Amendă pentru Consiliul Judeţean, care a tăiat 500 de copaci de pe marginea drumului

vineri, 04 martie 2022, 02:50
3 MIN
 Amendă pentru Consiliul Judeţean, care a tăiat 500 de copaci de pe marginea drumului

Consililul Judeţean este nemulţumit că a fost amendat cu 50.000 de lei pentru tăierea a 524 de copaci în zona Rediu, aflaţi pe marginea DJ282.

Un copac tăiat de pe marginea drumului costă 100 de lei. Consiliul Judeţean a scăpat ieftin după scandalul provocat de tăierea a peste 500 de copaci în zona Rediu, de pe marginea drumului judeţean Iaşi – Suceava. Garda Naţională de Mediu a aplicat o amendă de 50.000 lei, menţinută de Judecătorie. CJ speră totuşi să scape de amendă în faţa Tribunalului.

CJ a demarat în 2017 proiectul de reabilitare a drumurilor judeţene care leagă municipiile Iaşi şi Suceava. Studiul de fezabilitate realizat cu un an înainte identifica 2.260 de arbori de diverse specii care se aflau amplasaţi în apropierea viitorului drum. Agenţia de Protecţie a Mediului (APM) îşi dăduse acordul de principiu pentru tăierea copacilor uscaţi, ajunşi la vârsta de exploatare sau care ar fi pus în pericol circulaţia. Tăierea unor arbori sănătoşi urma să fie decisă punctual, în funcţie de necesităţile impuse de derularea proiectului. Lucrurile nu s-au petrecut însă aşa.

În februarie 2020, antreprenorul lucrărilor a informat CJ cu privire la măsurile necesare pentru derularea lucrărilor. Pe 13 aprilie, Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor (DJADP) a cerut APM avizul pentru tăierea a 524 de copaci de pe marginea DJ 282. Două zile mai târziu, APM a cerut CJ detalii cu privire la eventualele modificări în datele proiectului faţă de decizia din 2016. Răspunsul a fost dat cu drujba, DJADP încheind pe 16 aprilie un contract de prestări servicii de exploatare forestieră. După încă o săptămână, antreprenorul s-a plâns că nu poate lucra din cauza copacilor, iar aceştia au început să cadă.

În urma protestelor localnicilor, Garda Naţională de Mediu a efectuat un control în cursul lunii august, constatând faptul că tăierile fuseseră efectuate în absenţa unui aviz favorabil. Operaţiunea de tăiere a celor 524 de copaci nu fusese prevăzută în 2016, la eliberarea autorizaţiei de construire, iar APM nu fusese înştiinţată ulterior cu privire la apariţia vreunei schimbări. Ca urmare, a fost aplicată CJ o amendă de 50.000 de lei.

Procesul-verbal a fost atacat în instanţă de CJ, instituţia invocând că tăierile efectuate au fost în fapt "activităţi de întreţinere" a vegetaţiei de pe marginea drumului, care nu aveau legătură directă cu realizarea proiectului. Acesta nu suferise modificări, deci nu se impunea emiterea unui nou aviz de mediu. Interpretarea dată de reprezentanţii CJ a fost respinsă însă de judecători. Aceştia au constatat evidenţa, respectiv faptul că decizia de tăiere nu fusese luată pentru că arborii erau uscaţi, ci pentru că antreprenorul lucrărilor se plânsese că îl încurcă. Tăierile nu fuseseră deci "de întreţinere", ci determinate de executarea proiectului de reabilitare a drumului. Or, în acest caz, APM trebuia înştiinţată pentru a-şi da avizul favorabil, sancţiunea aplicată de Garda de Mediu fiind justificată.

"Proporţionalitatea între fapta comisă şi consecinţele comiterii ei este una dintre cerinţele impuse prin jurisprudenţa Curţii europene a drepturilor omului. Având în vedere gradul de pericol social al faptei, precum şi atitudinea de negare a petentului, instanţa apreciază că nu se impune înlocuirea sancţiunii cu avertisment", au motivat magistraţii Judecătoriei decizia de respingere a plângerii CJ. Apelul declarat de CJ a intrat miercuri pe rolul Tribunalului.

Comentarii