Final cu chinuri la Vilnius

vineri, 12 octombrie 2018, 01:50
4 MIN
 Final cu chinuri la Vilnius

Lituania – România 1-2 (0-1) în grupa C4 a Ligii Naţiunilor

 

 * Lituania: Setkus – Baravykas,  Jankauskas, Klimavicius, Slavickas  – Zulpa, Vorobjovas (’63 – Kuklys), Slivka – Novikovas, Cernych (’87 – Petravicius), Sernas (’63 – Valskis). Selecţioner: Edgaras Jankauskas

România: Tătăruşanu – Manea, Săpunaru, Tamaş, Bancu – Anton, Marin – Chipciu, Stanciu (’86 – Rotariu), Mitriţă (’78 – Maxim) – Ţucudean (’71 – Keşeru). Selecţioner: Cosmin Contra.

Arbitru: François Letexier (Franţa). Cartonaşe galbene: Slivka / Anton, Chipciu, Marin

0-1, min. 13: Stanciu îl lansează în adâncime pe Ţucudean, acesta recuperează aproape de linia de poartă, centrează în faţa porţii şi mingea prelungită de Mitriţă este reluată imparabil de Chipciu; 1-1, min. 89: Zulpa, şut în diagonală, după o combinaţie cu  Petravicius; 1-2, min. 94: Maxim, deschis în careu de Keşeru, driblează doi apărători şi înscrie.

 

Chiar de la început au fost confirmate toate anticipările privitoare la meciul de la Vilnius: superioritatea netă a oaspeţilor, pe alocuri chiar copleşitoare;  dificultăţile de abordare a suprafeţei sintetice, care nu s-au simţit în mod decisiv, dar a indus o notă puternică de prudenţă în acţiunile tricolorilor; chiar şi lipsa de interes a lituanienilor pentru joaca asta cu balonul rotund, contrazisă parţial de un grup de “ultras” care au aruncat cu fumigene. Contra a abordat jocul prudent, cu târşitul deja 4-2-3-1, în timp ce balticii, conştienţi că n-au multe de pierdut au aruncat în faţă un trident ofensiv cu cei mai buni jucători ai naţiunii şi aceştia au avut câteva bune şanse de a penetra punctul nevralgic al echipei îmbrăcate aseară în roşu, zona centrală a defensive. Dar la capitolul ocazii se pot lăuda cu una şi bună, la un minut după ce şutul lui Chipciu l-a pus la treabă pe succesorul lui Arlauskis (bară, Cernych). Din fericire pentru noi, a venit golul aceluiaşi Chipciu, la capătul unei faze frumos desenate.La două minute după deschiderea scorului, Mitriţă a avut un culoar bun spre poartă, dar în stilul lui caracteristic, a căutat o execuţie spectaculoasă de la 20 de metri. În continuare, partida s-a calmat: lituanienii au mai împrumutat un pic de posesie de la tricolorii, care cu gândul la terenul sintetic, dar şi la meciul cu sârbii, de duminică. Doar Slivka a mai îndrăznit să deranjeze portarul advers, cu un şut bun, tras aproape de pauză.  După pauză, tricolorii au arătat mai multă poftă de joc, dar şi de joacă. Lituanienii nu prea au timp de respiro: după superbul voleu pe spate al lui Mitriţă (’52), parat la fel de spectaculos de Setkus, Stanciu a fost şi el aproape de a marca printr-un şut din întoarcere de la 18 metri, după două minute.În final, lituanienii au “înviat” şi Valskys a fost în două rânduri foarte aproape de gol. Aceste faze, plus câteva grave erori în construcţie, i-a ţinut pe tricolori în emoţii până la final. Golul marcat de baltici ar fi consemnat o remiză nedreaptă, dar Maxim a reparat nedreptatea şi tricolorii continuă să se bată cu Serbia pentru supremaţie.

În celălalt meci al grupei C4, disputat la Podgorica, Muntenegru – Serbia 0-2. A marcat: Mitrovic (’19 – penalty, 86). Clasament: 1. Serbia – 7 p (5-2); 2. România – 5 p (4-3); 3. Muntenegru – 4 p (2-2); 4. Lituania – 0 p (1-5). Următoarele meciuri (duminică, 14 octombrie): România – Serbia (ora 16:00), Lituania – Muntenegru (21:45).

E rândul mânjilor

Astăzi, de la ora 19:00, la Cluj, echipa de tineret a României joacă un meci crucial pentru calificare în faţa reprezentativei similare a Ţării Galilor. Reamintim, elevii lui Mirel Rădoi au nevoie de patru puncte în două meciuri. O victorie în faţa velşilor înseamnă calificare aproape de 100%, pentru că ultimul meci se joacă acasă, cu modesta formaţie din Liechtenstein. O posibilă formaţie a “mânjilor” tricolori ar fi Radu – Boboc, Rus, Paşcanu, Ştefan – Cicâldău, Nedelcu – Man, Hagi, Coman – Puşcaş. Meciul poate fi urmărit în direct pe ProX.

 

FOTO WWW.GSP.RO

Comentarii