Au crescut chiriile la Iaşi: se merge spre 500 euro/lună. Cum stăm faţă de Bucureşti, Cluj, Timişoara sau Braşov?

miercuri, 29 martie 2023, 01:51
2 MIN
 Au crescut chiriile la Iaşi: se merge spre 500 euro/lună. Cum stăm faţă de Bucureşti, Cluj, Timişoara sau Braşov?

Preţurile la chirii pentru apartamentele din Iaşi sunt mai mari cu peste 10% anul acesta faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. O garsonieră a ajuns să se închirieze în Iaşi cu 270 de euro/lună, în medie, mai mult cu 10,7% faţă de luna martie 2022, în timp ce pentru un apartament cu două camere se cere 360 de euro/lună, mai mult cu 10,6% comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut. Cei care vor să închirieze un apartament cu trei camere în Iaşi trebuie să scoată din buzunar 450 de euro/lună, preţul fiind mai mare cu 10,3% decât în perioada similară a anului 2022, arată o analiză imobiliare.ro, platformă care cuprinde oferte ale agenţiilor imobiliare, dar şi ale persoanelor particulare.

 

Se poate însă şi mai rău: în Constanţa, spre exemplu, diferenţa anuală este de 21,1% pentru garsoniere şi 19% pentru apartamentele cu două şi trei camere. Chiar şi aşa, nu se află printre oraşele cu cele mai mari chirii din ţară, cele mai scumpe chirii fiind în Bucureşti şi Cluj-Napoca. Faţă de Iaşi, în Capitală şi în Cluj se cere şi cu aproape 150 de euro mai mult la închirierea unui apartament cu trei camere. De altfel, proprietarii din aceste două oraşe „au aliniat” preţurile cerute la închirierea locuinţelor, cu excepţia apartamentelor cu trei camere: în Capitală se solicită 600 de euro/lună, în timp ce în Cluj preţul este, în medie, de 580 de euro/lună. Pentru o garsonieră se cere 300 de euro/lună atât în Bucureşti, cât şi în Cluj, iar pentru un apartament cu două camere 450 de euro/lună. Din analiza nivelului chiriilor în marile oraşe, respectiv Iaşi, Bucureşti, Cluj, Timişoara, Constanţa şi Braşov reiese că cele mai accesibile apartamente de închiriat sunt în Timişoara.

 

Bugetul mediu necesar pentru închirierea unui apartament în Timişoara este de 220 de euro/lună pentru o garsonieră, 350 de euro/lună pentru două camere şi 400 de euro/lună pentru trei camere.

 

Particularii cer în Braşov pentru închirierea unei garsoniere acelaşi preţ ca în Iaşi, adică 270 de euro/lună, însă pentru celelalte categorii de locuinţe preţurile cerute sunt mai mari decât în oraşul nostru. Astfel, un apartament cu două camere se închiriază, în medie, cu 400 de euro/lună, iar 530 de euro/lună este preţul cerut pentru o locuinţă cu trei camere. În Constanţa chiriile ajung, în medie, la 250 de euro/lună pentru o garsonieră, 400 de euro/lună pentru un apartament cu două camere şi 500 de euro/lună pentru o locuinţă cu trei camere. 

Comentarii