anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Genoveva Vrabie: o evocare

GALERIE
marius balan
 • marius balan
- +

S-a stins din viaţă un remarcabil reprezentant al şcolii ieşene de drept public: doamna profesor Genoveva Vrabie (1938-2018).

Cariera sa profesională a fost marcată atât de loialitatea faţă de Universitatea pe care a absolvit-o şi în care a fost profesor mai multe decenii – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” – cât şi de ataşamentul faţă de instituţia pe care a creat-o şi a condus-o cu energie, perseverenţă şi devotament: Universitatea „Mihail Kogălniceanu”. A pus bazele „Asociaţiei Române de Drept Constituţional”, pe care a prezidat-o până în anul 2014. Sub egida UMK şi a Asociaţiei de drept constituţional a organizat an de an seria conferinţelor francofone de drept constituţional, care, prin participarea constantă a unor personalităţi de prestigiu din ţară şi străinătate, au pus din nou Iaşul pe harta dreptului public românesc.

Activitatea ştiinţifică şi publicistică a Doamnei profesor Genoveva Vrabie este nu numai un exemplu de performanţă şi excelenţă academică pe termen lung, ci şi unul din puţinele semne de normalitate – umană şi profesională – din societatea noastră, atât de (nefericit) originală şi contorsionată în ultimele trei decenii.

Am trăit o epocă istorică interesantă. Menţionăm câteva repere: prăbuşirea – inexorabilă dar  atât de neaşteptată – a utopiei comuniste, democratizarea unui stat aflat până nu demult la discreţia unui partid totalitar, renaşterea constituţionalismului românesc, reînnodarea tradiţiilor politice şi juridice şi aşezarea fundaţiilor statului de drept, separaţia puterilor în stat şi responsabilizarea (încă atât de deficitară) a mai marilor politici, (re)apariţia justiţiei constituţionale şi a controlului constituţionalităţii legilor,  alternanţa democratică la guvernare, integrarea europeană şi redimensionarea suveranităţii naţionale, revizuirea Constituţiei, blocaje politice şi instituţionale, determinate uneori de ambiţii şi veleităţi ale unor actori politici, dar şi potenţate de înţelesul uneori echivoc al unor texte ale legii fundamentale sau de insuficienţa acestora. Toate aceste evenimente au reprezentat provocări incitante, aş zice irezistibile pentru un teoretician al dreptului şi un constituţionalist de talia doamnei profesor Genoveva Vrabie.

Studiile sale, reunite în volume precum: De l’État national à l’Union Européenne (Universitätsverlag, Regensburg, 2013) sau Études de droit constitutionnel (Institutul European, 2003), numeroasele lucrări editate reunind atât nume mari ale doctrinei juridice din România, Franţa, Canada sau Belgia, cât şi contribuţii ale tinerilor colegi cărora li se oferea cu discretă generozitate o şansă de afirmare, se confruntă cu această problematică. Ele constituie tot atâtea răspunsuri – nu numai avizate, dar şi foarte prompte – la provocările teoretice menţionate. De reţinut:  niciodată în textul acestor lucrări nu se simte vreo notă de partizanat politic şi nici aerul de superioritate cu care specialistul aflat în turnul de fildeş al poziţiei universitare, mustră cu suficienţă doctă pe actorii politici opaci care se arată refractari sau întârzie să se conformeze indicaţiilor din sfera academică.

Atitudinea ştiinţifică a profesorului Genoveva Vrabie respira normalitate prin toţi porii. Misiunea juristului este să analizeze texte şi să le clarifice înţelesul atunci când acesta este obscur, şi să o facă în aşa fel încât nici cel ce nu vrea să priceapă să nu poată nega evidenţa. Juristul, ca şi teologul şi filologul lucrează cu texte. La fel ca în cazul teologului, voinţa autorităţii aflate în spatele textelor este insondabilă şi deasupra oricărei discuţii. Rolul său este să facă cunoscută această voinţă  aşa cum este exprimată în textele „canonice” şi să compatibilizeze variantele inevitabil diferite ale diverselor ei manifestări. Întreaga operă juridică a doamnei profesor Genoveva Vrabie constituie o elocventă pledoarie în acest sens.

Conf.dr. Marius Nicolae BALAN - Facultatea de Drept UAIC

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.