anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

Mâine, mare sărbătoare ortodoxă: e denumită şi Ziua Ursului. Ce an vom avea?

GALERIE
intampinarea domnului
 • intampinarea domnului
- +

Întâmpinarea Domnului, unul dintre Praznicele Împărăteşti ale Bisericii Ortodoxe, este ziua când se fac şi previziuni pentru vremea din acest an.

 

Creştinii ortodocşi sărbătoresc mâine, 2 februarie, Întâmpinarea Domnului, unul dintre Praznicele Împărăteşti ale Bisericii Ortodoxe, sărbătoare prăznuită în fiecare an la 40 de zile după Naşterea Domnului. Totodată, în tradiţia populară, această sărbătoare mai este numită şi Ziua Ursului, zi despre care se spune că reprezintă confruntarea dintre anotimpurile reci şi cele calde. Totodată, în această zi se fac şi o serie de previziuni legate de vremea din acest an.

Din punct de vedere religios, sărbătoarea de pe 2 februarie marchează aducerea pruncului Iisus la Templul din Ierusalim de către Fecioara Maria şi Iosif. Potrivit tradiţiei creştine, Mântuitorul a fost dus la Templu pentru împlinirea Legii, care prevedea ca orice întâi născut de parte bărbătească să fie adus în faţa lui Dumnezeu în a 40-a zi de la naştere. Tot în această zi se făcea şi curăţirea mamei, care nu avea dreptul să intre în Templu în cele 40 de zile de după naştere, tradiţie care se respectă şi de către Biserica Ortodoxă.

Potrivit scrierilor Noului Testament, Fecioara Maria şi pruncul Iisus au fost întâmpinaţi la templu de dreptul Simeon şi prorocita Ana. Dreptul Simeon, spune tradiţia creştină, a făcut parte din traducătorii Pentateuhului din limba ebraică în greacă şi, în momentul în care a ajuns la textul „Iată Fecioara va lua în pantece şi va naşte fiu“ acesta ar fi înlocuit termenul „fecioară” cu „femeie”. De aceea, se spune că, pentru necredinţa sa, Dumnezeu i-a făgăduit că nu o să moară până nu va vedea pe Mesia născut din Fecioara. Tot potrivit tradiţiei, dreptul Simeon ar fi spus, atunci când l-a luat în braţe pe Hristos, „Acum slobozeşte (eliberează) pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochi mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor, lumina spre descoperirea neamurilor şi slava poporului Tău, Israel“.

Potrivit tradiţiilor populare, în această zi, dacă ursul îşi vede umbra când iese din bârlog, atunci se va întoarce înapoi şi va continua să doarmă, fiind semn că primăvara nu este încă aproape şi că iarna nu îşi va pierde din putere. Totodată, se crede că, astăzi, copiii trebuie unşi cu grăsime de urs, pentru a lua din puterea ursului, iar toată lumea trebuie să aibă grijă pentru că în această zi sunt mai multe ceasuri rele. Legat de religia ortodoxă, se spune că cei care nesocotesc ziua de sărbătoare de astăzi şi lucrează atunci se vor îmbolnăvi şi li se va strâmba gura. Totodată, cei ce se nasc astăzi sau fac nuntă în această zi vor avea parte de ghinioane. Tot astăzi, dacă boii vor bea apă de la streaşina casei, atunci va fi un an mănos pentru albine şi oi, dacă în această zi este cald, atunci va fi o vară îmbelşugată, iar dacă este frig şi viscol atunci vara va fi neroditoare. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.