“Medicover”, amendată pentru că a trimis la un destinatar greșit raportul medical al unui pacient

joi, 09 mai 2024, 23:55
1 MIN
 “Medicover”, amendată pentru că a trimis la un destinatar greșit raportul medical al unui pacient

Medicover, furnizor de servicii medicale private pe plan național, cu o clinică deschisă și în Iași, a primit o amendă de 1.000 de euro după ce raportul medical al unui pacient a fost dat din greșeală către un alt pacient căruia nu îi era destinat. Au fost astfel dezvăluite informații sensibile precum numele, prenumele, data nașterii, vârsta, motivul vizitei, antecedentele personale patologice, diagnostic, concluzii și recomandări, medicație prescrisă, spitalizare și trimiteri analize/consultații. Această eroare, spun cei de la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), reprezintă o încălcare gravă a confidențialității datelor. Drept urmare, operatorul Medicover SRL a fost sancționat contravențional cu o amendă de 4.970,30  lei,  anunță ANSPDCP.

În esență, în urma investigației s-a constatat că furnizorul de servicii medicale private nu a făcut suficiente eforturi pentru a proteja datele personale ale pacienților. „În cadrul investigației, a rezultat că operatorul nu a luat măsuri pentru a se asigura că orice persoană fizică care acționează sub autoritatea sa și care are acces la datele cu caracter personal nu le prelucrează decât la cererea operatorului și nu a implementat măsuri tehnice și organizatorice adecvate în vederea asigurării unui nivel de securitate corespunzător riscului prelucrării, incluzând capacitatea de a asigura confidențialitatea și integritatea sistemelor și serviciilor de prelucrare”, arată ANSPDCP.

Ca atare, această situație a condus la pierderea confidențialității datelor cu caracter personal prelucrate, prin divulgarea neautorizată și accesul neautorizat la datele cu caracter personal ale unui pacient, prin  înmânarea raportului medical al consultației către un alt pacient, concluzionează ANSPDCP.

CITEȘTE ȘI: Un pacient de la Med Life a primit prin e-mail analizele altor cinci pacienţi. Eroarea a costat 3.000 de euro

Comentarii