Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Adevărul lui Valer Dorneanu

GALERIE
cosmin pasca
  • cosmin pasca
- +

Depolitizarea şi profesionalizarea Curţii Constituţionale ar trebui să apară într-un top 3 al măsurilor urgente propuse de viitoarea majoritate construită în jurul PNL (există un proiect de lege al USR pe care liberalii îl pot adopta sau îmbunătăţi). Întrebarea e în ce măsură vor mai dori liberalii o reformă de substanţă a CCR când vor şti că pot coabita de minune cu majoritatea ex-pe..se..dis..tă de la Curte?

Corecţia fără precedent încasată de Curtea Constituţională la CEDO în cazul Kovesi a readus pe agenda publică necesitatea unei reforme a modului de organizare şi funcţionare a CCR. Imediat după anunţul deciziei de la Strasbourg, preşedintele Iohannis a accentuat în discursul său nevoia de schimbare. „Reamintesc faptul că la referendumul din 2019 românii au decis că atribuţiile Curţii Constituţionale trebuie modificate. Hotărârea CEDO de astăzi ne arată, dacă mai era nevoie, cât de necesară este o reformă la nivel constituţional a acestei instituţii. Însă este evident că Parlamentul actual, în această configuraţie politică, dominată chiar de partidul care a patronat revocarea din funcţie a doamnei Kovesi, a dovedit că nu este capabil să ia decizii pentru protejarea cetăţenilor”. Premierul Orban, liderul PNL, a fost chiar mai explicit: „Astăzi decizia CEDO arată clar necesitatea unei reanalizări a modului în care se compune şi funcţionează Curtea Constituţională, astfel încât să prevenim astfel de derapaje împotriva principiilor şi valorilor europene, dar şi să punem punct definitiv riscului de a mai fi condamnaţi prin decizii ale CCR care în mod evident excedează cadrul constituţional”.

Replica preşedintelui CCR, Valer Dorneanu, a fost ironică, aproape impertinentă, dar corectă pe fond: „Nu voi comenta niciodată deciziile unor politicieni. Politicienii sunt liberi să analizeze orice - şi dacă e bună legea noastră de organizare, şi modul în care sunt numiţi judecătorii”.

Ce spune, de fapt, Dorneanu. Că scaunul lui (şi al colegilor de la Curte) e suficient de şubred dacă ar exista voinţă politică şi ar dori cineva să-l clatine. Dar el ştie foarte bine că această voinţă politică nu există. Este de aşteptat ca următoarele decizii ale CCR să fie destul de prietenoase cu preşedintele şi PNL, fireşte, fără ca noua amiciţie să bată la ochi. Cu musca pe căciulă după decizia CEDO, majoritatea pe..se..dis..tă (a se citi rar şi apăsat cum face Iohannis) din CCR va tinde să încline balanţa spre puterea executivă (preşedinte - premier), în detrimentul parlamentului controlat la limită de PSD and comp. Iar acest fapt îl intuiesc destul de clar Iohannis şi Orban. De fapt, promisiunile de reformă enunţate marţi de cei doi ar trebui citite mai degrabă ca un avertisment pentru judecătorii CCR să se pună bine cu noua putere. Până la urmă, dacă Orban a fost dispus să aducă în partid un pe..se..dist sadea ca Mihai Chirica, de ce ar refuza sprijinul „dezinteresat” al Monei Pivniceru, o liberală, chiar dacă pe filiera Fenechiu. Iar Valer Dorneanu şi Marian Enache sunt maeştri în contorsiuni politice, îşi datorează cariera coloanei flexibile.

De când au preluat guvernarea, ultimul lucru care le poate fi imputat liberalilor ar fi lipsa unui demers de reformă a CCR. Au avut şi încă au probleme mai urgente pe cap, în contextul în care nu dispun de o majoritate certă în Parlament. Însă după alegerile din toamnă (iarnă, primăvară?) dacă rămân partidul principal din Guvern nu vor mai avea nicio scuză. Depolitizarea şi profesionalizarea Curţii Constituţionale ar trebui să apară într-un top 3 al măsurilor urgente propuse de viitoarea majoritate construită în jurul PNL (există un proiect de lege al USR pe care liberalii îl pot adopta sau îmbunătăţi). Întrebarea e în ce măsură vor mai dori liberalii o reformă de substanţă a CCR când vor şti că pot coabita de minune cu majoritatea ex-pe..se..dis..tă de la Curte?

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Lupta împotriva extremismului, pentru salvarea democrației

Alexandru LĂZESCU

Lupta împotriva extremismului, pentru salvarea democrației

Retorica cu privire la „amenințările la adresa democrației” a ajuns să fie privită cu suspiciune atât din cauza faptului că adesea e vorba de amenințări inventate, cât și pentru că poate fi utilizată ca paravan pentru justificarea acțiunilor împotriva vocilor incomode.

opinii

„Mahalaua celestă Ţicău”

Nichita DANILOV

„Mahalaua celestă Ţicău”

Totul e trasat drept, în unghiuri clare. Nici un hop, nici un dâmb. Când te gândeşti la humuleştean, te apucă disperarea. El era un om viu, gălăgios. Conturul lui nu era trasat din linii drepte, ci din linii strâmbe şi unghiuri ce-o luau pe arătură. Creangă era doar hopuri şi dâmburi.

Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie

Ciprian IFTIMOAEI

Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie

Îi doresc României să fie o democraţie consolidată (democraţie cu adevărat liberală), cu oameni liberi şi prosperi, cu o economie competitivă pe plan european şi internaţional, protejată de actualul sistem de securitate (SUA şi NATO). Îmi doresc o Românie în care copiii să aibă şanse egale de acces la servicii educaţionale şi sănătate de calitate, în care persoanele vârstnice sunt respectate şi recompensate pe bază de pensii contributive, fără categorii socioprofesionale „speciale”.

„Românce” prin filme germane

Michael ASTNER

„Românce” prin filme germane

Ura, mi-am luat, în sfârşit, un televizor nou, cu sonor (cel vechi şi-l pierduse aproape complet!), l-am instalat, am descărcat, pe lângă app-urile gata instalate (YouTube, de pildă) şi cele cu mediateca ARD şi ZDF şi mi-am început sesiunea de iarnă 2023-2024 de vizionare de filme germane.

pulspulspuls

Bombiţa bombiţelor explodează cu stropi în politichia de Bahlui: nea Mihăiţă ar pohti hambasador!

Bombiţa bombiţelor explodează cu stropi în politichia de Bahlui: nea Mihăiţă ar pohti hambasador!

Una tare pe azi, stimaţi telespectatori: voi ştiţi care este ultimul zvon ce tropăie băţos prin politichia mâloasă de Bahlui de sar stropi murdari în toate derecţiile, inclusiv pe pereţii cei galbeni ai sediului proaspăt văruit din Podu Roş? 

Caricatura zilei

Drona cu bunătăți

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Credeti ca autoritatile au fost pregatite pentru prima zapada care a cazut in judetul Iasi in aceasta toamna?

vezi raspunsuri