Laszlo Tokes cere un protectorat al Ungariei asupra Transilvaniei

luni, 25 iulie 2016, 01:49
2 MIN
 Laszlo Tokes cere un protectorat al Ungariei asupra Transilvaniei

Euproarlamentarul FIDESZ Laszlo Tokes a reiterat premierului ungar Viktor Orban, sâmbătă, la Băile Tuşnad, rugămintea de a asigura potectoratul Ungariei asupra Transilvaniei şi necesitatea autonomiei pentru maghiarii din România.

Laszlo Tokes şi-a început discursul transmiţând condoleanţe poporului francez şi rudelor victimelor atacului terorist de la Nisa care, împreună cu alte atentate, cel mai recent fiind cel din Germania, ”reprezintă o ameninţare pentru Europa”. Ulterior, el s-a adresat ”premierului naţiunii”, Viktor Orban, căruia i-a repetat rugămintea de a asigura protectoratul Ungariei în Transilvania. ”Acum câţiva ani, tot aici, mi-am exprimat dorinţa ca premierul aflat lângă mine să accepte statutul de putere protectoare a maghiarilor din afara frontierelor, cum a făcut Austria pentru cei din Tirolul de Sud”, a spus Tokes, adăugând că România şi Ungaria ar putea să se înţeleagă în acest fel şi ”asupra autonomiei maghiarilor din Transilvania”.

El a mai spus că Partidul Popular Maghiar din Transilvania şi Consiliul Naţional Secuiesc militează pentru aceeaşi soluţie în Transilvania, ”în ultima vreme alăturându-li-se UDMR şi partenerul ei, Partidul Civic Maghiar”. Laszlo Tokes a subliniat că maghiarii iubesc şi luptă pentru libertate, iar pentru cei din Transilvania ”zălogul libertăţii şi garanţia este autonomia”. ”Înainte ca cineva să ne acuze de iredentism, trebuie să spunem că noi nu vorbim de o problemă de frontieră, noi vorbim de autonomie, nu vrem teritorii, ci drepturi comunitare. Acordurile internaţionale şi Constituţia României o respectăm, dar vrem dialog politic ca, în acord cu legislaţia din România, să creăm un sistem global şi real pentru comunitatea maghiară din România, care, conform convingerilor noastre, este singura garanţie pentru a asigura dezvoltarea noastră liberă. Voinţa noastră este în acord deplin cu normele internaţionale şi corespunde formelor de autonomie care în multe ţări din lume şi din Europa funcţionează, spre mulţumirea generală şi poartă libertatea şi stabilitatea”, a declarat europarlamentarul FIDESZ.
El şi-a încheiat discursul cu binecuvântarea ”Dumnezeule, bincuvântează-i pe maghiari şi nu lăsa Transilvania să piara!”

La dezbaterea cu tema ”Acasă, în Europa" au participat premeirul Ungariei, Orban Viktor, preşedintele Comisiei de politică externă a Parlamentului de la Budapesta, Nemeth Zsolt, şi europarlamentarul Tokes Laszlo.

 

Comentarii