Scrisoare deschisă către Guvern şi CNAS

Medicii de familie, treziți noaptea să valideze rețete sau trimiteri. Sistemul informatic, la pământ

joi, 13 iunie 2019, 01:53
2 MIN
 Medicii de familie, treziți noaptea să valideze rețete sau trimiteri. Sistemul informatic, la pământ

Pentru a valida reţetele sau biletele de trimitere de peste zi, medicii se trezesc noaptea în speranţa că vor putea folosi sistemul informatic

După ce luni la rând au atras atenţia asupra faptului că sistemul informatic are mari probleme, medicii de familie spun că au ajuns la limita răbdării şi că trebuie să se trezească în continuare noaptea ca să-şi facă treaba. Cu sprijinul Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei au adresat o scrisoare deschisă Guvernului, Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) prin care au cerut soluţionarea problemei. Aceştia spun că sistemele informatice care fac legătura dintre medicii de familie, CNAS şi pacienţi funcţionează cu sincope foarte mari, susţinând că „mai curând nu funcţionează“. Din cauza acestei probleme, timpul de aşteptare al pacienţilor devine mai mare, iar medicii de familie sunt nevoiţi uneori să se trezează noaptea pentru a valida documentele de peste zi, precum bilete de trimitere sau reţete, întrucât acestea trebuie introduse în sistem în cel mult 72 de ore.
 
„Numărul şi complexitatea problemelor fundamentale cu care se confruntă sistemul medical sunt depăşite ca nivel de suportabilitate de chinul zilnic prin care trec mii de medici de familie încercând să-şi facă datoria. Medicii de familie solicită imperativ rezolvarea problemelor informatice şi adaptarea normelor de activitate la ritmul de funcţionare a sistemului. Mulţi dintre medicii de familie se trezesc noaptea pentru a valida documentele de peste zi, sperând că sistemul este mai accesibil în această perioadă a zilei. Tot în această perioadă a zilei medicii de familie încearcă şi dacă au noroc reuşesc să facă raportările lunare obligatorii către CNAS“, precizează aceştia în scrisoarea deschisă. Pentru că sistemul le-a tot creat probleme, medicii au început de pe 10 mai o monitorizare internă a sistemului. Aceştia au acordat zilnic note funcţionării sistemului informatic şi graficele ulterioare au arătat că SIUI este, în opinia doctorilor, un sistem de media 0,33. Medicii spun că, spre surprinderea lor, acesta a funcţionat bine iniţial, dar că după o săptămână de la alegerile europarlamentare au apărut din nou probleme. 
 
Având în vedere că pentru implementarea sistemului şi mentenanţa acestuia s-au alocat câteva zeci de milioane de lei, doctorii cer ca responsabilii să fie traşi la răspundere pentru „modul ineficient în care au fost cheltuiţi banii publici în acest proiect“.

Comentarii