Deputatul AUR Marius Ostaficiuc: Chirica nu poate scăpa după ce a împrumutat oraşul cu zeci de milioane de euro! Termoficarea nu este o joacă (P)

vineri, 26 aprilie 2024, 10:24
2 MIN
 Deputatul AUR Marius Ostaficiuc: Chirica nu poate scăpa după ce a împrumutat oraşul cu zeci de milioane de euro! Termoficarea nu este o joacă (P)

Municipalitatea ieşeană înceară în această perioadă să scoată din nou la concesionare serviciul public de termoficare din oraş, un serviciu care a adus numeroase nemulţumiri în ultimii ani în rândul populaţiei.

Primarul Mihai Chirica va cere din nou votul consilierilor locali pentru a concesiona termoficarea, asta după ce în urmă cu trei ani, fosta companie care administra acest serviciu a plecat cu arme şi bagaje, în urma unui scandal public, şi a lăsat totul în cârca unei administraţii nefuncţionale.

Deputatul AUR Marius Ostaficiuc a menţionat că deja primăria lui Mihai Chirica şi-a dovedit ineficienţa la acest capitol, mai ales după ce investiţiile promise în ultimii ani s-au lăsat aşteptate, iar autoritatea locală a apelat la credite bancare pentru a-şi acoperi problemele. „Mihai Chirica ne-a transmis că au fost făcute investiţii de zeci de milioane de euro în ultimii ani, investiţii care au sporit gradul de confort al ieşenilor. Doar că aceste investiţii nu doar că nu se văd, ci au fost dublate de un nou împrumut de alte câteva zeci de milioane de euro pentru asigurarea combustibilului necesar livrării agentului termic. Acest credit va aduce alte costuri suplimentare, de mai multe milioane de euro, credit pe care tot ieşenii îl vor suporta. Calculele conducerii Primăriei Iaşi au ajuns în ultimii ani să cuprindă mai multe împrumuturi şi nu doar pentru a acoperi nevoile sistemului de termoficare. Vorbim de împrumuturi pe care le vor plăti ieşenii ani la rând, împrumuturi care până acum nu s-au văzut în investiţii de anvergură. Iar asta pare a fi ceva normal pentru actuala administraţie locală”, a spus Marius Ostaficiuc, deputat AUR Iaşi.

Parlamentarul ieşean a arătat că Mihai Chirica a îndatorat Iaşul cu zeci de milioane de euro pentru a-şi face notorietate, fără să pună în balanţă toate lucrurile care au dus la contractarea acelor credite. „Primarul actual găseşte mereu soluţia la îndemână, creditul bancar. Aşa a făcut recent şi cu mult promisul stadion, mutat din pix din Moara de Vânt pe şesul Bahluiului, pentru care a contractat un credit de douăzeci de milioane de euro, la care s-au adăugat alte zece milioane euro pentru modernizarea a două bulevarde cu care Chirica ne-a luat ochii ani la rând. De aceea, trebuie luat taurul de coarne. Este clar că sistemul de termoficare nu este o jucărie, ci proiectul trebuie disecat în cele mai mici detalii. Primăria caută o firmă care poate să acopere investiţiile în retehnologizarea sistemului de termoficare, un privat care poate să investească sumele necesare. Să nu se întâmple la Iaşi ca data trecută, când fosta firmă care a concesionat serviciul a plecat după ce a lăsat găuri în buget, asta după ce a scos profit de milioane de euro de pe urma administrării termoficării locale. Ieşenii nu mai pot pierde şi de această dată”, a mai spus Marius Ostaficiuc, deputat AUR Iaşi.

Comentarii