De Business

Punem punctul pe știi

EXCLUSIV: Cristian Stanciu a cumpărat clădirea Telekom din Podu Roş cu 1,55 milioane euro fără TVA

joi, 08 aprilie 2021, 01:50
3 MIN
 EXCLUSIV: Cristian Stanciu a cumpărat clădirea Telekom din Podu Roş cu 1,55 milioane euro fără TVA

Licitaţia a început de la 870.000 de euro fără TVA. La vânzare a mai participat încă un cunoscut om de afaceri. 

Încă o tranzacţie de milioane de euro s-a parafat recent în Iaşi. Clădirea din Podu Roş care a aparţinut în trecut operatorului de telefonie fixă Romtelecom, companie de stat care a fost privatizată, a fost vândută la licitaţie pentru suma de 1,55 milioane de euro fără TVA, un preţ aproape dublu faţă de cel de pornire. Cumpărătorul este omul de afaceri Cristian Stanciu, prin Fundaţia Ecologică Green (FEG) Education, care intenţionează să transforme fostul „imobil al telefoanelor” amplasat în parcul şahiştilor într-un centru educaţional pentru copii.

Cititi si: Blocul groazei din Copou a fost vândut pentru 530.000 de euro

Licitaţia pentru vânzarea clădirii ajunsă „în mâinile” nemţilor de la Telekom România Communications, subsidiara locală a Deutsche Telekom, odată cu transferul activelor din proprietatea statului către investitorul privat, a pornit de la preţul de 870.000 euro fără TVA. Potrivit surselor „Ziarului de Iaşi”, la licitaţia organizată recent în vederea stabilirii preţului final s-au prezentat mai multe firme, printre care şi una administrată de omul de afaceri Dan Fiterman, managerul reţelei Arcadia.  

Clădirea a fost cumpărată pe credit

Informaţia a fost confirmată de Cristian Stanciu, care susţine că a împrumutat bani de la bancă pentru această nouă achiziţie. „Am cumpărat clădirea printr-un credit bancar. Considerăm că imobilul are potenţial, dar are nevoie de lucrări complexe de renovare pentru punerea în funcţiune, care vor fi executate în timp. Ne propunem să înfiinţăm aici un centru educaţional pentru copii, reprezentativ pentru comunitatea ieşeană, ca obiectiv din strategia de dezvoltare a instituţiei. Iaşul are nevoie şi de entităţi de cultură şi educaţie, nu numai de supermarket-uri, aşa cum s-au construit la tot pasul”, a declarat Cristian Stanciu pentru „Ziarul de Iaşi”.

Imobilul are 1.300 mp

De altfel, el este cunoscut în oraş pentru numeroasele proprietăţi imobiliare pe care le deţine, printre care şi Hotel Astoria, iar FEG este acronimul sub care este cunoscută reţeaua naţională de grădiniţe, licee, şcoli postliceale şi centre de calificare profesională controlată de familia Stanciu. Clădirea Telekom, proaspăt adăugată portofoliului de imobile al familiei, dispune de un teren aferent de 1.500 mp şi are o suprafaţă utilă de circa 1.300 mp, fiind vândut după o procedură care a durat 6 luni.

Cititi si: Kaufland se instalează în coasta Carrefour prin achiziţia terenurilor Moldomobila

Proprietatea este situată într-o zona bună a Iaşului, la intersecţia străzilor Şoseaua Nicolina şi Şoseaua Naţională, o zonă complet dezvoltată şi care dispune de acces la toate utilităţile publice. În imobil funcţionează şi Oficiul Poştal nr. 3. În ultima perioadă, Telekom România Communications a scos la licitaţie mai multe spaţii deţinute în Iaşi, numai în ultimele 6 luni obţinând peste 2,7 milioane de euro din vânzarea acestora. 

Comentarii