anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Dosarul “Regelui betoanelor”: iată toate calculele DIICOT leu cu leu. Conturile lui Zămosteanu, blocate

GALERIE
proces cristin zamosteanu
  • proces cristin zamosteanu
- +

Decizia de menţinere a arestului preventiv a fost luată ieri de un complet catalogat de surse din domeniul juridic ca fiind unul echilibrat: Adrian Chiriac şi Maricica Mititelu. Surse judiciare ne-au precizat că DIICOT a pus sechestru pe toate conturile bancare personale ale lui Cristin Zămosteanu, dar şi pe cele ale firmei M.Chim. Au mai fost confiscate sume relativ mici, ridicate la percheziţii.“Ziarul de Iaşi” vă prezintă, în exclusivitate, cum a calculat DIICOT prejudiciul imens din dosar, de 12 milioane de euro. Procurorii au specificat că suma cu care a fost înşelat bugetul de stat ar putea fi în final mult mai mare 

După o zi şi o noapte cu mari emoţii, Curtea de Apel Iaşi a anunţat ieri, în jurul orei 15, decizia privind măsurile preventive impuse în dosarul în care cap de afiş este milionarul ieşean Cristin Zămosteanu. Completul format din judecătorii Adrian Chiriac şi Maricica Mititelu a decis ca omul de afaceri să rămână în spatele gratiilor pentru cel puţin 30 de zile. Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul celor doi angajaţi ai lui Zămosteanu, Aura Pârvu - ex-inspector la ANAF, şi Ovidiu Creţu. Între timp, fosta soţie a lui Cristin Zămosteanu, Oana Zămosteanu, a formulat şi ea o plângere împotriva măsurii controlului judiciar, ce a fost impusă împotriva sa de procurorul de caz, Daniel Horodniceanu, pe 28 iulie. Plângerea femeii, depusă la Tribunal, nu a putut însă fi soluţionată deoarece dosarul s-a aflat până ieri la Curtea de Apel Iaşi.

Cum s-a calculat prejudiciul 

“Ziarul de Iaşi” a obţinut noi date, în exclusivitate, din acest dosar ce a zguduit din temelii mediul de afaceri local, dar şi cel administrativ. Potrivit unor surse juridice, conturile bancare personale ale omului de afaceri Cristin Zămosteanu şi ale firmei M.Chim, sub care acesta desfăşura cea mai mare parte a afacerilor, se află sub sechestru. Măsura asiguratorie a fost dispusă în baza prejudiciului preliminar calculat de DIICOT în acest dosar, şi anume 12 milioane de euro. Pentru a calcula prejudiciul, în această etapă a anchetei, procurorul de caz a folosit date adunate de un specialist fiscal desemnat în cadrul investigaţiei. În referatul de arestare preventivă ajuns la instanţă apare un pasaj din care reiese că, până la momentul trimiterii în judecată, e posibil ca valoarea prejudiciului să se schimbe. “Concluziile specialistului sunt doar parţiale, şi sunt bazate pe documentele avute la dispoziţie. E cert însă faptul că sumele descoperite de specialist ca urmare a verificărilor transferurilor de active din conturile societăţilor (în special SC M.Chim SRL) în conturile personale ale inculpaţilor (în special ale inc. Zămosteanu) vor fi substanţial mai mari în urma unei expertize”, se arată în documentul citat.

FOTO: Procuror Daniel Horodniceanu

Raportul de constatare ce stă la baza calculului prejudiciului a fost întocmit de specialistul DIICOT cu mult înainte de reţinerea propriu-zisă: pe 9 iulie. Descrierea concretă a prejudiciului, conform referatului de arestare, este următoarea: “Până în prezent, prejudiciul este estimat la aproximativ 12.000.000 euro, reprezentând TVA rambursat ilegal (către persoana fizică Zămosteanu Cristin), însuşirea c/val. apartamentelor şi a profitului obţinut din revânzarea de apartamente prin interpunerea PFI între societate şi clienţi şi impozit pe profit, revânzarea supraevaluată a imobilelor de la PFI Zămosteanu Cristin către SC M. Chim SRL Iaşi, sumă rezultată din săvârşirea infracţiunilor de delapidare, folosire cu rea-credinţă a creditului societăţii, rambursări ilegale de TVA, spălare de bani comise de către liderul şi membrii grupării.”

1,1 milioane de euro din prejudiciu e reprezentat de diferenţa (profitul) obţinută prin revânzarea a 92 de apartamente pe persoană fizică. În această schemă, statul ar fi fost păcălit aducându-i-se un prejudiciu de 751.532 de lei. În continuare, o altă felie din prejudiciu este cea aferentă terenului din zona Teatrului, pe locul Liceului Vasile Pavelcu, pe care Zămosteanu ar fi vrut să îl ofere la schimb Primăriei Iaşi. În contabilitatea M. Chim, acel contract comercial a fost trecut ca având o valoarea de 23,1 milioane de lei, preţ umflat, consideră DIICOT, în condiţiile în care, în decembrie 2014, proprietatea fusese cumpărată cu 7,24 de milioane de lei, iar în 2018, Primăria evaluase terenul la 2,8 milioane de euro. În acest fel, diminuându-şi profitul la firmă, Zămosteanu şi-ar fi însuşit, consideră DIICOT, 15.915.215 de lei.
O sumă de 1,2 milioane de lei din prejudiciu este reprezentată de rambursarea de TVA solicitată de Cristin Zămosteanu, în calitate de persoană fizică, pentru cele 92 de apartamente de la M.Chim.

Sume reciclate: 10 milioane de euro

Pentru vânzarea apartamentelor construite de firmă, Zămosteanu nu ar fi declarat valoarea reală de vânzare şi a încasat, astfel, 18,62 de milioane de lei, spun anchetatorii. În fine, DIICOT susţine că milionarul ieşean “a creat circuite financiare cu susţinerea membrilor grupului infracţional organizat şi folosindu-se de toate societăţile comerciale controlate pentru a recicla şi introduce în circuitul civil sumele rezultate din săvârşirea infracţiunilor de delapidare, evaziune fiscală şi folosirea cu rea-credinţă a bunurilor şi creditului societăţii prin operaţiuni de creditări societate, împrumuturi, achiziţii de bunuri imobile (clădiri/imobile) şi autoturisme de lux, valoarea sumelor reciclate fiind de 47.643.401”, se mai arată în referatul de arestare ajuns pe masa judecătorilor.

Puzzle-ul judiciar descris în referatul de arestare al DIICOT pare a conţine, spun sursele, doar ingineriile financiare presupus a fi fost orchestrate de Zămosteanu. Nu e exclus ca, atunci când DIICOT va solicita prelungirea arestării în acest caz, peste aproximativ trei săptămâni, dosarul să fie completat şI cu alte infracţiuni. Apărătorii lui Cristin Zămosteanu nu au comentat acuzaţiile DIICOT sau decizia de ieri a instanţei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Opțiunile geopolitice ale Europei în confruntarea dintre America și China

Alexandru LĂZESCU

Opțiunile geopolitice ale Europei în confruntarea dintre America și China

Deşi europenii au evitat până acum, în general, să adopte o atitudine excesiv de contondentă în raport cu China şi nici nu s-au raliat poziţiei americane, pe care totuşi o împărtăşesc în mare parte, au devenit tot mai îngrijoraţi şi mai iritaţi de atitudinea tot mai agresivă a Berlinului.

Filmuletul zilei

opinii

La masa oficială

Nichita DANILOV

La masa oficială

În aparenţă, înfăţişarea bonomă lui Medvedev degaja linişte şi echilibru. Dar asta era doar aparenţă. Căci pixul pe care preşedintele îl învârtea între degete în timp ce stătea în prezidiu exprima destul de multe. Nesiguranţă? Plictiseală? Nerăbdare?

Viaţa ca teatru, omul ca spectacol

Dana ȚABREA

Viaţa ca teatru, omul ca spectacol

Dacă viaţa ar fi asemenea unei scene de teatru, atunci omul nu ar putea fi decât actor sau spectator. Metafora vieţii ca teatru, în sensul scoaterii din context a replicilor lui Jaques din As You Like It de William Shakespeare, conduce la o interpretare prejudiciată („Lumea-ntreagă e o scenă şi toţi oamenii sunt actori”). 

Ultimele zile

Michael ASTNER

Ultimele zile

După ce petrec săptămâni bune la ţară, la Amnaş, cum-necum vine momentul în care parcă simt că gata, ajunge. Şi asta dincolo de eventualele chestiuni concrete ce-ar fi de rezolvat la oraş. Iar din momentul acela, al fixării datei plecării, ultimele zile capătă un ritm şi-un conţinut al lor: încep să pregătesc curtea şi casa pentru absenţa mea, să fac, adică, oareşce ordine, să fac curat etc.

pulspulspuls

O mare minune dumnezeiască la saloanele Covid de la Iaşi

O mare minune dumnezeiască la saloanele Covid de la Iaşi

Pentru că e uichend, haideţi să fie, conform tradiţiei, tot fără politichie, deşi e campanie. 

Caricatura zilei

Dacia Debut

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.