Cifre care nu s-au mai văzut în istoria mitingurilor din ultimele două decenii

Doi PSD-işti pe metru pătrat? Calculele “invaziei” pregătite de Dragnea

miercuri, 08 mai 2019, 01:49
5 MIN
 Doi PSD-işti pe metru pătrat? Calculele “invaziei” pregătite de Dragnea

Social-democraţii mizează pe 40.000 de oameni la mitingul din Piaţa Unirii. “Ziarul de Iaşi” a calculat suprafaţa disponibilă într-o zonă extinsă până la parcarea de la Victoria şi str. 14 Decembrie: 20.000 mp.

 

 

Oraşul va fi sub „asediu” mâine: social-democraţii au intrat pe ultima sută de metri în organizarea mitingului electoral. Ordinul de mobilizare s-a dat în toate filialele din nord-estul ţării. Între timp, la Vaslui, PSD s-a făcut de râs: un miting al organizaţiei locale a atras doar câteva zeci de simpatizanţi.

 

Dar şeful PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, spune public că va aduce în Piaţa Unirii din Iaşi între 6.000 şi 9.000 de oameni. Şi ceilalţi lideri PSD din regiune au avansat cifre de prezenţă: Bacău (10.000), Neamţ (10.000), Suceava (5.000) şi Botoşani (2.000). În mod normal, Iaşul ar trebui să mobilizeze cei mai mulţi oameni.

„Ziarul de Iaşi” a discutat cu mai mulţi lideri locali ai PSD, iar cifrele vehiculate de aceştia ajung până la 15.000 – 20.000 de participanţi din judeţul Iaşi. De exemplu, în cazul comunelor mari, numărul de oameni pe care trebuie să-i mobilizeze un şef de organizaţie locală este de circa 700 – 800 de persoane.

Liviu Dragnea a confirmat ieri că va fi prezent la Iaşi şi a precizat că mitingul va fi organizat chiar şi în lipsa premierului Viorica Dăncilă. Întrebat despre contramanifestaţiile anunţate, Dragnea a sugerat că în spatele acestora s-ar afla opoziţia politică.

„Înseamnă că s-ar putea să apară contramanifestaţii şi sâmbătă. Dacă aşa vor să se joace în campanie, atunci aşa o să jucăm în această campanie. Adică să nu creadă Iohannis şi slugile lui că doar ei au dreptul să urle sau să ţipe. Putem să lăsăm şi noi oamenii noştri, care sunt foarte nervoşi, să facă o contramanifestaţie. Nu mă aştept să înţeleagă mesajul acesta nici el, nici măscăricii pe care îi are”, a spus Dragnea, făcând referire la mitingul PNL de sâmbătă, tot de la Iaşi, unde este aşteptat şi şeful statului.

Între timp, aproape 8.500 de persoane s-au arătat „interesate” de contramanifestaţiile anunţate în mediul online, iar 2.000 dintre acestea susţin că vor veni în Piaţa Unirii să protesteze împotriva PSD şi a liderului partidului, Liviu Dragnea.

Încap 40.000 de oameni în Piaţa Unirii?

Organizaţia PSD Iaşi a înştiinţat Primăria de un număr de 40.000 de participanţi, dar pot încăpea atâtea persoane în zona Piaţa Unirii? Teoretic, da.

Ţinând cont de suprafaţa totală a zonei, „Ziarul de Iaşi” a estimat că, pentru atingerea acestei ţinte, trebuie să fie câte doi social-democraţi pe fiecare metru pătrat liber în perimetrul delimitat de: bld. Independenţei (la capătul esplanadei de la Hotel Unirea), str. Arcu (până la Colegiul Naţional), parcarea de la cinema Victoria (inclusiv zona pietonală din faţa blocurilor turn), bld. Ştefan cel Mare (până la limita Palatului Braunstein) şi str. Cuza Vodă (până la intersecţia cu str. 14 Decembrie).

Acest perimetru are o suprafaţă totală de peste 23.000 mp, dar zona „liberă” ce poate fi ocupată ajunge la aproape 20.000 mp. Dacă ne referim strict la Piaţa Unirii, atunci suprafaţa ce poate fi ocupată de participanţii la miting ajunge la circa 7.000 mp.

Pe esplanadă sunt aproximativ 2.000 mp, iar restul de peste 10.000 reprezintă partea carosabilă (alături de parcarea Victoria şi zona pietonală de la blocurile turn).

Zone de evitat pentru şoferi

Mitingul PSD se va desfăşura în intervalul orar 14.00 – 19.00 şi va duce, cu siguranţă, la probleme de trafic având în vedere numărul estimat de participanţi. Primăria a stabilit şase trasee speciale pentru autovehiculele care vor transporta social-democraţi din alte judeţe la Iaşi.

Nemţenii şi băcăuanii vor intra prin Canta, iar primii vor parca autocarele pe str. Străpungerea Silvestru, iar ceilalţi pe Splai Bahlui Mal Drept sau pe bld. Nicolae Iorga. Pe ultimele douăstrăzi menţionate vor mai parca autocarele venite din Vaslui (prin Bucium – Socola – Podu Roş) şi cele din judeţul Iaşi.

În schimb, botoşănenii şi sucevenii se vor opri pe bld. C. A. Rosetti. În timp ce social-democraţii din Botoşani vor intra în Iaşi dinspre Popricani, sucevenii sunt aşteptaţi prin Păcurari.

Pe cele şase trasee se află artere de circulaţie care, de obicei, sunt supraaglomerate de trafic în diverse momente ale zilei: str. Canta şi şos. Moara de Foc, Splai Bahlui Mal Stâng, bld. Chimiei, bld. Prof. Dimitrie Mangeron, bld. Nicolae Iorga (mai ales în zona Pieţei Nicolina), şos. Bucium, bld. Independenţei şi şos. Păcurari.

De asemenea, unele zone pe unde vor trece autovehiculele sunt bine de evitat pe parcursul zilei de mâine: Casa Sindicatelor, Podu Roş, Podul de Piatră, Gară, Tg. Cucu şi Fundaţie.

Totuşi, ieri, la Prefectură au avut loc mai multe discuţii pe modul în care autocarele din afara oraşului vor intra în Iaşi. În principal, social-democraţii vor să evite drumul european, pentru a nu bloca intrarea prin Păcurari, iar autovehiculele ar putea fi redirecţionate prin Bogonos şi să intre în oraş prin Copou şi C.A. Rosetti.

Un alt traseu-alternativă ar putea fi prin CUG pentru autocarele ce vin dinspre Vaslui. Deocamdată, nu s-a luat o decizie clară.

Pe 20 aprilie, Liviu Dragnea şi mai mulţi lideri ai PSD au fost huiduiţi copios la Teatrul „Luceafărul”, unde social-democraţi au avut o conferinţă de alegeri.

Pentru a acoperi vociferările a sute de protestatari, organizatorii au plasat o fanfară în apropiere de grupurile de manifestanţi şi, simultan, au ţinut în permanenţă muzică la maximum în boxe montate în faţa teatrului.

FOTO ARHIVA: Mitingul PDL de sustinere a presedintelui Traian Basescu in 2007

Comentarii