Dosarul “Regelui betoanelor”: iată toate calculele DIICOT leu cu leu. Conturile lui Zămosteanu, blocate
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 05.03.2021

Dosarul “Regelui betoanelor”: iată toate calculele DIICOT leu cu leu. Conturile lui Zămosteanu, blocate

GALERIE
proces cristin zamosteanu
  • proces cristin zamosteanu
- +

Decizia de menţinere a arestului preventiv a fost luată ieri de un complet catalogat de surse din domeniul juridic ca fiind unul echilibrat: Adrian Chiriac şi Maricica Mititelu. Surse judiciare ne-au precizat că DIICOT a pus sechestru pe toate conturile bancare personale ale lui Cristin Zămosteanu, dar şi pe cele ale firmei M.Chim. Au mai fost confiscate sume relativ mici, ridicate la percheziţii.“Ziarul de Iaşi” vă prezintă, în exclusivitate, cum a calculat DIICOT prejudiciul imens din dosar, de 12 milioane de euro. Procurorii au specificat că suma cu care a fost înşelat bugetul de stat ar putea fi în final mult mai mare 

După o zi şi o noapte cu mari emoţii, Curtea de Apel Iaşi a anunţat ieri, în jurul orei 15, decizia privind măsurile preventive impuse în dosarul în care cap de afiş este milionarul ieşean Cristin Zămosteanu. Completul format din judecătorii Adrian Chiriac şi Maricica Mititelu a decis ca omul de afaceri să rămână în spatele gratiilor pentru cel puţin 30 de zile. Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul celor doi angajaţi ai lui Zămosteanu, Aura Pârvu - ex-inspector la ANAF, şi Ovidiu Creţu. Între timp, fosta soţie a lui Cristin Zămosteanu, Oana Zămosteanu, a formulat şi ea o plângere împotriva măsurii controlului judiciar, ce a fost impusă împotriva sa de procurorul de caz, Daniel Horodniceanu, pe 28 iulie. Plângerea femeii, depusă la Tribunal, nu a putut însă fi soluţionată deoarece dosarul s-a aflat până ieri la Curtea de Apel Iaşi.

Cum s-a calculat prejudiciul 

“Ziarul de Iaşi” a obţinut noi date, în exclusivitate, din acest dosar ce a zguduit din temelii mediul de afaceri local, dar şi cel administrativ. Potrivit unor surse juridice, conturile bancare personale ale omului de afaceri Cristin Zămosteanu şi ale firmei M.Chim, sub care acesta desfăşura cea mai mare parte a afacerilor, se află sub sechestru. Măsura asiguratorie a fost dispusă în baza prejudiciului preliminar calculat de DIICOT în acest dosar, şi anume 12 milioane de euro. Pentru a calcula prejudiciul, în această etapă a anchetei, procurorul de caz a folosit date adunate de un specialist fiscal desemnat în cadrul investigaţiei. În referatul de arestare preventivă ajuns la instanţă apare un pasaj din care reiese că, până la momentul trimiterii în judecată, e posibil ca valoarea prejudiciului să se schimbe. “Concluziile specialistului sunt doar parţiale, şi sunt bazate pe documentele avute la dispoziţie. E cert însă faptul că sumele descoperite de specialist ca urmare a verificărilor transferurilor de active din conturile societăţilor (în special SC M.Chim SRL) în conturile personale ale inculpaţilor (în special ale inc. Zămosteanu) vor fi substanţial mai mari în urma unei expertize”, se arată în documentul citat.

FOTO: Procuror Daniel Horodniceanu

Raportul de constatare ce stă la baza calculului prejudiciului a fost întocmit de specialistul DIICOT cu mult înainte de reţinerea propriu-zisă: pe 9 iulie. Descrierea concretă a prejudiciului, conform referatului de arestare, este următoarea: “Până în prezent, prejudiciul este estimat la aproximativ 12.000.000 euro, reprezentând TVA rambursat ilegal (către persoana fizică Zămosteanu Cristin), însuşirea c/val. apartamentelor şi a profitului obţinut din revânzarea de apartamente prin interpunerea PFI între societate şi clienţi şi impozit pe profit, revânzarea supraevaluată a imobilelor de la PFI Zămosteanu Cristin către SC M. Chim SRL Iaşi, sumă rezultată din săvârşirea infracţiunilor de delapidare, folosire cu rea-credinţă a creditului societăţii, rambursări ilegale de TVA, spălare de bani comise de către liderul şi membrii grupării.”

1,1 milioane de euro din prejudiciu e reprezentat de diferenţa (profitul) obţinută prin revânzarea a 92 de apartamente pe persoană fizică. În această schemă, statul ar fi fost păcălit aducându-i-se un prejudiciu de 751.532 de lei. În continuare, o altă felie din prejudiciu este cea aferentă terenului din zona Teatrului, pe locul Liceului Vasile Pavelcu, pe care Zămosteanu ar fi vrut să îl ofere la schimb Primăriei Iaşi. În contabilitatea M. Chim, acel contract comercial a fost trecut ca având o valoarea de 23,1 milioane de lei, preţ umflat, consideră DIICOT, în condiţiile în care, în decembrie 2014, proprietatea fusese cumpărată cu 7,24 de milioane de lei, iar în 2018, Primăria evaluase terenul la 2,8 milioane de euro. În acest fel, diminuându-şi profitul la firmă, Zămosteanu şi-ar fi însuşit, consideră DIICOT, 15.915.215 de lei.
O sumă de 1,2 milioane de lei din prejudiciu este reprezentată de rambursarea de TVA solicitată de Cristin Zămosteanu, în calitate de persoană fizică, pentru cele 92 de apartamente de la M.Chim.

Sume reciclate: 10 milioane de euro

Pentru vânzarea apartamentelor construite de firmă, Zămosteanu nu ar fi declarat valoarea reală de vânzare şi a încasat, astfel, 18,62 de milioane de lei, spun anchetatorii. În fine, DIICOT susţine că milionarul ieşean “a creat circuite financiare cu susţinerea membrilor grupului infracţional organizat şi folosindu-se de toate societăţile comerciale controlate pentru a recicla şi introduce în circuitul civil sumele rezultate din săvârşirea infracţiunilor de delapidare, evaziune fiscală şi folosirea cu rea-credinţă a bunurilor şi creditului societăţii prin operaţiuni de creditări societate, împrumuturi, achiziţii de bunuri imobile (clădiri/imobile) şi autoturisme de lux, valoarea sumelor reciclate fiind de 47.643.401”, se mai arată în referatul de arestare ajuns pe masa judecătorilor.

Puzzle-ul judiciar descris în referatul de arestare al DIICOT pare a conţine, spun sursele, doar ingineriile financiare presupus a fi fost orchestrate de Zămosteanu. Nu e exclus ca, atunci când DIICOT va solicita prelungirea arestării în acest caz, peste aproximativ trei săptămâni, dosarul să fie completat şI cu alte infracţiuni. Apărătorii lui Cristin Zămosteanu nu au comentat acuzaţiile DIICOT sau decizia de ieri a instanţei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Ajutorul” rusesc

Radu POPESCU

„Ajutorul” rusesc

Mai întâi se discreditează orice ajutor venit din partea României şi a Uniunii Europene, chiar dacă este vorba despre un vaccin omologat în Uniunea Europeană şi care este administrat gratuit populaţiei, pentru ca, ulterior, problema apărută să fie „rezolvată” prin importul a 1.000.000 de doze Sputnik din Rusia, vaccin care apoi va fi administrat, doar contra cost şi printr-o reţea comercială privilegiată, tuturor celor care vor să nu se îmbolnăvească de COVID.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

De la un martie la altul

Alexandru CĂLINESCU

De la un martie la altul

După un an la capătul căruia am văzut că, graţie inteligenţei umane, răul îşi are totuşi leac, e cazul să dăm prioritate lucidităţii, să ne dezbărăm de spaimele iraţionale şi să reîncepem, treptat, să trăim. Normal.

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

George PLEȘU

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

E timpul ca generaţia noastră să ofere o actualizare a identităţii oraşului prin construirea unei noi clădiri care să devină un reper (landmark) pentru comunitate, un punct de atracţie pentru vizitatori şi o ancoră pe harta regiunii, un atu în competiţia cu alte oraşe de talie similară din această zonă a Europei.

Odiseea, „la feminin”?

Nicolae CREŢU

Odiseea, „la feminin”?

Un titlu de carte, în librărie: Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte (Ed. Trei, 2020), de Marilu Oliva, trad. Beatrice Baciu. La ce să te aştepţi oare? Feminism, revendicativ, cu „retuşuri”, fie mai blânde, fie brutale, aduse epopeei homerice? Sau, şi mai rău, vreo tentativă de „rescriere” cu efect de intruziune „naratorială”, voit sau nu, „justiţiar” desfigurator? 

pulspulspuls

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

Ehehe, cred că nu se poate să nu ştiţi vorba aia a românului, stimaţi telespectatori: găgăuţă, dacă nu-i fudul, parcă nu e găgăuţă destul. Taare dreptate mai are şi românul ăsta necunoscut câteodată, zău aşa... 

Caricatura zilei

Dosar clasat

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.