Kaufland va ridica un centru comercial cu etaj în CUG. Firma lui Fenechiu va termina PUZ-ul anul acesta

sâmbătă, 26 noiembrie 2022, 02:50
3 MIN
 Kaufland va ridica un centru comercial cu etaj în CUG. Firma lui Fenechiu va termina PUZ-ul anul acesta

Lucrările de construire a unui supermarket Kaufland în capătul zonei CUG vor începe anul viitor. Proiectul planului urbanistic aferent centrului comercial a ajuns în ultima etapă de avizare înainte de a fi aprobat în plenul Consiliului Local (CL). 

În următorii ani, Iaşul va deveni un punct important pe harta naţională a lanţului de retail având în vedere investiţiile preconizate. În primul rând, în zona Metro, Kaufland are deja autorizate lucrările de construire a celui de-al treilea centru logistic din ţară al companiei, după cele de la Ploieşti şi Turda. Apoi, recent, la Primăria Iaşi, o altă documentaţie urbanistică a Kaufland a intrat în procesul de avizare: amenajarea unui parc de retail (galerii comerciale) pe str. Bucium, în apropiere de Carrefour Felicia.

De remarcat obiectul proiectului propus pe terenuri ce au aparţinut Moldomobila – ar fi prima investiţie de acest tip din Iaşi a Kaufland. Tot anul viitor este de aşteptat să înceapă lucrările la supermarketul Kaufland din Galata, de pe şos. Iaşi – Voineşti. În schimb, anul acesta, Kaufland a deschis supermarketul din Tătăraşi, în condiţiile în care lanţul de retail mai mare magazine în Păcurari, Tudor, Nicolina şi zona Podului de Piatră.

Sens giratoriu pe şos. Nicolina

În zona CUG, Kaufland are la dispoziţie un teren de peste 17.200 mp unde va fi construit un centru comercial cu demisol, parter şi un etaj. Amplasamentul are deschidere la şos. Nicolina, în vecinătate fiind Centrul Expoziţional Moldova. În prezent, proprietarul terenului este firma Engeko, în care este implicat fostul ministru Relu Fenechiu. Între cele două companii este încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare prin care Engeko îşi asumă ca, până la finalul acestui an, să predea suprafaţa cu tot cu Planul Urbanistic Zonal (PUZ) aprobat pentru construirea unui centru comercial.

Tranzacţia se ridică la circa 2 milioane de euro, conform unor surse din piaţa imobiliară. În ceea ce priveşte accesul, pe şos. Nicolina ar urma să fie amenajată o giraţie, iar intrarea în parcarea centrului comercial va fi permisă printr-un drum existent pe latura nordică a amplasamentului, care face legătura cu şoseaua amintită. În proiectul de PUZ, se arată că investitorul va ceda domeniului public un teren pentru modernizarea drumului. „Autorizarea executării construcţiilor va dispune obligativitatea menţinerii sau cererii de spaţii verzi şi plantate în funcţie de destinaţia şi capacitatea construcţiei. Se recomandă ca pe suprafeţele neocupate cu clădiri sau rezervate pentru realizarea obiectivelor de utilitate publică să se asigure plantarea cel puţin a unui arbore la fiecare 200 metri de teren în zonele de protecţia şi amenajarea de spaţii verzi plantate pe circa 40% din suprafaţa de aliniament şi clădiri”, se arată în proiectul de PUZ.

Foarte probabil, documentaţia urbanistică va intra în ultima şedinţă ordinară din acest an, programată pentru mijlocul lunii decembrie. Ulterior, beneficiarul va putea solicita emiterea autorizaţiei de construire. Având în vedere stadiul proiectului în procesul de avizare, sunt create premisele ca lucrările de construire să înceapă în a doua jumătate a anului viitor. 

Comentarii