Judecătorii şi grefierii nu sunt de acord cu tăierea pensiilor de serviciu

joi, 19 decembrie 2019, 02:56
2 MIN
 Judecătorii şi grefierii nu sunt de acord cu tăierea pensiilor de serviciu

Iniţiativa de eliminare a pensiilor speciale pentru angajaţii din sistemul judiciar – magistraţi şi grefieri – a stârnit nemulţumiri inclusiv la Iaşi. Ieri-dimineaţă, înainte ca propunerea legislativă să fie analizată în Parlament, zeci de grefieri din Iaşi, arondaţi atât instanţelor, cât şi parchetelor, au pichetat sediul instituţiilor unde activează. Aceştia au purtat pancarte cu mesaje prin care şi-au exprimat nemulţumirea faţă de posibilitatea de a rămâne fără pensia de serviciu, care, în cele mai multe cazuri, le-ar dubla indemnizaţiile la pensie.

„Grefierii nu au pensie specială, au pensie ocupaţională”, „Funcţia de grefier este incompatibilă cu orice altă funcţie” sau „Avem interdicţii şi incompatibilităţi” sunt câteva dintre mesajele prezentate public de grefieri.

Acţiunea acestora a fost una naţională şi s-a derulat chiar în timp ce, în Parlament, trebuia să fie dezbătut proiectul referitor la eliminarea pensiilor speciale pentru personalul din justiţie.

„Sistemul judiciar urmează să fie blocat dacă acest proiect de lege va ajunge la vot final în plen şi va conduce la abrogarea pensiilor de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate”, au ameninţat grefierii.

Cu tot cu pensia de serviciu, indemnizaţia unui grefier se ridică la o valoare medie de 4.000 de lei. Ieri, şi Tribunalul Iaşi a reacţionat faţă de propunerea legislativă de eliminare a pensiilor speciale.

„Asigurarea independenţei şi imparţialităţii judecătorilor implică datoria statului de a-i proteja pe aceştia de presiuni şi influenţe. Pentru aceasta, nivelul veniturilor trebuie să fie adecvat, adică în concordanţă cu demnitatea şi statutul lor, precum şi cu răspunderea care le revine (…) Judecătorii din cadrul Tribunalului Iaşi sunt solidari cu acţiunile de protest iniţiate de corpul personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti”, se menţionează într-un comunicat remis de Tribunalul Iaşi.

Parlamentul a decis ieri să amâne discutarea proiectului de lege privind eliminarea pensiilor speciale.

Comentarii