Bătaia de joc în care sunt primiți călătorii aterizați la Aeroportul Iași. Ca sardelele în autobuz, 10 euro/km la taxi. Aventura unui profesor de la FEAA

miercuri, 19 iulie 2023, 08:56
4 MIN
 Bătaia de joc în care sunt primiți călătorii aterizați la Aeroportul Iași. Ca sardelele în autobuz, 10 euro/km la taxi. Aventura unui profesor de la FEAA

Valy Greavu, profesor la UAIC/FEAA, a povestit pe pagina lui de Facebook cât de ”primitor” a fost Aeroportul Iași la aterizare, aeroport cu pretenții de nivel european. Problema cea mai mare a fost lipsa unui transport civilizat spre Ciric, din cauza lucrărilor care au loc la aeroport. Un autobuz la fiecare 30 de minute este absolut ineficient pentru a prelua sutele de călători cu bagaje coborâți din avion. Cealaltă variantă, cu taxiul, este o metodă de jefuit călătorii: 10 euro cursa pentru 1,5 km până la Ciric. Care au fost impresiile profesorului, citiți postarea de mai jos:

Reacție întârziată. Seara trecută pe la această oră am aterizat pe aeroportul internațional #Iași. După o călătorie în care cel mai puțin rău lucru, au fost copiii care plângeau în avion, am aterizat pe ceea ce se vrea a fi poarta de intrare într-un oraș european.
Nu știu dacă ați fost în ultimele luni la aeroport, dar acolo nu se mai poate ajunge cu mașina… din cauza că se petrece un lucru bun: se mărește parcarea. Sigur, se mărește de câteva luni… pentru că presupun că toarnă betonul cu lingurița că să iasă uniform. Dar asta este o altă poveste.
Am aterizat cu bine, am trecut de control pașapoarte, pentru că din cauza unor idioți (în primul rând de la noi si apoi de la ei) noi nu suntem în spațiul european de liberă circulație, și am ajuns în parcare. Am văzut cum pleacă un autobuz (nr 50) cu "sardele" în el. Deci clar mai trebuia să așteptăm puțin. 
Am întrebat un burtos de polițist când vine următorul și mi-a răspuns surprinzător foarte amabil că în 30 minute și să aștept la terminalul 1, într-o zonă destul de întunecată și obscură a aeroportului. Acolo o mare de oameni cu zeci de geamantane.
Am întrebat un taximetrist cât îmi ia pana la rond la Ciric. Am înțeles 10 lei. Zic ok. "10 Euro domnu!" De 10 euro aștepți tu aici zic.
Aveam 10 eur la mine, dar mi s-a părut deplasata atitudinea și prețul pe kilometru. Sunt 1,6 km de la aeroport pana la rond. Poți să îi faci în 20 min maxim cu trolerul după tine… asta dacă ai avea trotuar…Dar nu este nici trotuar și pe alocuri nici lumină prin pădure.
M-am decis să aștept autobuz. Un automat de bilete îmi cerea 3 lei pe care normal că nu-i aveam. Nimeni altcineva nu a încercat. La un moment dat o basarabeanca a întrebat în gol "
.. da aista nu ari cu cardu?"
Nu i-a răspuns nimeni.
La 22:47 a venit autobuzul 50. A parcat larg la terminalul 1 și a deschis toate ușile. Șoferul abia a putut să coboare cu un teanc de bani în mână… "Bilete?!" A întrebat zâmbind ironic… 
În 43 de secunde autobuzul era plin ochi. M-am lăsat dus de val și am ajuns și eu pe a doua ultimă treaptă, cu tot cu valiza după mine. "Bilete?!" se aude glasul deznădăjduit al șoferului… "Da noi n-avem bani domnu", se aude din zumzetul mulțimii o voce de "doamnă".
O altă doamnă de pe o treaptă mai sus, îmi întinde 3 lei cu o atitudine de aia de haștagista: "Luați-mi și mie un bilet vă rog!"
Am luat cei 3 lei încurcat, am pus unul de 5 de la mine și i-am întins șoferului: "Două bilete vă rog!". Un "băiețaș" plin de tatuaje s-a uitat urât la mine… dar sper că l-am ignorat cu succes. "Unde coborâți?!" "La prima!". "Bun".
Avea bilete în mână dar nu mi-a dat. Mă uit întrebător spre cealaltă plătitoare și mi-a răspuns tot din priviri că e ok.
Am continuat să așteptăm în autobuz până la plecarea de la fix. Fix ca niște sardele în conservă…
Am vrut să scriu atunci dar nu ajungeam la telefon… așa că am lăsat puțin timpul să treacă poate văd altfel lucrurile. Nu este așa. Le văd mai rău: Poarta de intrare într-un oraș european este acaparata de o rețea de japca bine organizată. Toți vor să îți ia cât mai mult, cât mai incorect, cât mai des. Nu e bine deloc!

Daniel Juravle, viceprimarul municipiului Iaşi, a avut o reacţie imediată faţă de profesorului de la FEAA despre CTP la Aeroport.

“Îmi pare rău ca ati întâmpinat greutăţi la sosirea pe aeroport. Este drept ca situaţia nu este una confortabila, însa referitor la plata cu cardul acesta se poate face direct in mijlocul de transport sau prin aplicaţiile existente, iar informaţii in acest sens se găsesc pe panoul de la ieşirea din terminal. Am discutat deja cu colegii de la Compania de Transport Public Iasi sa informam mai bine pasagerii care doresc sa foloseasca mijloacele de transport in comun asupra mijloacelor de plata disponibile. Totodata, fluxul de autobuze prezente la aeroport este stabilit împreuna cu cei de la IASI Airport in funcţie de câte avioane aterizează, însă sunt şi situaţii când exista întârzieri şi atunci trebuie sa ne adaptam situaţiei nou apărute. Nu mai este mult si vom avea gata parcarea care, din punctul meu de vedere, are un termen de execuţie rezonabil tinand cont de toate caracteristicile si dotarile dorite de beneficiar.

Pe de alte parte, dacă aveţi un nr al masinii de taxi sau orice informaţie care sa ma ajute sa identificam maşina o sa luam măsurile cele mai drastice cu putinţa pentru ca aşa ceva nu este deloc normal şi legal. Mulţumesc!”, a scris pe Facebook viceprimarul Daniel Juravle

Comentarii