anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 05.07.2020

Iaşul, sufocat de poluare. Purtați măşti de protecţie și nu aerisiți prea mult casa!

GALERIE
masca poluare
  • masca poluare
- +

În ultimele zile, concentraţiile de particule de praf au depăşit valorile admise. „Se recomandă evitarea staţionării persoanelor în zonele cu trafic intens, evitarea zonelor aglomerate cu vegetaţie redusă, purtarea măştilor medicale protectoare şi limitarea timpilor de aerisire a locuinţelor“, arată reprezentanţii Primăriei.

Iaşul se confruntă de câteva zile cu o creştere semnificativă a poluării cu particule de praf. Măsurătorile de la staţiile din oraş au arătat cote extrem de ridicate ale concentraţiilor de particule, mult peste limitele admisibile. În unele momente din cursul zilei de ieri, nivelul a fost de cel puţin trei ori mai mare, iar, conform standardelor internaţionale, calitatea aerul a fost catalogată drept „nesănătoasă“, conform măsurătorilor din Podul de Piatră şi Oancea.

Important de precizat este că indicii mari de poluare sunt confirmaţi inclusiv de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) pe site-ul calitateaer.ro, unde este indexată reţeaua naţională de monitorizare a calităţii aerului.

„Sunt mai mulţi factori care au determinat poluarea extrem de ridicată, iar acum se suprapun peste un fenomen de inversie termică şi toţi poluanţii sunt «păstraţi» la sol pe o perioadă mai mare de timp. Acum putem observa poluarea aşa cum este ea în realitate. Este o poluare foarte mare din cauza unor factori precum traficul, şantierele, vegetaţia este în «cădere» şi la care se adaugă acest fenomen meteo“, a declarat ieri cercetătorul Silviu Gurlui.

El a subliniat că poluarea cu particule de praf va rămâne la cote ridicate şi în următoarea perioadă în cazul în care nu vor exista precipitaţii. Cercetătorul îi îndeamnă pe ieşeni să fie precauţi în această perioadă pentru nu a fi afectaţi de nivelul ridicat de poluare din oraş.

Primăria Iaşi a reacţionat timid pe această temă, ieri, deşi problema este cunoscută încă de acum câteva zile. Într-o informare publicată pe site-ul ziarului municipalităţii (curierul-iasi.ro), instituţia identifică drept principală cauză traficul intens de autovehicule din ultima săptămână în contextul Sărbătorilor Iaşului şi al pelerinajului la Sfânta Parascheva.

„În Municipiul Iaşi au crescut peste limitele ad­misibile concentraţiile de particule de praf PM10, fapt ce poate dăuna sănătăţii persoa­nelor cu afecţiuni pulmonare, persoanelor în vârstă şi mai ales copiilor. În aceste condiţii se recomandă evitarea staţionării persoanelor în zonele cu trafic intens, evitarea zonelor aglomerate cu vegetaţie redusă, purtarea măştilor medicale protectoare şi limitarea timpilor de aerisire a locuinţelor“, se arată în informarea Primăriei.

Municipalitatea a pus la dispoziţia populaţiei un număr de telefon (0744.533.860) unde cetăţenii pot semnala activităţi generatoare de praf astfel încât să se poată interveni pentru reducerea efectelor. Totodată, Primăria a dat asigurări că au fost dispuse „măsuri suplimentare de igienizare, curăţare şi eliminare a prafului atmosferic în vederea reducerii concentraţiei acestora la nivelul de normalitate“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Nicolae GRECU

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Fotbalul nu trebuie să mai suporte umilinţa vasalităţii faţă de vremelnici politruci pe post de suzerani.

Filmuletul zilei

opinii

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Eugen MUNTEANU

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Sunt evenimente sau întâmplări în viaţa fiecăruia dintre noi care ni se imprimă definitiv în memorie datorită semnificaţiei speciale pe care le‑o acordăm. Un asemenea eveniment este, în opinia autorului, cel evocat în rândurile următoare.

Silueta oraşului

arh. Ionel OANCEA

Silueta oraşului

Prima poveste a oraşului, scrisă în secolele XII-X înainte de Hristos, este despre ideea turnului până la cer construit pentru faimă. 

Teologie cu linguriţa (IV)

pr. Constantin STURZU

Teologie cu linguriţa (IV)

Statul are datoria de a veghea la sănătatea cetăţenilor, dar şi de a respecta legi precum cea care vorbeşte despre un "mod autonom" în care se organizează cultele. Nici o reglementare a autorităţilor nu poate aduce atingere unor adevăruri de credinţă, decât dacă se încalcă această "autonomie". Ideea că interesul public poate justifica intervenţia statutului în chestiuni de ordin religios nu este nouă. 

pulspulspuls

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

Caricatura zilei

Munca în vremea pandemiei

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.