anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Adevărul lui Valer Dorneanu

GALERIE
cosmin pasca
 • cosmin pasca
- +

Depolitizarea şi profesionalizarea Curţii Constituţionale ar trebui să apară într-un top 3 al măsurilor urgente propuse de viitoarea majoritate construită în jurul PNL (există un proiect de lege al USR pe care liberalii îl pot adopta sau îmbunătăţi). Întrebarea e în ce măsură vor mai dori liberalii o reformă de substanţă a CCR când vor şti că pot coabita de minune cu majoritatea ex-pe..se..dis..tă de la Curte?

Corecţia fără precedent încasată de Curtea Constituţională la CEDO în cazul Kovesi a readus pe agenda publică necesitatea unei reforme a modului de organizare şi funcţionare a CCR. Imediat după anunţul deciziei de la Strasbourg, preşedintele Iohannis a accentuat în discursul său nevoia de schimbare. „Reamintesc faptul că la referendumul din 2019 românii au decis că atribuţiile Curţii Constituţionale trebuie modificate. Hotărârea CEDO de astăzi ne arată, dacă mai era nevoie, cât de necesară este o reformă la nivel constituţional a acestei instituţii. Însă este evident că Parlamentul actual, în această configuraţie politică, dominată chiar de partidul care a patronat revocarea din funcţie a doamnei Kovesi, a dovedit că nu este capabil să ia decizii pentru protejarea cetăţenilor”. Premierul Orban, liderul PNL, a fost chiar mai explicit: „Astăzi decizia CEDO arată clar necesitatea unei reanalizări a modului în care se compune şi funcţionează Curtea Constituţională, astfel încât să prevenim astfel de derapaje împotriva principiilor şi valorilor europene, dar şi să punem punct definitiv riscului de a mai fi condamnaţi prin decizii ale CCR care în mod evident excedează cadrul constituţional”.

Replica preşedintelui CCR, Valer Dorneanu, a fost ironică, aproape impertinentă, dar corectă pe fond: „Nu voi comenta niciodată deciziile unor politicieni. Politicienii sunt liberi să analizeze orice - şi dacă e bună legea noastră de organizare, şi modul în care sunt numiţi judecătorii”.

Ce spune, de fapt, Dorneanu. Că scaunul lui (şi al colegilor de la Curte) e suficient de şubred dacă ar exista voinţă politică şi ar dori cineva să-l clatine. Dar el ştie foarte bine că această voinţă politică nu există. Este de aşteptat ca următoarele decizii ale CCR să fie destul de prietenoase cu preşedintele şi PNL, fireşte, fără ca noua amiciţie să bată la ochi. Cu musca pe căciulă după decizia CEDO, majoritatea pe..se..dis..tă (a se citi rar şi apăsat cum face Iohannis) din CCR va tinde să încline balanţa spre puterea executivă (preşedinte - premier), în detrimentul parlamentului controlat la limită de PSD and comp. Iar acest fapt îl intuiesc destul de clar Iohannis şi Orban. De fapt, promisiunile de reformă enunţate marţi de cei doi ar trebui citite mai degrabă ca un avertisment pentru judecătorii CCR să se pună bine cu noua putere. Până la urmă, dacă Orban a fost dispus să aducă în partid un pe..se..dist sadea ca Mihai Chirica, de ce ar refuza sprijinul „dezinteresat” al Monei Pivniceru, o liberală, chiar dacă pe filiera Fenechiu. Iar Valer Dorneanu şi Marian Enache sunt maeştri în contorsiuni politice, îşi datorează cariera coloanei flexibile.

De când au preluat guvernarea, ultimul lucru care le poate fi imputat liberalilor ar fi lipsa unui demers de reformă a CCR. Au avut şi încă au probleme mai urgente pe cap, în contextul în care nu dispun de o majoritate certă în Parlament. Însă după alegerile din toamnă (iarnă, primăvară?) dacă rămân partidul principal din Guvern nu vor mai avea nicio scuză. Depolitizarea şi profesionalizarea Curţii Constituţionale ar trebui să apară într-un top 3 al măsurilor urgente propuse de viitoarea majoritate construită în jurul PNL (există un proiect de lege al USR pe care liberalii îl pot adopta sau îmbunătăţi). Întrebarea e în ce măsură vor mai dori liberalii o reformă de substanţă a CCR când vor şti că pot coabita de minune cu majoritatea ex-pe..se..dis..tă de la Curte?

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

Cosmin PAȘCA

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

A se observa formularea în context a profesorului: autostrada „este un mijloc ca EU să ajung undeva”. Cu alte cuvinte, pentru Bulai şoseaua rapidă are un singur sens, spre Iaşi. Oraşul e văzut ca o grădină zoologică, oamenii stau aici într-un ţarc, din care n-au voie să iasă. Pot fi însă vizitaţi, ideal când începe bâlciul de Sfânta Parascheva.

opinii

New York şi Alabama. Un circuit epic

Codrin Liviu CUȚITARU

New York şi Alabama. Un circuit epic

Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

George ŢURCĂNAŞU

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

Când ai într-o regiune devenită fundătură prin proiectarea şi construcţia statului naţional, respectiv o aglomeraţie urbană de 400-450 mii de locuitori, ce ar fi singura capabilă să gestioneze fluxuri importante la nivel regional şi să polarizeze cât de cât regiunea, atât cât să-i creeze o minimă stabilitate şi coeziune teritorială, nu o izolezi din cauză că nu i-ar fi Bucureştiului de folos nu ştiu ce autostradă, ci faci eforturi să o deschizi către lume.

Întâmplările lui Nobel (I)

Bogdan ILIESCU

Întâmplările lui Nobel (I)

„All things are ready, if our mind be so.” (Toate lucrurile sunt pregătite, dacă şi mintea noastra este.) - William Shakespeare, Henry V

pulspulspuls

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Două vorbe mai relaxate pe astăzi, dacă tot e joi, despre unul din evenimentele notabile care au loc în aceste zile în târg, stimaţi telespectatori şi drăguţe telespectatoriţe: selecta adunarea arhitecţilor de pe tot rotogolul ţării şi, de ce nu, chiar al Evropii şi al planetei. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.