Eveniment online dedicat ediției în limba germană a romanului Dimineață pierdută de Gabriela Adameșteanu
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 07.03.2021

COMUNICAT DE PRESĂ

Eveniment online dedicat ediției în limba germană a romanului Dimineață pierdută de Gabriela Adameșteanu

GALERIE
adamesteanu-dimineata-pierduta
  • adamesteanu-dimineata-pierduta
- +

Miercuri, 27 ianuarie 2021, a avut loc un eveniment online dedicat ediției în limba germană a romanului Dimineață pierdută/ Verlorener Morgen de Gabriela Adameșteanu, cu participarea autoarei și a traducătoarei volumului, Eva Ruth Wemme.

Verlorener Morgen a fost prilejul unei lecturi comentate, în limbile română şi germană, a cărei moderator a fost Enikő Dácz, director adjunct al  Institut für deutsche Kultur und Geschichte Südosteuropas. Evenimentul poate fi vizionat aici.

Dimineață pierdută a apărut în limba română în 11 ediții, dintre care opt la Polirom, și este unul dintre cele mai premiate și mai citite romane din literatura română contemporană, cu numeroase traduceri la edituri de prestigiu.

Verlorener Morgen a apărut în decembrie 2018 la editura germană Aufbau, în colecția de cărți clasic-moderne „Die Andere Bibliothek”, în traducerea Evei Ruth Wemme, care a fost dinstinsă cu Premiul pentru Traducere la Târgul de carte de la Leipzig, 2019.

Verlorener Morgen este cea de-a treia traducere din opera autoarei în spaţiul de expresie germană, după Der Gleiche Weg an jedem Tag (Drumul egal al fiecărei zile), Schöffling, 2013, și Begegnung (Întîlnirea), Wieser, 2018. În mai 2021, îi va apărea și romanul Provizorat/ Provisorium der Liebe  (Polirom, cinci ediții), de asemenea la editura Aufbau, în traducerea Evei Ruth Wemme.

Dimineață pierdută s-a aflat pe lista recomandărilor de lectură pentru vara anului 2020 a Consiliului European, listă iniţiată de Biblioteca Consiliului European şi fosta Preşedinţie a Croaţiei la Consiliul Uniunii Europene, sub titlul „Cititori ai Europei. Listă de lectură”.

Evenimentul a fost organizat de Universitatea Leopold-Franzens din Innsbruck (parte dintr-un proiect al profesorului Kurt Scharr, care are un curs despre Europa de Sud-Est la Institut für Geschichtswissenschaften & Europäische Ethnologie ale universității și care organizează în fiecare semestru, în colaborare cu Dr. Eniko Dacz – la Innsbruck (Literaturhaus am Inn) și München (Institut für deutsche Kultur und Geschichte Südosteuropas) – lecturi din opera unor autori recent publicați), Şcoala doctorală „Austrian Studies”, Literaturhaus am Inn, Institutul  pentru cultura şi istoria comunităţilor germanice din sud-estul Europei de pe lîngă Universitatea Ludwig Maximilian din München, în parteneriat cu Ambasada Austriei la Bucureşti şi Forumul Cultural Austriac.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.