Cea mai valoroasă pictură din România va fi expusă aproape o lună de zile la Iași. „Ecce Homo” a fost obiectul unui furt uluitor

sâmbătă, 06 aprilie 2024, 03:00
4 MIN
 Cea mai valoroasă pictură din România va fi expusă aproape o lună de zile la Iași. „Ecce Homo” a fost obiectul unui furt uluitor

La Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iași va fi expusă o valoroasă lucrare realizată de marele artist italian Tiziano Vecellio, zis și Tițian. Este vorba despre lucrarea „Ecce Homo”, sau „Iată Omul”, care face parte din colecția Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, și va putea fi admirată la Iași, în perioada 10 mai – 5 iunie.

Muzeul Național Brukenthal este singura instituție din România și din Estul Europei care are în colecția sa o lucrare realizată de Tițian. Prezentată ieșenilor în preajma sărbătorilor pascale, „Ecce Homo” exploatează o temă rară în pictura italiană a secolului al XVI-a, întruchipându-l pe Iisus Hristos. Dacă, în general, acesta este înfățișat cu capul spre partea stângă, cu încheieturile strâns legate cu o frânghie, lucrarea lui Tițian îl prezintă stând drept, cu demnitate și cu ochii deschiși.

Iașul, al doilea oraș din țară care găzduiește „Ecce Homo”

Managerul Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, Alexandru-Constantin Chituță, a spus în cadrul conferinței de presă organizate vineri, 5 aprilie, la Muzeul Municipal „Regina Maria”, că aducerea unei asemenea capodopere de artă europeană la Iași este un moment marcant pentru istoria orașului.

„Este o lucrare importantă din colecția Muzeului Național Brukenthal, una dintre cele mai importante lucrări de pictură pe care România o posedă și pe care partea aceasta de Est a Europei o are. Este important că orașul dovedește că are puterea și energia de a realiza această expoziție dedicată unui celebru artist european, care nu poate să fie ocolit nicidecum din istoria artei”, a declarat Alexandru-Constantin Chituță.

„Este o lucrare importantă din colecția Muzeului Național Brukenthal”

Trebuie menționat că, potrivit managerului Muzeului Național Brukenthal, de peste 200 de ani de când lucrarea „Ecce Homo” se află la Sibiu, deși a făcut parte din expoziții din Italia, Luxemburg, Polonia, Olanda și Franța, este a doua oară când ajunge la un muzeu din România, după ce a fost anul trecut la București.  În anul 1968, de la etajul I al Palatului Bruckenthal, din Sibiu, au fost furate 8 lucrări de pictură europeană, estimate atunci la valoarea de 25 de milioane de dolari, printre care și „Ecce Homo”, cea mai valoroasă dintre ele. Pictura a fost recuperată 30 de ani mai târziu, în urma unei acțiuni laborioase a Interpol, și redată României.

Vezi detalii despre furtul picturii AICI

Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, a spus că această lucrare „ridică ștacheta operelor de artă care au venit de-a lungul istoriei aici, la Iași”.

„Cred că este prima lucrare de valoare internațională care poate fi apreciată de orice alt muzeu la nivel mondial. La Iași, a venit Tițian ca un dar, ca o formă de recunoștință pe care cultura și arta au adus-o aici, este un dar din partea Muzeului Brukenthal, un dar pe care noi îl dăm mai departe către cei care vor veni să vadă această lucrare. Nu este ușor să aduci o operă de o asemenea valoare”, a precizat primarul Mihai Chirica.

Coroana reginei Maria urmează să ajungă la Iași

Managerul Muzeului Municipal „Regina Maria” din Iași, Aurica Ichim, a anunțat la conferința de presă că pe lista de evenimente ale muzeului vor urma o expoziție dedicată Reginei Maria și proiecția documentarului „Coroana României”.

În perioada 8 mai – 8 august, la parterul Palatului Braunstein vor fi expuse mantia și coroana reginei Maria, alături de jurnale și alte obiecte personale. Coroana reginei va ajunge pentru prima dată la Iași și va fi singurul exponat care va rămâne doar o lună în cadrul expoziției.

„Iașul merită ca urmele reginei să revină aici, așa cum spunea ea: «mergem la Iași, orașul care ne-a deschis brațele». Apoi, aceasta expoziție înseamnă o importantă carte de vizită pentru noi și un atu în plus ca atunci când vom face alte expoziții. Această colaborare s-a realizat prin muncă și prin faptul că am confirmat că putem să fim gazde și organizatori serioși, începând de la asigurări, până la transport și asigurarea condițiilor de microclimat”, a menționat Aurica Ichim.

Proiecția filmului „Coroana României” se va desfășura pe 9 mai, în Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași.

Expoziția „Tițian. Ecce Homo” este realizată de Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iași, în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, Minsiterul Culturii și Primăria Municipiului Iași. Curatorii expoziției sunt Aurica Ichim, managerul Muzeului Municipal „Regina Maria” și Alexandru Constantin Chituță, managerul Muzeului Național Brukenthal.

Comentarii