Interviu cu poliţista anti-sistem: „Suntem şcoliţi pentru a fi o turmă de oi mute”

sâmbătă, 03 august 2019, 01:50
7 MIN
 Interviu cu poliţista anti-sistem: „Suntem şcoliţi pentru a fi o turmă de oi mute”

Tânăra poliţistă Andrada Voicu (foto) ne-a declarat că nu se teme de repercusiuni. Au fost depuse în jur de o sută de plângeri împotriva şefului Poliţiei ieşene după ce acesta a dispus cercetarea disciplinară a tineri agente din Paşcani. Comisarul-şef Gîtlan ne-a declarat că Andrada Voicu este cercetată pentru un limbaj inadecvat folosit pe Facebook, limbaj care ar fi atras atenţia şi şefilor din IGPR şi minister.

 

Tânăra poliţistă Andrada Voicu (28 de ani) spune, într-un interviu acordat „Ziarului de Iaşi“, că nu se teme de repercusiuni după ce anunţul cercetării sale disciplinare a dus la declanşarea unul adevărat „tsunami“ în Poliţia Iaşi. În jur de 100 de sesizări au fost depuse, până ieri, la registratura Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi, toate îndreptate împotriva comisarului-şef Costel Gîtlan. Valul de sesizări i-au luat pe surprindere pe reprezentanţii inspectoratului, care, cel mai probabil, vor declina la IGPR petiţiile. Un lucru e cert: toţi cei care au trimis petiţii vor trebui, conform legii, să primească răspuns în maximum 30 de zile. În interviul acordat ziarului, poliţista anti-sistem Andrada Voicu că nu a discutat direct, până acum, niciodată cu Costel Gîtlan, însă comisarul-şef este cel care, personal, a cerut cercetarea sa disciplinară. „I-a tot desemnat pe alţii să discute cu mine“, spune agenta.

Reporter: Percepţia exterioră despre Poliţie e că, cei din sistem, ies foarte rar în public pentru a reclama neajunsurile sau problemele cu care se confruntă. În urma unei astfel de reacţii, dvs aţi ajuns să fiţi cercetată disciplinar. Vă pare rău că aţi publicat pe Facebook acele postări?

Andrada Voicu: Dintre toate simţămintele pe care le avem, frica ne pune capac, chiar şi atunci când ştim că suntem nedreptăţiţi. Am observat încă din şcoala de poliţie o încercare de implementare în mintea noastră a acestui sentiment, prin lucruri relativ simple: nu eşti de-acord cu ceea ce îţi spune superiorul (în speţă, dirigintele clasei), eşti pus să dai ture de teren, sau să faci flotări pe ploaie, în văzul celorlalţi colegi. Umilit, practic. Acest lucru văd că se întâmplă şi după încadrare. În cazul meu este simplu. Mi-am exercitat dreptul la liberă exprimare şi am fost anunţată că s-a declanşat o cercetare disciplinară. Lucrurile se leagă între ele şi de-aici nu rezultă decât faptul că suntem şcoliţi pentru a fi o turmă de oi mute. Nu îmi pare rău pentru faptul că am scris pe pagina mea de Facebook despre neajunsurile noastre. Din punctul meu de vedere, e un act de normalitate pe care ar trebui să îl facă fiecare. Însă foarte puţini sunt cei care iau atitudine. Vrem o ţară ca afară, dar nu mişcăm un pai.

Reporter: Marian Godină relatează o scenă de hărţuire la locul de muncă, cea în care vi s-ar fi reproşat tatuajul de la o mână. E singura acţiune de acest tip, puteţi să ne relataţi dacă au mai fost şi altele?

Andrada Voicu: Ceea ce s-a întâmplat în legătură cu tatuajul, nu este neapărat o scenă de hărţuire. E de înţeles, oamenii au tendinţa de a te judeca după aspectul fizic. Hărţuită m-am simţit in momentul în care colegii mei de la Controlul Intern au venit să discutăm pe marginea primelor mele postări de pe Facebook. Când un om vine cu gândul de a te domina şi îţi adresează aceeaşi întrebare de cel puţin 6 ori, începi să resimţi o stare de disconfort. Toate astea, sub ochii reprezentantului sindical care m-a însoţit în permanenţă. Imaginaţi-vă cum ar fi decurs discuţia dacă aş fi fost singură.

Reporter: Câteva zeci de persoane au trimis către IPJ Iaşi petiţii prin care cer cercetarea inspectorului-şef al instituţiei. Aceşti oameni, practic, vă susţin demersul de a expune public neregulile din sistem. Ce le transmiteţi celor care au transmis petiţii?

Andrada Voicu: Nu m-am aşteptat ca oameni din toate colţurile ţării să mă susţină, întrucât de cele mai multe ori, suntem băgaţi cu toţii în aceeaşi oală cu cei care ne fac de râs şi ne prejudiciază cu adevărat imaginea. Încă sunt emoţionată şi încă nu conştientizez că tot ceea ce se întâmplă este real. Cum le-am transmis şi pe pagina mea de Facebook, nu pot decât să le mulţumesc din tot sufletul meu şi să sper că ne vom inspira unii de la alţii când va veni vorba de curaj şi demnitate.

Reporter: Aţi discutat personal, faţă în faţă sau telefonic, de la momentul iniţierii cercetării disciplinare, cu inspectorul-şef al IPJ Iaşi?

Andrada Voicu: Se pare că dl. Inspector Şef nu a simţit nevoia să discutăm faţă în faţă sau telefonic, deşi cercetarea s-a declanşat din dispoziţia dumnealui. I-a tot desemnat pe alţii să discute cu mine.

Reporter: Vă este teamă de repercusiuni în urma apariţiei în public a conflictului pe care îl aveţi cu IPJ Iaşi?

Andrada Voicu: Sinceră să fiu, am văzut cum funcţionează acest sistem. Mă pot aştepta la orice. Dar chiar şi aşa, frica este ultimul sentiment din lume care ar putea pune stăpânire pe mine acum, fiindcă odată cu accidentul în care am fost implicată, am trecut prin Iad şi nu mă mai impresionează nimic. Am devenit puternică. Şi pe lângă toate astea, am alături nişte oameni extraordinari care mă susţin şi care nu ar permite să mi se facă vreo nedreptate.

Reporter: Dincolo de reacţia instituţională a conducerii IPJ, ce feedback aţi primit de la colegii poliţişti după ce aţi început să relataţi, pe Facebook, despre problemele din sistem?

Andrada Voicu: Colegii se împart în 3 tabere, dacă pot spune aşa. – tabăra celor care iau atitudine, dar care, din păcate, sunt puţini la număr. – tabăra celor care sunt de-acord cu mine şi care mă susţin cumva doar cu gândul şi cu un share sfios pe Facebook (din motiv evidente-vedeţi răspunsul la întrebarea cu nr. 1) – tabăra celor care abia aşteaptă să mi se întâmple ceva rău şi care se simt ofensaţi, probabil pentru că fac parte din categoria pe care am menţionat-o în postarea mea, adică a miliţienilor şpăgari şi fără personalitate, care plimbă cafelele prin birouri şi se compromit ca oameni lingând tălpile superiorilor.

Reporter: Cu ce probleme consideraţi că se mai confruntă, în prezent, Poliţia ieşeană?

Andrada Voicu: Problemele cu care se confruntă Poliţia ieşeană sunt cele cu care se confruntă toată Poliţia Română, de fapt. Pornind de la logistică şi ajungând până la mentalitatea oamenilor. Totul pleacă de la oameni, iar problemele sunt înfipte adânc în noi. Nu vă gândiţi că numai în Poliţie sunt probleme. Problemele sunt peste tot şi totul e cu susul în jos din păcate.

Reporter: Descrieţi-ne, pe scurt, activitatea de poliţie pe care o desfăşuraţi la Paşcani?

Andrada Voicu: Ocup o func­ţie din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale. Judiciar, cum i se mai spune în termeni „populari“. Sunt agent de poliţie, am absolvit Şcoala de poliţie de la Câmpina în anul 2016.

Ce spune şeful Poliţiei despre această situaţie

Contactat de ziar, comisarul-şef Costel Gîtlan ne-a precizat că Andrada Voicu nu a fost declarată, până acum, vinovată sau nevinovată în cadrul cercetării disciplinare. Potrivit inspectorului-şef, poliţista din Paşcani este cercetată pentru un limbaj inadecvat folosit pe Facebook, care este spaţiu public. E vorba de o postare în care Andra Voicu ar fi folosit un limbaj despre care exista la acest moment doar suspiciunea că ar încălca Legea Poliţiei. „Urmează de acum înainte să se stabilească dacă are o culpă sau o formă de vinovăţie cu privire la acuzaţii. Asta înseamnă cercetare disciplinară. Se face de către un poliţist care are calitate judiciară, are studii de Drept, şi care poate să dispună trimiterea în faţa consiliului de disciplină al inspectoratului sau clasarea materialului“, ne-a spus Gîtlan. Şeful Poliţiei Iaşi a mai precizat că limbajul pentru care ar fi cercetată Andrada Voicu ar fi atras atenţia reprezentanţilor Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), dar şi ai ministerului. Despre petiţiile înregistrate împotriva sa, Gîtlan ne-a precizat că acestea vor fi declinate către IGPR. Întrebat dacă la rândul său are nemulţumiri despre sistemul de Poliţie, Gîtlan ne-a precizat că da. „Mai sunt multe lucruri de făcut, este loc de mult mai bine. Cred că sistemul trebuie reformat atât din interior cât şi cu ajutorul societăţii“, a spus Gîtlan.

Comentarii