M-ZONE sau Aventuri virtuale prin muzeele din Iasi, pentru copii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

miercuri, 27.10.2021

M-ZONE sau Aventuri virtuale prin muzeele din Iasi, pentru copii

GALERIE
bojdeuca1
  • bojdeuca1
- +

În bojdeuca lui Ion Creangă pășesc anual 40.000 de copii. O cifră într-o statistică, bine definită matematic, dar în același timp un întreg univers. Există vreun copil din România care să nu-l cunoască pe Nică și să nu fie tentat să-i reproducă năzdrăvăniile? Sau care să nu fi ascultat măcar o poveste, spusă de mama, bunica sau doamna învățătoare? Bojdeuca, prima casă memorială  din România deschisă în 1918 recompune chintesența copilăriei, fascinându-i și astăzi pe copii, cei mai mulți dintre ei născuți în era tehnologiei.
 

Echipa proiectului “M-Zone“ lansează sâmbătă, 18 septembrie 2021 în premieră website-ul www.muzeedin iasi.ro care reunește 10 tururi virtuale ale unor muzee din Iași. Bojdeuca lui Ion Creangă, casa Otiliei Cazimir, locuința provizorie a lui George Topârceanu, vila cu turn în care a locuit Mihail Sadoveanu, Muzeul Poni-Cernătescu și mina de la subsol, Muzeul Mihai Eminescu, Casa Dosoftei, Muzeul Teatrului, precum și Turnul Goliei și Turnul cu ceas de la Palatul Culturii, fostul și actualul simbol al Iașului vor putea fi vizitate virtual de către copii și de ce nu, și de către părinți! 

Website-ul va fi lansat în cadrul unui târg cultural destinat copiilor și adolescenților, care care va reproduce spațiul unui muzeu – zona de CĂRȚI, ARTE, JOCURI EDUCATIVE. Târgul se deschide de la ora 10.00. 

În cadrul evenimentului, va fi lansat și concursul Tresure-hunting in M-Zone. Copiii care vor vizita muzeele menționate vor putea participa, pe baza unor cartonașe, la tombola cu premii organizată la evenimentul de închidere a proiectului, programat pentru data de 9 octombrie. 
Cei patru norocoși vor primi tablete ca premiu, nu înainte însă de a participa la spectacolul de teatru oferit de “So Trupa”, echipa de actori de Palatul Copiilor din Iași, multipremiată la festivaluri naționale și internaționale. 

Evenimentul este parte a proiectului cultural M Zone, derulat de către Asociaţia Societatea de Studii Istorice din România, în parteneriat cu Muzeul Literaturii Române şi Palatul Copiilor din Iaşi, fiind co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). 

Vă așteptăm pe toţi, pe 18 septembrie, în Parcul Copiilor (la Statui, zona Fundatie, B-dul Carol nr. 2)!

Intrarea este gratuită!

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Şcoala în pătrăţele

Ioan Alexandru TOFAN

Şcoala în pătrăţele

Nu ştim să facem ore online sau să folosim calculatorul în şcoală, altfel decât ca pe un telefon mai mare. Putem învăţa, ce-i drept, dar asta cere timp. Dar putem, între timp, să încercăm să preţuim mai mult şcoala, iar apoi, cred, învăţământul online nu ar mai fi o problemă.

Filmuletul zilei

opinii

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Florin CÎNTIC

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Într-o tăcere asurzitoare, a trecut complet neobservată aniversarea celor o sută de ani de la naşterea ultimului Suveran al României. Între timp, s-a fâsâit şi cel mai mare miracol postdecembrist - transformarea haimanalelor securiste ale anilor 90 din detractori mizerabili ai monarhiei în propagandişti excitaţi care-şi smulgeau părul din cap şi îmbăloşau catafalcul regal cu elogiile lor false, în urmă cu patru ani. Dar de asta există arhivişti: să ne ajute să nu uităm! 

Era odată...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Era odată...

Şi iernile parcă erau mai ierni pe vremea aceea! Ori poate să mă fi prea moşnegit eu şi să văd binele numai în trecut? Nu ştiu copil să nu fi mers cu uratul sau cu colindatul, că pe atunci ne lăsau părinţii, nu se temeau că o să păţim nu ştiu ce chestii nasoale şi nu ne dădeau o sută de lei sau de euro numai să stăm cuminţi acasă; şi răsuna tot satul pe atuncea de hăăăi-hăi, de pristandaua la muzicuţă, de zornăitul salbelor cu clopoţei ale mascaţilor sau de mugetul buhaiului (oare ştiţi ce-i acela „buhai” sau vă trebuie şi pentru asta o expoziţie etnografică?), cum nu găsiţi voi pe internet oricât aţi căuta.

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Alex VASILIU

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Scriind în săptămânile trecute despre dirijorii Cristian Mandeal şi Ion Baciu, am selectat din comentariile concertelor orchestrei Filarmonicii ieşene, publicate de Liliana Gherman în revista „Cronica” din 1966 până în 1995. Erau analize de natură publicistică, spre înţelesul cititorului aflat pe o treaptă superioară a perceperii, a plăcerii în domeniul artei sunetelor cultivate, dornic să înţeleagă mai mult, să-şi pună în relaţie impresiile formate în sala de concert cu impresiile cronicarului. 

pulspulspuls

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Ei bine, dragi cetitori, nu ştim dacă aţi găsit până acum timp ca să aruncaţi un ochi pe trecutul sau prezentul celor care sunt prezentaţi ca fiind oamenii lui Dragnea în târg, dar iote că noi am găsit oleacă de vreme şi, din ce-am aflat, ne-am pus deja mâinile-n cap când am văzut cam ce se prezintă pe piaţă, de către unii, ca fiind alternativa post-pandemică pentru votanţii PSD. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.