Meseriile vip-urilor în puşcării: sticlarul Fenechiu

vineri, 24 martie 2017, 09:21
2 MIN
 Meseriile vip-urilor în puşcării: sticlarul Fenechiu

Politicieni, afacerişti şi chiar interlopi au ales să muncească pe perioada detenţiei pentru a fi eliberaţi înainte de termen. Procurorii DNA se îndoiesc că VIP-urile chiar au lucrat ca cizmari, sticlari, tâmplari sau au măturat prin curtea puşcăriilor, potrivit libertatea.ro.

În spatele apetitului pentru muncă al vedetelor condamnate în ultimii ani stă intenţia oricărui puşcăriaş să iasă cât mai repede din penitenciar. Aşa că fiecare deţinut doreşte să lucreze la atelierul din interiorul închisorilor sau în afara puşcăriei, de obicei la firme de salubritate. Pentru fiecare lună de lucru, condamnatului i se scad până la şapte zile din sentinţa primită. Cât despre banii care îi revin, un condamnat primeşte salariul minim pe economie. ”Ca urmare a muncii prestate, persoanele condamnate sunt remunerate cu o cotă de 40% din veniturile realizate, iar persoanele internate cu o cotă de 50%”, au explicat reprezentanţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), arată libertatea.ro.

Sticlarul Fenechiu. Fostul Ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu (condamnat la cinci ani în „Dosarul Transformatorul”) a putut face cât a stat în închisoarea din Iaşi, apoi a fost transferat la Vaslui, vitralii. Deţinuţii ieşeni lucrează la un atelier, unde se realizează vitralii pentru biserici. 

Tâmplarul Copos. Cel mai harnic condamnat VIP a fost George Copos (eliberat în aprilie 2015). Acesta a lucrat la atelierul de tâmplărie din puşcărie atât de mult, între mai 2014 şi ianuarie 2015, încât conducerea Penitenciarului de la Rahova i-a scăzut aproape trei luni din pedeapsa minimă pe care trebuia s-o execute.

Pantofarul Ciocă. Încarcerat la Penitenciarul Colibaşi, fostul poliţist Cristian Cioacă poate lucra ca pantofar la atelierul din închisoarea de lângă Mioveni. Reprezentanţii ANP ne-au transmis că nu pot confirma aceste informaţii pentru că ar afecta dreptul la imagine al condamnaţilor.

Grădinarul SRS. Fostul senator PNL – Sorin Roşca Stănescu (eliberat în iunie 2015), deţinut la Penitenciarul Jilava, a avut la dispoziţie meseria de grădinar-legumitor la solariile din interiorul puşcăriei.

Magazionerul Gigi. Patronul Stelei (eliberat în aprilie 2015) a făcut un aranjament din închisoare cu naşul său, Gheorghe Hagi. Deşi trebuia să fie grădinar şi magazioner la stadion, Becali a stat într-un birou.

Mecanicul Giovani. Fostul impresar de fotbal Ioan Becali (eliberat în septembrie 2016). Acesta a primit dreptul la muncă în cadrul închisorii. Majoritatea activităţilor din penitenciar sunt fără plată: la blocul alimentar, la atelierul auto, la ferma zootehnică, la confecţionat mături, la sera de flori etc.

SURSA: libertatea.ro

    

Comentarii