbă de perișoare este în topul căutărilor
BANCUL ZILEI Gluma cu ”robotul de la Cotroceni” care a devenit virală
VIDEO Accident bizar pe autostradă. Porsche lovit de două motociclete în mai puțin de un minut
Cancerul pancreatic ar putea fi depistat în stadiu incipient cu ajutorul AI
Cum va fi vremea de Anul Nou. ANM a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni
Medicul minune, care i-a salvat viața fetiței cu mâinile amputate, decorat de președintele României
Pârtiile din Poiana Brașov deschise de 1 Decembrie. Cât costă o urcare cu telecabina
Cine este designerul român care le îmbracă pe Madonna, Lady Gaga sau Beyonce
Derivat din zațul de cafea ar putea preveni bolile Alzheimer și Parkinson?
Bombiţa bombiţelor explodează cu stropi în politichia de Bahlui: nea Mihăiţă ar pohti hambasador!
Încă o bătaie de joc la adresa culturii ieşene: cazul Baia Turcească
Festival captivant la Iaşi, dedicat copiilor între 2 şi 10 ani. „O încărcătură emoţională aparte”
Zboruri directe de la Iaşi către două noi oraşe din Germania, din mai 2024
Tot ce trebuie să știm despre biletul de trimitere de la medicul de familie
O numire de şef cu schempsis la casa cu pătrate: bărboşi versus bărbieriţi
Alexandru LĂZESCULupta împotriva extremismului, pentru salvarea democrației |
Nichita DANILOV„Mahalaua celestă Ţicău” |
Ciprian IFTIMOAEICe-ţi doresc eu ţie, dulce Românie |
Michael ASTNER„Românce” prin filme germane |
Bombiţa bombiţelor explodează cu stropi în politichia de Bahlui: nea Mihăiţă ar pohti hambasador! |