Atenţie la băuturile contrafăcute! Un ieşean de 45 de ani e la un pas de moarte, iar medicii încă nu ştiu ce băutură a consumat

joi, 04 mai 2023, 01:50
2 MIN
 Atenţie la băuturile contrafăcute! Un ieşean de 45 de ani e la un pas de moarte, iar medicii încă nu ştiu ce băutură a consumat

Medicii de la Spitalul „Dr. C. I. Parhon” din Iaşi atrag atenţia asupra consumului de substanţe din surse care nu pot fi verificate, ce aduce lunar în spital cel puţin o persoană în comă şi cu şanse mari de a-şi pierde viaţa. 

Un astfel de caz a fost înregistrat în urmă cu două zile, când un bărbat de 45 de ani a fost găsit în comă, acasă, într-o comună din Iaşi, şi adus de urgenţă la unitatea medicală de o ambulanţă cu medic.

În momentul în care a ajuns la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul „Sf. Spiridon”, bărbatul a intrat în stop cardio-respirator şi a fost stabilizat cu greu după resuscitare.

Ulterior, a fost transferat la Spitalul „Dr. C. I. Parhon” din Iaşi, unde analizele au arătat o insuficienţă renală acută, o acidoză severă (modificare a ph-ului în sânge), toate indiciile ducând către o intoxicaţie cu alcool toxic.

Rezultatele cu privire la substanţele prezente în organism sunt aşteptate de la Institutul de Medicină Legală, dar medicii spun că aceasta este cea mai mare suspiciune, putând fi vorba şi despre o intoxicaţie foarte severă cu alcool, fiind descoperit şi alcool în sângele bărbatului.

„Trebuie să avem grijă la tipurile de băuturi pe care le consumăm şi în special la sursele din care le procurăm. Să nu fie vorba de surse necunoscute sau băuturi contrafăcute, fiindcă ne pot pune viaţa în pericol. Avem cam 10 – 12 astfel de cazuri pe an, cam unul pe lună. Este vorba de consum intenţionat sau accidental a unui lichid care are altă destinaţie, precum antigelul sau lichidul de parbriz de iarnă. Problema este mortalitatea uriaşă: 50% dintre cazuri se finalizează cu decese, unele dintre ele chiar înainte ca pacientul să ajungă la noi la spital”, a declarat conf.dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

Bărbatul de 45 de ani este în momentul de faţă intubat şi ventilat mecanic, internat pe Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, a trecut prin mai multe runde de dializă şi rămâne monitorizat, în stare generală gravă, cu risc vital şi prognostic rezervat. 

Comentarii