De ce a fost iertat de puşcărie un şofer care, beat, a ucis un pieton şi a fugit

miercuri, 02 octombrie 2019, 01:50
2 MIN
 De ce a fost iertat de puşcărie un şofer care, beat, a ucis un pieton şi a fugit

Acuzat de mai multe infracţiuni rutiere, printre care şi ucidere din culpă şi conducere sub influenţa alcoolului, un şofer din judeţul Iaşi a scăpat de puşcărie pentru că a fost umil la proces. „Instanţa a constatat pe întreg parcursul procesului penal buna conduită a inculpatului, care a exprimat mereu starea de regret şi dorinţa de a îndrepta situaţia creată“, au explicat judecătorii, care au aplicat o pedeapsă cu suspendare

Tragedia comisă de Mihai Micu a avut loc acum un an, pe 22 octombrie 2018, în Târgu Frumos. În acea seară, în jurul orei 19.15, Micu conducea o Dacie Logan spre Iaşi. În oraş, pe un sector de drum unde viteza de circulaţie era limitată de 30 de kilometri la oră, individul a lovit o femeie de 71 de ani, care traversase regulamentar o trecere de pietoni. „La vederea inopinată a pietonului care se afla în deplasare pe sensul de mers al autovehiculului condus de inculpat, inculpatul care circula cu viteza de 60 km/h pe banda întâi de lângă bordură, pe fondul consumului de băuturi alcoolice şi din lipsă de atenţie, luat prin surprindere, nu a mai avut nicio reacţie în sensul de a frâna sau efectua alte manevre de evitare a impactului, lovind astfel victima cu partea frontală dreaptă a autovehiculului şi după proiectând-o la o distanţă de 24,90 de metri faţă de locul accidentului“, se arată în motivarea sentinţei. După impact, individul nu a oprit şi a condus maşina spre casă. Acesta i-ar fi spus atunci soţiei „că a lovit un animal sau o femeie şi nu doreşte să oprească“. Ajuns la domiciliu, individul s-a răzgândit şi a mers singur la poliţie. La două ore şi jumătate după accident, individul avea o alcoolemie de 1,35 miligrame alcool pur în sânge. 
 
De ce a scăpat cu suspendare 
 
Mihai Meiu a recunoscut faptele ce i-au fost aduse şi la proces. Atitudinea umilă a fost cea care, de altfel, l-a scăpat de închisoare, reiese din motivarea primei sentinţe. „Instanţa are în vedere profilul socio-moral al inculpatului, din înscrisurile în circumstanţiere depuse la dosarul cauzei rezultând că acesta este o persoană integrată social, apreciat în comunitate şi la locul de muncă, absenţa antecedentelor penale din fişa de cazier judiciar a acestuia indicând că tragicul eveniment pe care l-a provocat reprezintă un accident în conduita sa socială, predarea sa imediat autorităţilor la scurtă vreme de la momentul accidentului indicând că părăsirea locului accidentului s-a datorat mai degrabă stării de panică spontane decât unei stări de indiferenţă şi lipsă de empatie, inculpatul dovedind capacitatea de a înţelege urmările faptelor“, au precizat judecătorii. Aceştia au mai arătat că, în timpul procesului, Meiu „a exprimat mereu starea de regret şi dorinţa de a îndrepta situaţia creată“. Firma de asigurări a fost obligată de judecători să achite câte 20.000 de euro la nouă rude de-ale fe­meii ucise pe trecerea de pietoni de că­tre Mihai Meiu.

Comentarii