Conflict de interese la europarlamentari? 70% din deputați au venituri din alte activități, șase dintre ei câștigă mai mult din al doilea job decât ca legislatori europeni

luni, 06 mai 2024, 13:57
3 MIN
 Conflict de interese la europarlamentari? 70% din deputați au venituri din alte activități, șase dintre ei câștigă mai mult din al doilea job decât ca legislatori europeni

Șase membri ai Parlamentului European câștigă mai mult din a doua slujbă decât în calitate de legislatori europeni, potrivit unei analize care ridică semne de întrebare cu privire la posibilele conflicte de interese, transmite The Guardian.

 

Grupul de campanie Transparency International EU a constatat că 70% dintre cei 705 membri ai Parlamentului European au locuri de muncă secundare. Puțin peste un sfert (26%) dintre aceste locuri de muncă secundare erau plătite, șase legislatori câștigând mai mult decât salariul lor anual brut de europarlamentar de 120 900 de euro (103 000 de lire sterline).

Cel mai bine plătit europarlamentar a declarat 3 milioane de euro pe an dintr-o afacere imobiliară; un alt politician a avut un salariu din activitatea sa de avocat corporatist aproape la fel de mare ca și salariul său de europarlamentar, în timp ce numeroși parlamentari au beneficiat de calitatea de membru în consiliile de administrație ale unor companii și din circuitul de conferințe.

Dintre cei 20 de eurodeputați cu cele mai mari venituri, nouă erau membri ai Partidului Popular European de centru-dreapta (PPE); alți șase aparțineau unor partide naționaliste sau de extremă-dreapta, sau fuseseră membri ai unor astfel de grupuri în trecutul recent. Printre primii 20 s-au numărat și doi socialiști; doi liberali, inclusiv fostul coordonator al Brexit Guy Verhofstadt; și un independent, care a fost exclus din grupul liberal.

Acesta a fost europarlamentarul lituanian Viktor Uspaskich, ale cărui câștiguri de 3 milioane de euro au ajuns în fruntea listei. El a fost înlăturat din grupul liberal Renew în 2021 din cauza unor comentarii homofobe și acum este independent. Uspaskich a fost raportat de către radiodifuzorul public lituanian anul trecut că a dat bani unui site care promova teorii ale conspirației despre războiul din Ucraina și vaccinurile Covid.

Pe locul al doilea s-a clasat eurodeputatul francez Jérôme Rivière, care a câștigat 220.248 de euro pe lângă salariul de europarlamentar, în principal prin implicarea sa într-o companie de servicii financiare. Rivière a fost ales în Parlamentul European ca membru al partidului lui Marine Le Pen, dar ulterior s-a alăturat partidului Reconquête al lui Éric Zemmour, înainte de a se reînscrie ca independent în 2023.

Pe locul 3 se afla László Trócsányi, fost ministru maghiar al justiției și membru al partidului de guvernământ Fidesz: se estimează că acesta a câștigat 171.638 de euro din rectoratul unei universități și din activitatea academică.

Printre alți eurodeputați care au avut venituri mari – deși sumele erau mai mici decât salariile lor de legislatori – se numără Guy Verhofstadt, fost lider al grupului liberal. El a câștigat 131.988 de euro, în principal din consiliile de administrație ale unor companii și apariții în circuitul de discursuri.

The Guardian i-a contactat pe toți europarlamentarii menționați pentru comentarii.

Niciunul dintre deputații europeni nu a încălcat vreo regulă, dar Transparency International EU a declarat că a doua slujbă, plătită sau neplătită, a ridicat îngrijorări cu privire la conflictele de interese și la o potențială interferență străină, la 18 luni după ce Parlamentul European a fost zguduit de scandalul „Qatargate”, în schimbul de bani pentru influență.

„Când ne uităm la conținutul declarațiilor, vedem că există greșeli, vedem că există activități care ar putea conduce, potențial, la un conflict de interese”, a declarat Raphaël Kergueno, autorul principal al studiului Transparency International EU, care se bazează pe declarațiile publice ale deputaților europeni privind interesele externe până la 24 aprilie 2024.

Comentarii