Cine îl execută pe Vlasov de 60 de milioane de lei? Suspans!

vineri, 19 noiembrie 2021, 03:01
2 MIN
 Cine îl execută pe Vlasov de 60 de milioane de lei? Suspans!

Acum un an, fostul avocat ieşean a fost condamnat definitiv la 8 ani de închisoare. Mihail Vlasov a fost acuzat că şi-a însuşit sume incredibile de bani din bugetul Camerei de Comerţ a României, pentru a le juca la jocuri de noroc. De 10 luni, dosarul executării acestuia se plimbă între Iaşi şi Bucureşti 

 

Judecătorii nu se înţeleg cine trebuie să execute averea fostului preşedinte al Camerei de Comerţ, avocatul Mihail Vlasov. De 10 luni, dosarul se plimbă de la o instanţă la alta, între Bucureşti şi Iaşi. Ultima oprire a făcut-o la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care ar trebui să decidă cine se va ocupa de recuperarea unui prejudiciu de 60 milioane lei.

La începutul lunii noiembrie a anului trecut, Mihail Vlasov a fost condamnat definitiv la 8 ani de închisoare pentru folosirea influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii unor foloase, delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, fiind încarcerat în penitenciarul Vaslui. Concret, Vlasov a fost acuzat că şi-a însuşit sume importante de bani din bugetul Camerei de Comerţ, în numerar sau prin plăţi efectuate cu cardul către mai multe cazinouri, pentru participarea la jocuri de noroc. Grosul banilor, respectiv 47,6 milioane lei, au fost retraşi efectiv de la casierie, din fondul aflat la dispoziţia biroului de conducere a Camerei, alţi 702.500 lei fiind cheltuiţi cu cardul. Vlasov şi-ar fi folosit influenţa asupra altor membri ai conducerii Camerei de Comerţ şi Romexpo SA, determinându-i să semneze contracte în fals şi convenţii în favoarea familiei sau apropiaţilor lui Vlasov. Acesta va trebui să returneze 53,8 milioane lei către Camera de Comerţ şi 6,1 milioane lei către Romexpo SA, din care 11,6 milioane lei în solidar cu alţi condamnaţi, iar aproape 50 milioane lei, în nume propriu.

Executarea silită a lui Vlasov a fost aprobată la sfârşitul lunii ianuarie de Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti. Decizia a fost contestată de Vlasov în faţa Judecătoriei ieşene. În iulie, aceasta şi-a declinat competenţa în favoarea colegilor din Bucureşti, invocând faptul că aceştia au aprobat executarea, deci şi-au asumat şi competenţa judecării oricărui act referitor la aceasta, inclusiv a contestaţiei la executare. În septembrie, Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti şi-a declinat la rându-i competenţa, magistraţii apreciind că instanţa îndreptăţită să judece contestaţia înaintată de Vlasov este Judecătoria Iaşi, oraş în care avocatul îşi are domiciliul. Ca urmare, cauza a fost înaintată către ÎCCJ, pentru soluţionarea conflictului de competenţă, dosarul intrând ieri pe rolul acesteia.

Comentarii