Dedesubturile explozive ale celei mai mari tranzacţii a ultimilor ani

Mamă şi fiică: achiziţie de peste 40 milioane de euro, la Iaşi

vineri, 11 ianuarie 2019, 02:50
4 MIN
 Mamă şi fiică: achiziţie de peste 40 milioane de euro, la Iaşi

Tranzacţie uriaşă la Iaşi: terenurile de zeci de hectare ale fostei fabrici Nicolina, deţinute de o firmă cu acţionari slovaci, au ajuns la un discret om de afaceri cu origini ieşene. În acte, cumpărătorul este firma deţinută de soţia şi fiica latifundiarului Constantin Duluţe, un partener de afaceri al mult mai cunoscutului Culiţă Tărâţă, decedat acum 4 ani. Achiziţia vine după ce familia Duluţe a vândut unor şeici o afacere agricolă cu zeci de mii de hectare în Insula Mare a Brăilei, pe circa 200 de milioane de euro. Atunci, omul de afaceri anunţa că va face achiziţii cu aceşti bani în diferite oraşe ale ţării. Cine este Constantin Duluţe? Ce planuri sunt pentru zona tranzacţionată?

Terenurile de la fosta fabrică Nicolina ar fi ajuns pe mâna lui Constantin Duluţe, un discret om de afaceri stabilit la Bârlad, dar cu origini ieşene. Informaţia a fost dezvăluită de către cotidianul vasluian „Vremea Nouă“, care a avansat şi preţul tranzacţiei: 42 milioane euro pentru 24 hectare. Din verificările „Ziarului de Iaşi“ rezultă că terenurile ar fi fost vândute la sfârşitul anului trecut printr-un contract încheiat la un birou notarial din Bucureşti.

Firma care a achiziţionat proprietatea este Utilave Prest SRL, societate ai cărei acţionari sunt fiica şi soţia omului de afaceri Constantin Duluţe. Dar terenurile au mai fost vândute o dată, în 2018, cu doar câteva luni înainte. „Ziarul de Iaşi“ a aflat că, în iunie 2018, terenurile au făcut obiectul unei alte vânzări, între societăţi cu acţionarat slovac. Preţul: cel puţin 40 milioane euro. Foştii proprietari propuseseră un proiect imobiliar de amploare în zonă: peste 40 de blocuri, cu peste 4.000 de locuinţe.

Duluţe a făcut o tranzacţie de 200 milioane euro

Omul de afaceri a refuzat ieri să răspundă apelurilor telefonice şi mesajelor reporterilor noştri. Din informaţiile „Ziarului de Iaşi“, firma care a achiziţionat terenul (Utilave Prest SRL, din localitatea Avereşti, judeţul Vaslui) a fost înfiinţată în 2009, dar, până în prezent, nu a desfăşurat vreo activitate. În schimb, Duluţe a fost supranumit de presa centrală drept „cel mai mare fermier al ţării“ în urma afacerilor pe care le derulează prin intermediul altor firme. În 2018, el s-a remarcat după ce a vândut o afacere agricolă către un şeic din Emiratele Arabe Unite cu peste 200 milioane euro. Este vorba despre circa 56.000 ha de teren arabil în Insula Mare a Brăilei, arendate de la statul român. Ulterior, Duluţe a declarat presei centrale că va investi banii în achiziţii în terenuri în diverse zone ale ţării. În decembrie 2017, Capital îl plasa pe locul 86 în topul celor mai bogaţi români, cu o avere de aproape 70 milioane euro. De-a lungul timpului, presa centrală a scris că Duluţe a fost un apropiat al defunctului Culită Tărâţă, cei doi fiind parteneri de afaceri în trecut. Începând cu 2004, Duluţe a înfiinţat şi două firme cu sediul social în municipiul Iaşi (Agroexpert şi Expert Chim), societăţi care, între timp, au fost radiate. În schimb, firma care gestionează ferma de cereale care a ajuns pe mâna arabilor (Agricost, sediul în Brăila) a înregistrat în 2017 un profit de peste 73 milioane lei la o cifră de afaceri de aproape 360 milioane lei şi un număr mediu de 834 de angajaţi.

Două vânzări în acelaşi an

Cea mai parte a terenurilor de la fosta fabrică Nicolina (24,5 ha) a fost achiziţionată, treptat, în perioada 2009 – 201, de către compania Sticknet Investment SRL cu o sumă de peste 32 milioane euro. Sticknet are sediul în Bucureşti, dar acţionari sunt oameni de afaceri slovaci printr-un offshore din Cipru. Din informaţiile „Ziarului de Iaşi“, terenurile au făcut anul trecut obiectul a două tranzacţii. Prima a fost încheiată în iunie 2018, noul proprietar fiind Nicolina Park SRL. Potrivit unor surse, cele două firme sunt strâns legate una de alta. Compania Nicolina Park a fost înfiinţată în noiembrie 2017 şi, oficial, acţionari sunt societăţile CZ Slovakia AS şi Trajekt Plus AS, ambele companii derulând diverse afaceri imobiliare. În schimb, urmele acţionaratului celor două companii se pierd în offshore-uri din Cipru, Insulele Virgine Britanice şi Seychelles, acţionari fiind inclusiv societăţi care au apărut în scandalul „Panama Papers“, exemple în acest sens fiind firme precum Dreamcatcher Investments Limited, Allandala Business Limited, Professional Shareholding Services LTD sau Black Swan Yacht Limited.

Proiect imobiliar cu 4.000 de locuinţe

Mult timp, terenurile de la Nicolina au fost lăsate de izbelişte. Dar, în perioada 2012 – 2018, Primăria a emis mai multe acte urbanistice pentru construirea „unui ansamblu rezidenţial cu funcţiuni complementare privind servicii şi activităţi comerciale“. În luna octombrie 2017, „Ziarul de Iaşi“ a prezentat în exclusivitate detalii din planul urbanistic zonal: intenţia era de a construi 45 de blocuri (6, 11 şi 20 etaje) cu peste 4.000 de locuinţe. Ulterior, proiectul a intrat în cursul firesc de avizare, dar a întâmpinat probleme: în martie 2018, Agenţia pentru Protecţia Mediului a decis că proiectul poate avea „efecte semnificative“ asupra mediului şi a solicitat întocmirea unui evaluări. Trei luni mai târziu, fix când terenurile erau trecute de la Sticknet la Nicolina Park, Comisia de urbanism a Consiliului Local aproba un prim plan urbanistic al zonei pe o suprafaţă de 2,4 ha: intenţia proprietarului era să dezvolte etapizat proiectul imobiliar, iar planul aprobat prevedea construirea a şapte blocuri cu 11 etaje. În toamna anului trecut, terenurile au fost intabulate de Nicolina Park şi ulterior vândute către firma controlată de Constantin Duluţe. La acest moment, în lipsa unei reacţii din partea noului proprietar, nu este clar modul în care va fi abordată zona din punct de vedere imobiliar şi dacă acesta va continua proiectul propus deja municipalităţii ieşene. 

 

 

Comentarii