anunturi
grandchef
Bolta rece

Comunicat de Presă (P)

Dan Lungu: Trebuie să investim urgent în sprijinul victimelor violenței domestice (P)

GALERIE
FOTO_DL
 • FOTO_DL
- +

Conform datelor oficiale, pandemia și izolarea au dus la scăderea numărului de furturi, tâlhării sau infracțiuni stradale, dar nu și la cel al cazurilor de violență domestice.

Numai în primele trei luni ale anului, în județul Iași au fost înregistrate 508 victime ale violenței domestice. Dintre acestea, cele mai multe victime, un total de 324, au fost femei adulte, 68 au fost bărbați și 116 au fost minori – 57 de sex masculin și 59 de sex feminin. Totodată, din totalul de 478 de cazuri în urma cărora au rezultat victimele, 318 au fost înregistrate în satele ieșene, iar restul de 160 în mediul urban.

Cifrele fac parte dintr-un răspuns al Inspectoratului de Poliție Județean Iași, trimis senatorului USR Dan Lungu, în urma adresării unei solicitări pentru obținerea informațiilor de interes public, formulate în baza Legii nr. 544/2001. Solicitarea sa, trimisă la începutul acestei luni, este urmare a unei campanii de conștientizare și informare demarate anul trecut care viza amploarea numărului de cazuri de violență domestică la nivelul județului Iași. Mai mult, aceasta a apărut și pe fondul declarațiilor reprezentanților Poliției Române care au anunțat luni că în luna martie, deși au fost înregistrate scăderi în ceea ce privește numărul de cazuri de furturi, tâlhării sau infracțiuni stradale, iar tentativele de omor s-au redus cu 50%, a fost înregistrată o creștere a cazurilor de violență în familie la nivel național.

„În ultimii trei ani, numărul victimelor violenței domestice la nivelul județului Iași a continuat să crească. De la începutul anului trecut, până la finalul lunii septembrie, totalul victimelor înregistrate era deja unul de 1.700, conform autorităților locale. Peste 500 de victime, dintre care cele mai multe din nou femei adulte, înregistrate numai din ianuarie până la finalul lui martie, ar trebui nu doar să ne îngrijoreze, ci chiar să ne determine să venim cu soluții în ajutorul celor vulnerabili.

În condițiile în care pandemia ne obligă să stăm izolați, multe dintre victime sunt închise în case cu agresorii lor și nu pentru toată lumea casa este un adăpost sigur. Avem mare nevoie de investiții în servicii prin care victimelor să li se poată acorda cu promptitudine ajutor – servicii online și programe derulate de asociații neguvernamentale. Pentru a evita o creștere alarmantă a cifrelor la nivelul fiecărui județ, aceste investiții trebuie făcute cu celeritate”, a declarat Dan Lungu, senator USR de Iași.

În continuare, numerele de telefon la care victimele violenței domestice trebuie să apeleze pentru a raporta un abuz sunt 112 și 0800 500 333 – linie telefonică specială, pusă la dispoziție de Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați. Această linie telefonică este gratuită, cu acoperire națională, iar serviciul este asigurat 24/24 de ore și în fiecare zi a săptămânii

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

NATO în faţa unei noi extinderi

Lucian DÎRDALA

NATO în faţa unei noi extinderi

Pentru Alianţă, cererile de aderare ale Suediei şi Finlandei sunt uşor de gestionat din perspectiva compatibilităţii. Există însă unele presiuni şi constrângeri de cu totul altă natură.  

opinii

Metamorfozele lui Eugenides

Codrin Liviu CUȚITARU

Metamorfozele lui Eugenides

Deşi unii comentatori vorbesc despre o „moarte” a postmodernismului american - prin revenirea romanului recent la epic, la poveste -, în realitate nu asistăm acum decît la remodelarea vechilor structuri moştenite de la Barth sau Hassan şi la reconsiderarea funcţiilor esenţiale ale ficţiunii. Reabilitarea instrumentarului epic reprezintă contribuţia estetică a „generaţiei următoare”, în interiorul căreia strălucesc deja Jeffrey Eugenides (laureat al Premiului Pulitzer în 2003) şi Jonathan Franzen (distins cu National Book Award în 2001). 

Politica monetară şi inflaţia

Alin ANDRIEȘ

Politica monetară şi inflaţia

În ultima perioadă se discută foarte mult despre creşterea preţurilor şi reducerea puterii de cumpărare, dar mai puţin despre soluţii şi măsurile ce ar trebui adoptate de autorităţi. Preţurile de consum au crescut în România şîn aprilie?ţ cu 3,7% comparativ cu luna martie 2022, astfel rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 a atins nivelul de 13,8% cel mai ridicat din 2004 când rata inflaţiei a fost 11,9%ş1ţ. 

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Mircea MORARIU

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Nu trebuie să fii un observator din cale afară de atent al vieţii politice interne pentru a băga de seamă că dl. prof.dr. Sorin Cîmpeanu este unul dintre cei mai activi miniştri din guvernul Ciucă. Apare aproape zilnic la câte un post de televiziune cu acoperire naţională (şi, slavă Domnului!avem multe), face mereu anunţuri legate de schimbări în sistemul de învăţământ, în procedurile de evaluare,vrea să se renunţe la teze, schimbă pe nepusă masă structura anului şcolar, cheamă pe neaşteptate studenţii din online în sălile de curs, anunţă că profesorilor le va fi prin lege interzis să îşi mediteze propriii elevi. 

pulspulspuls

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

PULS

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

Pentru că tot am adus ieri vorba de postări lugubre, pomenind-o pe aia a conţilierului premarelui Chirica, musiu fost vice Botez, care făcea apologia rublei ruseşti, iacătă că unii cetitori mai atenţi ca noi ne-au şi probozit olecuţă, pe motiv că nu vedem şi pe alţii, mai importanţi, care bat câmpii prin bălăriile cu ciulini ale facebook-ului cu şi mai multă graţie.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X