Bacalaureat: proba la alegere a simulării. “Dificultate medie, fără elemente imprevizibile”. Opinii ale profesorilor ieşeni

joi, 07 martie 2024, 02:50
3 MIN
 Bacalaureat: proba la alegere a simulării. “Dificultate medie, fără elemente imprevizibile”. Opinii ale profesorilor ieşeni

Simularea Examenului Naţional de Bacalaureat s-a încheiat ieri, 6 martie, cu proba la alegere a profilului şi specializării. Proba scrisă a fost susţinută la unsprezece discipline. Profesorii din Iaşi susţin că subiectele au fost echilibrate, cu un grad mediu de dificultate şi fără elemente imprevizibile.

În funcţie de profil şi specializare, elevii de clasa a XII-a aleg disciplina la care susţin cea de-a treia probă scrisă din cadrul Examenului Naţional de Bacalaureat. În total, sunt unsprezece discipline: Anatomie şi fiziologie umană, Biologie vegetală şi animală, Chimie, Economie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare şi comunicare, Psihologie, Sociologie şi Filosofie;

„Prezenţa la proba la alegere a profilului a fost una foarte bună: 86, 7%. Nu a fost niciun elev eliminat”, a transmis Antonina Bliorţ, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.

Opiniile profesorilor ieşeni despre subiectele de la simulare

„La disciplina Logică, argumentare şi comunicare itemii au fost accesibili, cu un grad mediu de dificultate. Subiectele au respectat structura anunţată”, a precizat Adina Romanescu, director al Liceului de Informatică „Grigore Moisil” (LIIS) şi profesor de filosofie, economie şi educaţie antreprenorială.

În ceea ce priveşte subiectul al Informatică, Mihaela Acălfoaie, profesor de informatică la Liceul de Informatică „Grigore Moisil”, a spus că niciunul dintre aceste subiecte nu ar fi trebuit să ridice probleme pentru liceeni. „Scopul simulării este să familiarizeze elevii cu cerinţele şi rigorile examenului de Bacalaureat pe care îl vor susţine la vară. Subiectele la disciplina informatică au fost rezonabile, echilibrate şi de dificultate medie acoperind materia studiată. Au fost şi cerinţe care trebuie să facă diferenţa dintre un elev care se pregăteşte intensiv şi cel care tratează mai superficial pregătirea pentru aceste examene. Citirea cu atenţie a enunţurilor şi alegerea unei soluţii optime conduc de cele mai multe ori la încadrarea în timpul alocat probei, în caz contrar există posibilitatea de a nu se încadra în timp”, a declarat Mihaela Acălfoaie, director adjunct al liceului.

La proba scrisă de la disciplina Geografie, gradul de dificultate a fost mediu. „Subiectul este clar formulat, echilibrat, cu grad mediu de dificultate, fără elemente imprevizibile”, a menţionat Mihaela Cornelia Fiscutean, profesor de geografie la Colegiul Naţional Iaşi.

„Subiectele de la disciplinele Chimie organică şi Chimie anorganică sunt asemănătoare cu modelele prezentate în toamnă de Ministerul Educaţiei şi cu cele din anii anteriori, atât în ceea ce priveşte tipurile de exerciţii, probleme, dar şi nivelul de dificultate”, a transmis Monica Trupină, profesor de chimie la LIIS.

Despre simularea examenului de Bacalaureat din Iaşi

Elevii claselor a XII-a şi a XIII-a din judeţul Iaşi au susţinut săptămâna aceasta simularea probelor scrise ale Examenului Naţional de Bacalaureat. Calendarul de simulare a debutat cu proba de Limba şi literatura română, a continuat marţi, 5 martie, cu proba obligatorie a profilului şi s-a încheiat pe 6 martie cu proba la alegere a profilului şi specializării. Rezultatele obţinute vor fi transmise pe 15 martie.

5.991 de elevi de clasa a XII-a şi a XIII-a din judeţul Iaşi sunt aşteptaţi să participe la Simularea probelor scrise ale Examenului Naţional de Bacalaureat. Această simulare, organizată de Ministerul Educaţiei, va avea loc în 48 de unităţi de învăţământ liceal din judeţ. Subiectele şi baremele vor fi publicate în fiecare zi de examen, la ora 15, pe pagina web dedicată (VEZI AICI). 

Comentarii