Adrian „Beleaua” Corduneanu va face Crăciunul şi Anul Nou după gratii. Decizie a Înaltei Curţi în dosarul de camătă cu 50 de victime

joi, 15 decembrie 2022, 02:50
1 MIN
 Adrian „Beleaua” Corduneanu va face Crăciunul şi Anul Nou după gratii. Decizie a Înaltei Curţi în dosarul de camătă cu 50 de victime

Adrian „Beleaua” Corduneanu îşi va petrece Sărbătorile de iarnă după gratii. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis propunerea procurorilor de prelungire a măsurii arestării preventive a lui Corduneanu. Acesta urmează să rămână în arest până pe 13 ianuarie, inclusiv.

Adrian Corduneanu este acuzat de procurorii DIICOT că, de la începutul anului trecut, ar fi făcut parte dintr-o grupare infracţională specializată în acordarea de împrumuturi cu camătă. Anchetatorii au identificat peste 50 de victime, obligate să plătească dobânzi cuprinse între 20 şi 120%. Uneori, dobânzile ajungeau până la 400% anual.

Pentru recuperarea banilor se exercitau presiuni asupra debitorilor, mergând până la ameninţări cu acte de violenţă sau lipsirea de libertate. Împrumuturile erau garantate cu proprietăţi imobiliare, pentru care erau încheiate contracte de dare în plată prin intermediul cărora membrii grupării reuşeau să obţină terenuri a căror valoare depăşea şi de 10 ori împrumutul acordat. Din grupare făceau parte şi investitori imobiliari sau notari.

Corduneanu a fost reţinut la sfârşitul lunii octombrie, în urma unei razii care a vizat 42 de percheziţii imobiliare în care au colaborat birourile de combatere a crimei organizaţii din şase judeţe, ca şi jandarmii din Iaşi şi Bacău. În urma percheziţiilor, au fost ridicate 2,2 kg de aur, două pistoale neletale, 12 cuţite şi săbii, ca şi 50.680 euro şi 33.000 de lei.

Iniţial, Curtea ieşeană de Apel a respins propunerea de arestare a lui Corduneanu, considerând suficientă aplicarea unei măsuri de control judiciar. 

Comentarii