Andrei Şerban în fruntea Operei Iași? Zvonuri cu plecarea Beatricei Rancea

vineri, 06 mai 2016, 01:58
4 MIN
 Andrei Şerban în fruntea Operei Iași? Zvonuri cu plecarea Beatricei Rancea

Situaţia Operei Naţionale Române din Iaşi pare să fie în strânsă legătură cu cea de la Bucureşti, după ce, în cursul zilei de ieri, ministrul Culturii, Corina Şuteu, a confirmat informaţiile conform cărora Beatrice Rancea este primul nume luat în vizor pentru a conduce instituţia similară din Bucureşti, aflată într-un continuu scandal în ultimele luni.

„Este urgentă rezolvarea situaţiei. ONB va avea în curând un manager interimar, voi prelua acest dosar. Cât priveşte numele lui Beatrice Rancea, vehiculat în presă, vă sunt recunoscătoare pentru că într-adevăr este o propunere de care ţin cont“, a declarat ministrul.

Aceasta a spus că este singurul nume pe care îl are în prezent pentru conducere ONB şi că, indiferent de ce alte persoane au fost vehiculate, nu au mai fost lansate discuţii în nicio direcţie. „La Iaşi, Beatrice Rancea a avut mandate extraordinare, notate cu 10 de fiecare dată, şi tocmai din acest punct de vedere trebuie să găsim o formulă ca acest tip de trecere să fie bun şi pentru ea, şi pentru noi, şi pentru Opera din Iaşi, pentru că reuşita ei la Opera din Iaşi e remarcabilă“, a declarat Corina Şuteu. Beatrice Rancea nu a vrut nici în cursul zilei de ieri să ofere vreun punct de vedere cu privire la această situaţie.

Fără o propunere oficială

Surse din interiorul instituţiei culturale au descusut, pentru „Ziarul de Iaşi“, planurile care s-au ţesut în urma eventualei plecări a managerului aflat în funcţie din 2011 spre Bucureşti. Cele mai mari probleme ar fi, conform acestor surse, de materie legislativă şi funcţională. În prezent, Beatrice Rancea este unul dintre puţinii manageri culturali ieşeni ai unor instituţii de stat care este pe post prin concurs şi supusă evaluărilor de rigoare.

La polul opus, Cristian Hadji Culea, managerul Teatrului, este interimar la conducerea instituţiei încă din 2011. Dacă ar fi să plece la Bucureşti, aceasta ar trebui să demisioneze din poziţia pe care o ocupă prin concurs, să meargă pe una interimară într-o situaţie volatilă, pe care, dacă nu ar rezolva-o, nu există certitudinea că va fi păstrată suficient de mult astfel încât să poată candida la un posibil concurs pentru păstrarea pe perioadă nedeterminată a postului, în condiţia unor evaluări periodice.

De aceea, şi ieri, în discursul său de la conferinţa de presă, ministrul a precizat că se caută exact o formulă prin care Beatrice Rancea ar putea să vină la Bucureşti de la Iaşi, ca să o avantajeze atât pe ea, cât şi ambele instituţii. Surse oficiale din Operă au precizat şi că actualul manager a fost deranjat de faptul că o discuţie neoficială purtată cu vicepremierul Dîncu s-a transformat într-o certitudine dată de către acesta în presă.

„Din motivul acesta a şi refuzat până acum să vorbească cu presa sau să ia vreo poziţie oficială, fiindcă nici nu i-a venit vreo propunere oficială a ministerului, ci au existat o serie de discuţii“, au precizat sursele citate.

Rancea ar putea păstra şi postul de la Iaşi?

În ciuda acestei reticenţe de a lua o poziţie publică şi de faptul că în cursul zilei de marţi seara Beatrice Rancea i-a asigurat pe cei din Operă că nu va pleca, s-au făcut şi planuri în eventualitatea în care aceasta ar fi să ia calea Capitalei. Conform surselor, ar exista o cale pentru ca Beatrice Rancea să ajungă la Bucureşti şi să îşi păstreze şi funcţia la Iaşi. Aceasta ar urma să fie delegată la conducerea ONB pe durata mandatului interimar, iar la Iaşi să fie numit un manager, tot interimar, care să asigure continuitatea instituţiei, dar care să se afle tot sub dirijarea actualei conduceri.

„Dacă situaţia de la Bucureşti se va stabiliza, Beatrice Rancea va rămâne acolo, dacă nu, se va întoarce la Iaşi, unde postul o va aştepta, fiind suspendată periodic din el. A fost visul ei dintotdeauna, şi mereu a spus asta, că vrea să conducă Opera din Bucureşti“, au precizat sursele citate. Există vehiculat puternic şi numele lui Andrei Şerban, care ar urma să preia frâiele Operei din Iaşi, pe perioadă interimară, iar cât acesta îşi va desfăşura activitatea internaţională, director de facto ar fi Cosmin Marcovici, actualul coordonator artistic al instituţiei.

Situaţia de faţă ar fi agreată inclusiv de regizorul Andrei Şerban, care a refuzat propunerea vicepremierului de a se implica la Opera din Bucureşti în prezent şi care a ridicat la fileu numele managerului ieşean.

„Plecarea, o pierdere“

La nivel local, plecarea lui Beatrice Rancea ar fi văzută ca o pierdere la nivelul instituţiei, dar şi a mediului cultural. Inclusiv primarul interimar al Iaşului, Mihai Chirica, spune că, deşi decizia este una strict personală, activitatea lui Beatrice Rancea la Iaşi a fost una care „a pus în mişcare evenimente artistice ce au adus Iaşului o vizibilitate naţională şi nu numai; în rest, este o decizie de carieră, iar pe noi ne-ar onora rămânerea la Iaşi”. „Ar fi mai mult decât onorant să aibă loc o astfel de rocadă, cu venirea lui Andrei Şerban, dar o eventuală retragere trebuie să îi completeze cariera lui Beatrice Rancea, nu să o distrugă. Ea cunoaşte bine Opera de acolo, ne-a vorbit de multe ori despre ce se întâmplă acolo şi cred că va avea o carieră de succes“, a adăugat Mihai Chirica. 

Comentarii