Fostul primar Nichita a mai stat o lună după gratii din cauza unor căşti pe care le cumpărase de la magazinul penitenciarului

vineri, 24 noiembrie 2023, 02:50
5 MIN
 Fostul primar Nichita a mai stat o lună după gratii din cauza unor căşti pe care le cumpărase de la magazinul penitenciarului

O pereche de căşti pentru radio l-au costat pe fostul primar Gheorghe Nichita o lună de libertate. Considerate de conducerea penitenciarului Vaslui drept accesorii pentru telefonul mobil, interzise după gratii, căştile i-au atras fostului primar o sancţiune severă. Aceasta a fost ulterior anulată în instanţă, dar timpul pierdut nu a mai putut fi recuperat. Culmea, căştile buclucaşe fuseseră achiziţionate chiar de la chioşcul închisorii.

Gheorghe Nichita a fost încarcerat pentru a doua oară anul trecut, după condamnarea în dosarul „Amanta”. Pe 16 septembrie anul trecut, la o zi după aniversarea sa, Gheorghe Nichita şi-a făcut cadou un aparat de radio, cumpărat de la magazinul din incinta penitenciarului contra sumei de 180 de lei. Ulterior, şi-a cumpărat şi o pereche de căşti audio. Pe 6 decembrie, Nichita a fost scos la muncă. La întoarcere, a fost verificat la intrarea în penitenciar, iar asupra sa au fost găsite căştile şi radioul.

Conform legii 254/2013 privind executarea pedepselor privative de libertate, deţinuţilor le este interzisă, printre altele, deţinerea de arme, explozivi, bani, medicamente, telefoane mobile sau accesorii ale acestora. Deţinerea de telefoane şi accesorii este considerată o abatere disciplinară foarte gravă, alături de deţinerea de anabolizante, filme porno sau lămâi. Acestea din urmă, întrucât zeama de lămâie poate fi folosită ca cerneală simpatică pentru transmiterea de mesaje scrise secrete. Abaterile grave pot fi sancţionate cu suspendarea dreptului de a primi şi de a cumpăra bunuri, cu excepţia celor necesare pentru igiena individuală sau exercitarea drepturilor la apărare, petiţionare, corespondenţă şi asistenţă medicală, pe o perioadă de cel mult două luni. Lui Nichita, aceste drepturi i-au fost suspendate timp de o lună. A contestat decizia Comisiei de disciplină în faţa judecătorului delegat cu supravegherea privării de libertate în cadrul penitenciarului Vaslui, dar fără succes. Ca urmare, pe 1 martie, Nichita s-a adresat instanţei.

Conform legii, contestarea unei decizii a comisiei de disciplină suspendă aplicarea acesteia. Ca urmare, niciun drept nu i-a fost efectiv ridicat fostului primar, dar acesta nu a mai fost scos la muncă pe durata desfăşurării anchetei disciplinare şi a procesului împotriva deciziei de sancţionare.

Judecătoria Vaslui a soluţionat contestaţia lui Nichita destul de repede. La mijlocul lunii aprilie, a fost pronunţată sentinţa. În faţa instanţei, fostul primar şi-a clamat nevinovăţia, arătând că achiziţionase căştile tot de la magazinul penitenciarului, pentru a putea folosi radioul în linişte. Magistraţii au remarcat faptul că asupra lui Nichita nu fusese găsit niciun telefon mobil ori alt dispozitiv de comunicare la distanţă. De altfel, dacă Nichita ar fi deţinut un telefon mobil, acesta ar fi putut fi folosit şi fără căşti. Ar fi fost un lux inutil, de care nu avea neapărată nevoie. „În documentaţia depusă cu titlu probatoriu de către petentul condamnat, se constată că accesoriile telefoanelor mobile cuprind, enumerarea fiind exemplificativă şi nu limitativă: huse de telefon, baterii externe, încărcătoare wireless, încărcătoare auto de telefon, suport auto de telefon, cabluri, adaptoare telefon, folii de protecţie pentru telefon, carduri de memorie. Dacă am accepta că toate accesoriile pentru telefoanele mobile constituie bunuri interzise, ar însemna că folia de protecţie ori o husă de telefon mobil sau chiar o pereche de căşti, constituie bunuri interzise echivalente ca şi grad de periculozitate cu energizantele şi anabolizantele pentru creşterea masei musculare”, au apreciat judecătorii.

În plus, căştile cumpărate de Nichita puteau fi folosite nu doar alături de un telefon mobil, ci şi cu un radio, aşa cum şi susţinea fostul primar. Prin urmare, căştile nu puteau fi considerate exclusiv ca accesoriu al unui telefon mobil. Decizia judecătorilor vasluieni a fost de anulare a sancţiunii disciplinare. La începutul lunii mai, Nichita a reînceput să fie scos la muncă. Într-un alt proces îndreptat împotriva penitenciarului Vaslui, el a reuşit să obţină o satisfacţie morală, respectiv recunoaşterea faptului că dreptul la muncă îi fusese îngrădit. Sentinţa nu avea însă niciun efect concret.

Căştile audio aveau să se dovedească, indirect, mult mai scumpe pentru Nichita. În septembrie, acesta s-a adresat din nou instanţei, cu o cerere de liberare condiţionată. Termenul urma să se împlinească pe 3 octombrie. La cerere a anexat şi o comunicare a penitenciarului, în care se menţiona că „dacă ar fi desfăşurat activităţi lucrative în perioada 07.12.2022 – 02.05.2023 deţinutul ar fi beneficiat de 32,99 zile câştig”. Fracţia din pedeapsă pentru a putea solicita liberarea condiţionată ar fi fost executată încă de pe 31 august, iar Nichita şi-ar fi sărbătorit ziua de naştere în libertate, dacă nu exista incidentul cu căştile.

Celelalte condiţii impuse de lege pentru ca fostul primar să fie liberat condiţionat erau îndeplinite. Pe 30 august, Nichita fusese trecut de la regim semideschis la regim deschis de executare a pedepsei. Avea deci dreptul de a se deplasa neînsoţit în închisoare şi să muncească sau să desfăşoare activităţi educative, culturale, terapeutice sau moral-religioase în afara locului de deţinere, fără supraveghere. Îşi achitase toate obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare. Lucrase pe tot parcursul detenţiei, cu excepţia situaţiilor în care fusese bolnav şi a celor cinci luni pierdute din cauza sancţiunii. Pe durata detenţiei, acumulase 11 recompense, inclusiv o permisiune de ieşire din penitenciar pentru 24 de ore. Parcursese toate activităţile incluse în planul individualizat şi se înscrisese la toate activităţile opţionale la care avusese posibilitatea să participe. Cele trei facultăţi absolvite, cariera în administraţia publică, inclusiv cei 12 ani în care fusese primar al Iaşului, vârsta de 67 de ani, ca şi cele 117 zile câştigate muncind au cântărit şi ele în decizia magistraţilor. „Executarea pedepsei a început la 30.08.2022 şi urmează să expire la data de 24.05.2027, deoarece se scad 706 zile (executate deja în prima încarcerare a lui Nichita, n.r.). Pentru a dobândi vocaţie în vederea liberării condiţionate condamnatul trebuie să execute din pedeapsa totală de 6 ani şi 8 luni, 1/2-fracţia legală de pedeapsă, respectiv 1217 zile închisoare. Până la data de 03.10.2023 a executat efectiv 1222 zile câştigate şi executate”, au constatat judecătorii.

Pe 17 octombrie, Judecătoria Vaslui a decis liberarea condiţionată a lui Nichita. Decizia a fost contestată de procurorii DNA, în faţa tribunalului local, ceea ce l-a mai ţinut pe fostul primar încă o lună după gratii. Miercuri, Tribunalul Vaslui a respins contestaţia procurorilor şi a decis, definitiv, eliberarea. 

Comentarii