Lupte la baionetă la Mircești: șapte consilieri maziliți de ceilalți membri ai Consiliului Local

joi, 26 mai 2022, 23:16
4 MIN
 Lupte la baionetă la Mircești: șapte consilieri maziliți de ceilalți membri ai Consiliului Local

Șpte consilieri au fost maziliţi de ceilalţi membri ai Consiliului Local. Prefectul s-a sesizat şi a atacat toate hotărârile adoptate în acest sen. În acelaşi timp, cei daţi afară din CL s-au adresat şi ei instanţei şi doi au obţinut deja reconfirmarea mandatelor

 

Comuna Mirceşti rămâne una greu de guvernat. Exasperat de lipsa de eficienţă a Consiliului Local sau, poate, de incapacitatea de a stabili un mod de colaborare între consilierii USR şi cei ai PNL (sunt şase aleşi din fiecare tabără), primarul a încercat să scape de "rebeli": în şedinţa din 6 aprilie, consilierii liberali şi singurul consilier de la PSD au fost excluşi din CL prin votul celorlalţi consilieri, de la USR. Dar cum a fost posibil aşa ceva?

Preşedintele de şedinţă şi secretarul Primăriei Mirceşti s-au bazat pe articolul 204 din Codul administrativ ca să justifice în proiectul de hotărâre anularea mandatelor celor şapte consilieri: "lipsa nemotivată de la mai mult de 3 şedinţe ordinare şi/sau extraordinare consecutive ale consiliului, desfăşurate pe durata a trei luni calendaristice", respectiv "lipsa nemotivată de la 3 întruniri ale consiliului, convocate pe durata a 3 luni calendaristice, care determină imposibilitatea desfăşurării, în condiţiile legii, a şedinţelor ordinare şi/sau extraordinare". Primarul Leon Bălteanu crede că "trei luni calendaristice" pot să fie de exemplu decembrie, ianuarie şi februarie, şi nu neapărat trei luni din interiorul unui an calendaristic, adică doar din ianuarie până în decembrie. "Codul administrativ se aplică pe durata mandatului, nu doar pe câte un an calendaristic", ne-a spus primarul Mirceştiului.

Ziarul de Iaşi a mai relatat despre disfuncţionalităţile din CL. "Cel mai tare îi doare că şedinţele Consiliului Loal sunt transmise în direct", ne-a declarat Leon Bălteanu. El a adăugat că i-a cerut ajutorul lui Costel Alexe pentru detensionarea situaţiei, dar fără niciun rezultat. Dimpotrivă.

16 procese pe rol deschise în această primăvară

Din cealaltă tabără politică, fostul primar al comunei, Petre Antăluţ, spune că totul e un abuz în serviciu. "Secretarul a trecut la USR şi este total împotriva noastră", a spus el. Acum consilier local, Antăluţ a precizat că într-o şedinţă "ne-au dat afară şi au aprobat bugetul în 5 oameni din 13, câţi are Consiliul Local", iar în a doua şedinţă, "probabil că cei de la Finanţe le-au spus că nu sunt conforme documentaţiile pentru adoptarea bugetului şi au mai aprobat o dată bugetul, pe 13 aprilie". Toate aceste probleme se vor prelungi până la finalizarea judecării tuturor cauzelor, ne-a explicat fostul primar. Prin urmare, comuna rămâne în continuare fără un buget aprobat.

Pe rolul instanţei de contencios administrativ de la Tribunalul Iaşi se află nu mai puţin de 16 cauze în care părţi sunt consilierii sau Consiliul Local Mirceşti. Astfel, cei şapte aleşi maziliţi din CL au atacat pe 14 aprilie hotărârile prin care li se încheie forţat mandatele, iar doi dintre ei au obţinut deja anularea actelor. Verdictul este definitiv.

O zi mai târziu, pe 15 aprilie, Prefectura a depus la rândul ei mai multe contestaţii, în care solicită anularea hotărârilor adoptate de consiliul restrâns de la Mirceşti. "Colegii noştri jurişti au verificat aceste hotărâri şi au constatat că nu erau îndeplinite cumulativ toate condiţiile de legalitate. Astfel, aveam obligaţia de a le ataca", ne-a spus prefectul Bogdan Cojocaru, precizând că hotărârile respective nu au fost anulate după ce Prefectura a transmis celor de la Mirceşti că nu sunt în regulă.

În fine, mai este o acţiune deschisă pe rolul Tribunalului Iaşi, în care primarul solicită dizolvarea Consiliului Local.

Victime colaterale: cetăţenii comunei

Fostul şi actualul primar au invocat ieri, în discuţiile purtate cu reporterul Ziarului de Iaşi, mai multe abateri ale celeilalte părţi. Dacă primarul nu reuşeşte să rezolve problema unei construcţii ridicate fără autorizaţie chiar în mijlocul păşunii comunale, fostul edil îi reproşează că mai multe cheltuieli – pentru amenajarea unor trotuare sau construirea unei staţii de pompare automate pentru apele epurate – nu sunt transparente şi nu se ştie cum şi cât de eficient au fost folosiţi banii. Petre Antăluţ a subliniat că aleşii liberali nu sunt împotriva proiectului de buget, dar că aceştia cer să vadă unde vor merge banii comunei.

Cei care au de suferit din toată această ceartă sunt cetăţenii, a adăugat prefectul. "În momentul de faţă este un blocaj la nivelul primăriei, de la buna funcţionare a administraţiei până la proiectele vizate", a mai spus Bogdan Cojocaru.

CITIŢI ŞI: https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/ca-la-plevna-lupte-politice-la-baioneta-intre-liberali-si-useristi-in-comuna-ieseana-mircesti–299089.html

CITIŢI ŞI: https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/cum-se-poate-ajunge-la-alegeri-anticipate-daca-un-consilier-pleaca-in-strainatate–275616.html

 

 

Comentarii