Lupta contra cancerului la Iaşi: 17.500 de pacienţi la Oncologie. Medicii: „Poate fi vindecat”. Stadii şi şanse

vineri, 03 noiembrie 2023, 02:50
5 MIN
 Lupta contra cancerului la Iaşi: 17.500 de pacienţi la Oncologie.  Medicii: „Poate fi vindecat”. Stadii şi şanse

Aproximativ 17.500 de români bolnavi de cancer se află în evidenţele Institutului Regional de Oncologie din Iaşi. Situaţia detaliată, consultată de către publicaţia noastră, arată însă că, în ciuda operaţiunilor ample de screening şi a tuturor eforturilor de sensibilizare a populaţiei din Iaşi şi din Moldova, numărul cazurilor noi nu este încă la nivelul din 2019, anul dinaintea pandemiei. În contextul în care acum sunt mai multe programe de screening, caravane mobile, este mai crescut gradul de conştientizare şi oamenii sunt, în general, mai bine informaţi.

 Medicii cu care am discutat spun că a rămas o frică după pandemie, iar mulţi dintre cei care ajung la spital cu simptome au deja forme avansate de cancer. Iar dacă rata de supravieţuire la cinci ani în cazul unui cancer de stadiu I trece de 80%, în funcţie de cancer, boala depistată la stadiul III sau IV înseamnă o luptă grea cu o rată de supravieţuire la cinci ani de 15 – 20%.

Mai bine jumătate dintre pacienţi sunt femei

Institutul Regional de Oncologie din Iaşi ne-a furnizat datele primelor nouă luni din ultimii cinci ani, pentru a vedea, comparativ, cum arată situaţia cancerelor noi raportate de către oamenii care apelează la serviciile medicale ale IRO. Deşi aceştia sunt preponderent ieşeni, caracterul regional al IRO face ca majoritatea cazurilor să fie din toată Moldova, ba chiar şi din alte regiuni ale ţării.

Din documentele consultate de „Ziarul de Iaşi”, la momentul octombrie 2023, la IRO erau în evidenţe 17.530 de pacienţi, 11.328 din mediul urban şi 6.202 din mediul rural. Ca pondere, mai bine de jumătate dintre aceştia sunt femei: 10.493 din total. La nivel de comparaţie, în 2019 erau 14.251 de pacienţi în evidenţele spitalului, 9.121 din mediul urban, 5.130 din rural, 8.612 fiind femei.

Diferenţele apar însă atunci când ne uităm la numărul total de cazuri depistate în anul respectiv. În primele 9 luni din octombrie 2019 erau descoperite 2.550 de cazuri noi de cancer, iar în acelaşi interval din 2023 doar 2.249. Prăbuşirea a avut loc în 2020, în primul an de pandemie, când au fost doar 1899 de cazuri identificate, cu 550 mai puţine decât anul precedent, o scădere cu aproape 22%. Medicii spun, însă, că asta nu înseamnă că suntem mai bine sau că ne îmbolnăvim mai puţin, ci că oamenii au o reticenţă crescută de a veni la spital după momentul COVID-19. Iar apropierea din nou de nivelul de dinainte de pandemie e realizată prin faptul că IRO a inaugurat un Centru de Screening şi Diagnostic în Boli Oncologice, iar caravanele mobile oferă mii de testări gratuite în toate judeţele din Moldova.

„De la înfiinţarea departamentului de screening activitatea este mult mai organizată şi mai profesionistă, se merge în toate regiunile din Moldova, chiar şi în Dobrogea. Se merge în special pe screening la cancerele de col uterin, cele mamare şi de colon: nu toate pot fi depistate uşor prin screening, unele au o perioadă de latenţă mai îndelungată, iar unele teste trebuie să fie foarte performante: extrem de sensibile şi specifice”, a declarat prof.dr. Lucian Miron, şef Clinică Oncologie Medicală Iaşi.

Cele mai des întâlnite cancere: de sân, colorectale şi bronhopulmonare

Chiar dacă numărul de cazuri nou-descoperite pe an variază şi încă nu a ajuns la nivelul din 2019, numărul pacienţilor aflaţi în evidenţa spitalului pe diferite tipuri de cancere este într-o creştere continuă. Cele mai multe cazuri de cancer tratate în curent de spital sunt cele de sân: 289 de cazuri descoperite în 2023, 3.926 de pacienţi care primesc tratament. Apoi sunt cele colorectale: aproape 300 de cazuri în primele nouă luni din 2023, iar în evidenţă sunt peste 3.100 de pacienţi. Cele mai multe cazuri depistate în 2023 sunt însă cele bronhopulmonare: 333 la număr, fiind în total 1.159 de pacienţi cu o astfel de afecţiune care nu sunt încă vindecaţi şi nici nu au pierdut lupta cu boala.

În 2023 au mai fost depistate 167 de cancere la prostată, 104 de piele, 56 de col uterin, 86 de stomac, 90 de vezică urinară, 101 de pancreas şi 105 de ficat. Urmărind evoluţia de-a lungul anilor, putem observa însă că activitatea de screening a spitalului face diferenţa: deşi sunt mai puţin cazuri per total în 2023 faţă de 2019, pe zonele unde s-au făcut campanii şi unde au mers echipele mobile pe teren au fost depistate mai multe cazuri. Sunt mai multe cancere de sân, colorectale şi de piele descoperite în 2023 faţă de 2019, spre exemplu.

Prof. dr. Lucian Miron spune însă că nici faptul că am găsit mai multe cazuri în unele zone nu înseamnă că suntem mai bolnavi decât eram acum cinci ani. „Sigur că dacă o să căutăm anumite tipuri de cancere, facem campanii extinse de screening, căutare sistemică, ai impresia că sunt mai multe”, a explicat specialistul. Acesta atrage atenţia că, depistate devreme, multe dintre cancere nu doar că pot fi ţinute sub control, ci sunt şanse de vindecare.

Cancerul poate fi învins

„Categoric că pandemia a influenţat felul în care oamenii vin la spital. Am constatat asta şi în timpul pandemiei, şi după. Oamenii au venit la medic mai puţin, în general, dar şi cu stadii mai avansate ale bolilor. Iar precocitatea diagnosticului este una dintre cele mai importante aspecte din oncologie. Dacă prinzi un cancer din timp, îl poţi vindeca. Dacă e în stadii avansate, 3 sau 4, atunci te lupţi, cu tratamente, cu medicaţie, prin toate mijloacele, să obţii o supravieţuire cât mai lungă”, a mai precizat prof.dr. Lucian Miron.

Situaţia nu este lipsită şi de un paradox: faţă de acum cinci ani, spune specialistul, soluţii de tratament şi de luptă împotriva bolii sunt mult mai mari. Practic, dacă oamenii şi-ar învinge frica de boală şi ar veni de la primele simptome sau dacă şi-ar face testări periodice, ar avea şanse mult mai mari în 2023 să învingă boală decât aveau în 2019.

„Oncologia este într-o expansiune extraordinară, şi în diagnostic, dar şi în tratament: sunt terapiile moleculare ţintite şi imunoterapie care au schimbat total felul în care ne uităm la cancere. Sunt progrese foarte mari. Dar trebuie să vorbim de a ajunge la timp: la cancerul de sân, spre exemplu, sunt 80% şanse de supravieţuire la cinci ani dacă e prins în stadiul I. Stadiile metastatice, III sau IV, au o şansă de supravieţuire la cinci ani de 15% – 20%, în funcţie de gravitate şi progresul pacientului”, a conchis prof.dr. Lucian Miron. 

Comentarii