De Sănătate

Punem punctul pe știi

Interviu cu nutriţionistul Adina Rusu. Ne putem îngrăşa şi cu 5 kg în concediu. Cum revenim la greutatea normală

luni, 01 august 2022, 01:50
7 MIN
 Interviu cu nutriţionistul Adina Rusu. Ne putem îngrăşa şi cu 5 kg în concediu. Cum revenim la greutatea normală

Interviu cu nutriţionistul-dietetician Adina Rusu: „O alimentaţie echilibrată în concediu nu trebuie să fie asociată cu ideea de restricţii, de «dietă», ci mai degrabă cu o alimentaţie corectă”.

Într-un interviu acordat „Ziarului de Iaşi”, nutriţionistul-dietetician Adina Rusu a explicat de ce în perioada vacanţelor suntem mai predispuşi să luăm în greutate, cum ar trebui să arate programul meselor în astfel de zile, dar şi de ce regimurile de tip „all inclusive” reprezintă adevărate provocări culinare.

Nutriţionistul susţine că în timpul concediului nu trebuie să ne abatem de la cele trei mese ale zile, însă este necesar să facem acest lucru fără a crea dezechilibre: este important să nu renunţăm la micul dejun, iar masa de seară să nu fie la ore foarte târzii pentru a nu îngreuna digestia.

Cu toate acestea, nici nu trebuie să asociem alimentaţia echilibrată în vacanţă cu ideea de diete sau restricţii, ci mai degrabă să fim atenţi la ce şi cât mâncăm.

– Fiind perioada vacanţelor, cum ar trebui să mâncăm atunci când plecăm în concediu ca să nu ne întoarcem acasă cu kilograme în plus?

– Concediul poate fi o provocare pentru silueta noastră, în special dacă, în mod normal, asociem alimentaţia nesănătoasă cu recompensa şi cu relaxarea. Pentru a evita creşterea în greutate, este important ca, şi în perioadele de vacanţă, să respectăm regulile de bază ale unei alimentaţii sănătoase, respectiv să mâncăm la timp, să nu mâncăm porţii foarte mari de alimente şi, nu în ultimul rând, să ne hidratăm.

Pe fondul relaxării şi al atmosferei plăcute, în vacanţe, avem tendinţa de a mânca mai mult. Este indicat ca, odată cu apariţia senzaţiei de saţietate, să ne oprim din mâncat şi, mai ales dacă masa a fost foarte abundentă, să evităm să încheiem cu dulciuri sau cu fructe.

De asemenea, este recomandat să nu mâncăm foarte repede. A mânca înseamnă şi a savura alimentele consumate. Mestecând bine alimentele, mâncând încet, ajutăm digestia şi instalarea mai rapidă a saţietăţii, în timp ce mâncatul în viteză cauzează frecvent fenomene digestive precum balonarea şi aerofagia.

În plus, este indicat să nu consumăm alcool în exces, pentru că indiferent de tipul băuturilor alese, excesul trebuie evitat. Dacă o jumătate de pahar de vin poate aduce unele beneficii, consumul unei cantităţi mari de alcool, mai ales când este asociat unor mese abundente, poate favoriza apariţia arsurilor gastrice şi a refluxului acid.

 

„Pentru a trece cu bine de provocarea culinară a vacanţelor «all inclusive», ideal ar fi să alegem la fiecare masă câte un singur fel de mâncare”

 

– În cazul celor care optează pentru o vacanţă „all inclusive” există un risc mai mare, fiind o tentaţie de a încerca cât mai multe feluri de mâncare?

– Există, într-adevăr, tendinţa de a mânca mai mult atunci când avem la dispoziţie foarte multe tipuri de alimente. De altfel, şi din punct de vedere psihologic, este greu să menţinem obiceiurile sănătoase într-un mediu „ostil”.

– Ce ar trebui să facem, de exemplu să alegem doar anumite tipuri de mâncare?

– Pentru a trece cu bine de provocarea culinară a vacanţelor „all inclusive”, ideal ar fi să alegem la fiecare masă câte un singur fel de mâncare, astfel încât să putem să controlăm porţiile. Practic însă, trebuie să fim realişti şi să recunoaştem că este foarte greu să rezistăm tentaţiei de a nu gusta şi din alte feluri de mâncare după ce am consumat întreaga porţie pe care am ales-o iniţial.

Prin urmare, putem alege, de la bun început, să gustăm din mai multe variante de meniu, dar să avem grijă ca porţia totală de mâncare consumată la o masă să nu fie foarte mare.

 

„Atunci când distanţa dintre mese este foarte mare, supunem organismul unui stres şi ajungem să nu mai putem controla foarte bine ceea ce alegem să mâncăm”

 

– Poate fi compensat un consum caloric mai mare de mai multă mişcare sau exerciţii fizice mai ales în timpul unei vacanţe?

– Nu trebuie să ne păcălim şi să credem că dacă am mers mai mult pe jos, putem compensa meniurile copioase sau desertul cu care, poate, alegem să încheiem fiecare masă. Un singur desert sau un cocktail ar putea să ne aducă până la 1000 de kcal, energie destul de greu de compensat prin activitatea fizică desfăşurată în concediu. Mişcarea poate favoriza însă digestia, fiind recomandat ca după masă, în locul somnului de prânz, să optăm pentru o plimbare în aer liber.

– Cum ar trebui să arate programul meselor în zilele de vacanţă?

Şi în timpul zilelor de concediu, dacă ne trezim dimineaţă, este important să luăm micul dejun. Dacă însă ne trezim mai târziu, putem începe ziua cu o gustare mai uşoară. De asemenea, este important ca pe tot parcursul zilei, să păstrăm organizarea programului meselor principale, astfel încât să nu ajungem să ni se facă foarte foame.

Atunci când distanţa dintre mese este foarte mare, supunem organismul unui stres şi ajungem să nu mai putem controla foarte bine ceea ce alegem să mâncăm, fiind mult mai vulnerabili în faţa alegerilor nesănătoase.

De asemenea, trebuie să încercăm ca masa de seară să nu fie luată foarte târziu şi să nu fie alcătuită din meniuri greu digerabile, bogate în grăsimi. Mâncând târziu, nu ne vom odihni foarte bine, digestia va fi îngreunată, a doua zi dimineaţă nu vom putea mânca foarte corect, riscând astfel să dezechilibrăm întreg programul de alimentaţie.

O alimentaţie echilibrată în concediu nu trebuie să fie asociată cu ideea de restricţii, de „dietă”. Alimentaţia corectă în zilele libere ne poate da mai multă energie şi un tonus mai bun, ajutându-ne astfel să ne simţim mult mai bine în vacanţă!

 

„Contează foarte mult să ne corectăm alimentaţia în restul anului, să adoptăm un stil de viaţă cât mai sănătos, astfel încât vacanţele să nu ne pună foarte mult în pericol silueta”

 

– Există riscul de a adăuga kilograme în plus atunci când ne abatem de la programul cu care este obişnuit organismul nostru: ore cât de cât fixe la mese, un anumit nivel de mişcare?

– Există acest risc de a ne îngrăşa atunci când nu mai respectăm niciun fel de reguli în vacanţă. De altfel, conform studiilor, creşterea în greutate după o vacanţă de una-două săptămâni, poate fi de până la 5 kilograme, existând şi excepţii care depăşesc această valoare. Însă, persoanele care, în mod normal, au o alimentaţie echilibrată, nu pot mânca excesiv în vacanţe şi, chiar dacă se confruntă cu o creştere în greutate după concediu, organismul acestora îşi revine uşor, după reluarea programului normal.

Prin urmare, contează foarte mult să ne corectăm alimentaţia în restul anului, să adoptăm un stil de viaţă cât mai sănătos, astfel încât vacanţele să nu ne pună foarte mult în pericol silueta.

– Cât de greu sunt de dat jos aceste kilograme puse în vacanţă – e suficientă revenirea la programul de dinainte sau e nevoie de un efort suplimentar?

– În mod normal, creşterea în greutate care apare după concediu poate să fie dată atât de mărirea rezervelor de grăsime din organism, cât şi de o retenţie de apă cauzată de nerespectarea unui program corect al meselor şi de conţinutul crescut de sare şi de zahăr din meniurile alese. Astfel că, după vacanţă, simpla revenire la o alimentaţie echilibrată poate să fie suficientă pentru a ajunge la greutatea dinaintea concediului.

Mai mult, nici nu este recomandat ca, după mesele copioase din perioada vacanţei, să trecem pe un regim alimentar excesiv de restrictiv, care poate fi foarte periculos pentru sănătate. Mesele copioase urmate de restricţii drastice ale aportului caloric reprezintă un stres pentru aparatul digestiv, putându-se manifesta prin arsuri gastrice şi tulburări digestive, fiind, în plus, şi contraproductive pentru siluetă. 

Comentarii