Al doilea proces în care este inculpat Costel Alexe este gata să înceapă. Excepţiile ridicate de el au fost respinse de judecători

joi, 08 iunie 2023, 01:50
2 MIN
 Al doilea proces în care este inculpat Costel Alexe este gata să înceapă. Excepţiile ridicate de el au fost respinse de judecători

Al doilea proces deschis de procurorii DNA pe numele președintelui Consiliului Județean stă și el să înceapă. Magistrații Tribunalului au respins marți ultimele excepții invocate de cei trei inculpați, constatând legalitatea rechizitoriului întocmit de procurori. Judecătorii au dispus începerea judecății cu privire la președintele CJ, Costel Alexe, a directorului Școlii de Arte, Vlad Babă și a șefului Serviciului resurse umane și salarizare din cadrul CJ, Radu Apetrei. Pentru a putea fi stabilit primul termen de judecată, decizia Tribunalului va trebui confirmată de Curtea de Apel.

Președintele CJ a fost trimis în judecată pentru patru fapte de abuz în serviciu, iar Babă și Apetrei, pentru complicitate la această faptă. În plus, Babă este acuzat și de instigare la folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității, instigare la uz de fals și instigare la fals în încrisuri sub semnătură privată. Conform rechizitoriului întocmit de procurori, Alexe a dispus angajarea lui Babă pe un post de consilier în cadrul cabinetului președintelui CJ, în aceeași zi Babă fiind detașat ca director interimar al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici”. Ulterior, Alexe a dispus de două ori prelungirea detașării. Pentru a obține numirea definitivă a lui Babă pe postul de director al Școlii de Arte, Costel Alexe ar fi inițiat un proiect de hotărâre a CJ prin care condițiile de participare și componența comisiei de concurs erau modificate în favoarea lui Babă.

„În demersurile sale, inculpatul Alexe Costel ar fi beneficiat de ajutorul inculpatului Apetrei Radu-Gabriel care ar fi întocmit documentațiile aferente emiterii dispozițiilor de detașare și de prelungire a acesteia și cele aferente inițierii și elaborării proiectului de hotărâre”, precizau procurorii în vara anului trecut. Prin numirea unui director care nu îndeplinea condițiile legale de ocupare a funcției de manager al Școlii de Arte, bugetul județului ar fi fost prejudiciat cu 143.587 lei.

După obținerea postului de director, Babă ar fi intervenit pe lângă subalternii săi pentru angajarea ilegală a două persoane în cadrul Școlii de Arte. Pe parcursul anchetei, procurorii DNA au încheiat acorduri de recunoaștere a faptelor cu patru suspecți în cauză, respectiv cele două persoane angajate ilegal și doi angajați ai Școlii de Arte. În schimbul colaborării cu anchetatorii, cei patru au beneficiat de pedepse cu suspendarea executării. 

 

 

Comentarii