Afacere de un milion de euro îngropată de un grangure de partid şi de stat. Aşa vor muşchii lui!

miercuri, 21 august 2019, 02:03
5 MIN
 Afacere de un milion de euro îngropată de un grangure de partid şi de stat. Aşa vor muşchii lui!

“Ziarul de Iaşi” vă prezintă astăzi cazul revoltător al unui om de afaceri în prag de ruinare, totul din cauza hachiţelor inexplicabile ale unui şef de la stat controlat politic. Deşi Marian Iacomi a împrumutat peste un milion de euro pentru a pune pe picioare balastiera Cristeşti, făcând inclusiv zeci de angajări, de un an el nu-şi poate porni afacerea, care ar aduce bani frumoşi şi la bugetul de stat, din cauză că, din zecile de semnături necesare, s-a poticnit chiar la ultima, care părea cea mai neimportantă: cea a unui şef de instituţie dintr-un judeţ vecin. “Îmi vine să urlu! Nu înţeleg ce vrea! Plătesc leasing de un an de mă dor buzunarele, nu mai am mult până la faliment!”, spune omul, disperat. Ce ar vrea acest om din siajul unui amic de-al lui Liviu Dragnea – Ionel Arsene de la Neamţ, şef de CJ care a stat inclusiv la “mititica” pentru acuzaţii de mită – nu pare a fi greu de bănuit? 

LEGENDĂ FOTO: Balastiera Cristeşti aprovizionează o bună parte din piaţa de profil a Iaşului

Un om de afaceri din Iaşi este împins pe marginea prăpas­tiei chiar de către statul român, cel care are nevoie ca de aer de impozitele pe care i le-ar perce­pe. Ieşeanul a cumpărat balas­tiera de la Cristeşti, însă autori­tă­ţile nu vor să-i elibereze licen­ţa de exploatare pentru a func­ţio­na. Ieşeanul a făcut inclusiv un credit de un milion de euro cu care a cumpărat balastiera, şi apoi a investit alţi bani cu care a cumpărat utilaje. Ulterior, el a şi angajat 30 de muncitori. După zeci de semnături adunate pe documentaţii, preluarea s-a oprit la ultimul care trebuia să-şi pună parafa: directorul Agenţiei Na­ţio­nale pentru Resurse Minerale. Acesta, un nemţean susţinut pentru această funcţie de şeful CJ Neamţ, Ionel Arsene, personaj apropiat de Liviu Dragnea şi închis anul trecut pentru fapte de corupţie (mită de 100.000 euro, dosar nefinalizat) amână de mai mult de un an să semneze. Iar în acest timp tânărul întreprinzător ieşean este pe punctul de a falimenta înainte de a începe. A început deja să-şi vândă din utilaje şi să-şi concedieze muncitorii pe care îi adunase cu greu.
 
„Îmi vine să urlu. Nu înţeleg ce vrea?“
 
„Domnule, merg pe stradă şi îmi vine să urlu! Pur şi simplu, un funcţionar al statului ro­mân refuză să îmi semneze un document! Nu înţeleg ce vrea! Mă ţine în disperare de mai bine de un an de zile. Plătesc leasing în fiecare lună de mă dor buzunarele, şi nu mai am mult până la faliment!“, spune răspicat Marian Iacomi, unul dintre cei care conduc cunoscuta firmă Ami Turing Iaşi. Proble­mele acestuia au început la sfâr­şitul anului 2017, atunci când s-a gândit să preia balastiera de la Cristeşti, de pe râul Moldova. Firma care o deţinuse se numeş­te Agregate Est SRL şi intrase în faliment. Societatea a fost preluată de către un lichidator, care a scos bunurile la licitaţie, iar în urma licitaţiei publice care a avut loc pe 9 noiembrie 2017 firma Ami Turing a fost declara­tă câştigătoare, cu suma de 905.000 euro.
 
Lichidatorul a început să facă documentele de vânzare către noul proprietar, iar acesta din urmă a început să lucreze la documentaţia pentru obţinerea licenţei de exploatare, de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM). Semnăturile au curs pe documentaţii, însă la ultimul funcţionar, preşedintele ANRM, s-a oprit totul. „Pe data de 16 mai 2018, am pers personal la Bucureşti, la ANRM, ca să duc ordinul de transfer al licenţei de exploatare. Eu o preluam de la fostul proprietar, firma Agregate Est SRL. I-am dat documentul în mână chiar preşedintelui. Acesta mi-a spus să merg acasă şi să aştept. Ordinul de transfer fusese semnat de către directorul general al instituţiei, Aurel Gheorghe, şeful biroului juridic Ramona Doicu şi expertul superior Cos­min Drăgănoaia. Am apucat să fotografiez cu telefonul documentul acela exact înainte să îl ia în mână preşedintele ANRM, Gigi Dragomir. Ordinul respectiv a intrat la el în birou, şi de aici nu a mai ieşit. Lucru care nu s-a mai întâmplat nici în ziua de astăzi“, a relatat Marian Iacomi.
 
Datorită ratelor la cre­dite şi salariilor achitate la angajaţi, omul de afaceri pierde lunar aproximativ 100.000 de lei. „Suntem nevoiţi acum să concediem 30 de angajaţi, majoritatea având copii în întreţinere. Nu mai avem bani să achităm ratele creditului contractat. Inclusiv noi avem copii în întreţinere. Cei 905.000 de euro cu care am preluat balastiera sunt blocaţi în contul lichidatorului, deoarece este posibil să fie înapoiaţi către firma noastră“, a adăugat ieşeanul.
 
Noul şef, un fost comerciant de carne
 
Ghinionul omului de afaceri pare a fi faptul că balastiera se află în scripte în judeţul Neamţ, la graniţa cu Iaşul, şi toţi din această branşă sunt la curent cu faptul că Neamţul este fieful lui Ionel Arsene, şef al Consiliului Judeţean de aici, fost vicepreşe­dinte al partidului şi un apropiat al lui Liviu Dragnea. De altfel, prin mâinile lui Arsene, ca şef al CJ Neamţ, trec toate deciziile instituţiilor din judeţ, şi, indirect, tot acesta aprobă ce se în­tâmplă în curtea ANRM, unde şef este unul din „locotenenţii“ săi: şeful ANRM, Gigi Drago­mir, un fost comerciant de carne fără nicio experienţă în domeniul în care a devenit important director. Totuşi, ce a răspuns ANRM petiţiei afaceristului ieşean?
 
„Ca urmare a hotărârii Curţii de Conturi, instituţia noastră nu a mai aprobat tran­sferul unor licenţe neaprobate prin hotărâre a Guvernului. Având în vedere că licenţa nu este în vigoare, nefiind aprobată prin hotărâre a guvernului, aceasta nu poate fi transferată“, se arată în răspunsul oferit de către ANRM, semnat de către preşedintele buclucaş Gigi Dragomir. În replică, Marian Iacomi a răspuns că firma falimentară de la care a cumpărat el bunurile a preluat licenţa de exploatare în mod asemănător, în anul 2000. „Nu este adevărat. Chiar angajaţii de la ANRM ne-au spus că sunt 470 de licenţe de exploatare care nu au trecut prin hotărâre de Guvern şi totuşi au fost date. Nu ştim în ce condiţii. Însă prin adresa 118 din februarie 2018, ANRM recunoaşte faptul că licenjţa a mai fost transferată de la Balastiera Cristeşti, primul proprietar, către firma Agregate Est SRL, prin aceeaşi legislaţie. Noi am preluat cu bani împrumutaţi proprietatea imobiliară adică teren şi construcţii, bunuri reprezentând echipamente de baladtieră, cât şi licenăa de exploatare pentru agregate de râu, respectiv nisip şi pietriş“, a mai spus Iacomi. 

Comentarii