Consilierii locali îşi dau mâine acordul pentru restaurarea unei ruine din Păcurari. Acolo va fi amenajat Muzeul Copiilor

joi, 28 septembrie 2023, 01:50
1 MIN
 Consilierii locali îşi dau mâine acordul pentru restaurarea unei ruine din Păcurari. Acolo va fi amenajat Muzeul Copiilor

Planul urbanistic aferent amenajării „Muzeului Copiilor” va fi aprobat mâine de Consiliul Local (CL). Proiectul a fost iniţiat acum câţiva ani de către Ateneul Naţional din Iaşi şi presupune modernizarea Casei Buicliu din Păcurari, clădire monument istoric.

Clădirea a fost construită în secolul al XIX-lea şi este în prezent o ruină: ultimii chiriaşi ai Primăriei au fost evacuaţi în vara anului 2017, iar, de atunci, imobilul nu a mai avut vreo folosinţă.

Asa ar trebui sa arate cladirea dupa lucrarile de restaurare, consolidare si refuncţionalizare

„Restaurarea, consolidarea, refuncţionalizarea prin extinderea imobilului, în vederea readucerii la o imagine anterioară ştiută, considerată de valoare. Eliminarea părţilor de construcţii parazitare, corpurile anexe, care afectează armonia şi unicitatea stilistică de ansamblu”, este una dintre concluziile din proiectul de restaurare.

După ce consilierii locali vor aproba planul urbanistic zonal al investiţiei, Ateneul Naţional din Iaşi va putea depune documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei de construire. Ulterior, în funcţie de disponibilităţile financiare, va fi organizată licitaţia de lucrări. În 2019, investiţia era estimată la un milion de euro, dar, între timp, proiectul urbanistic a suferit o serie de modificări şi, foarte probabil, necesarul de fonduri va creşte. 

Comentarii